MY KTEO

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022

Κορονοϊός: Πάνω από 55.000 κρούσματα αναμένονται σήμερα


Νέο ρεκόρ κρουσμάτων αναμένεται να ανακοινώσει το απόγευμα της Τρίτης ο ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με πληροφορίες ο αριθμός τους αναμένεται να ξεπεράσει τις 55.000.

Ενδεικτικό είναι ότι μέχρι τις 11 το πρωί και σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπερνούσε τις 30.000.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα του κορονοϊού είναι 36.246.

Σοκ προκαλεί η εκτίμηση των αρμοδίων για τα σημερινά κρούσματα κορωνοϊού
Τις τελευταίες ημέρες, με τη μετάλλαξη Ομικρον του κορωνοϊού, η οποία είναι ιδιαίτερα μεταδοτική, να κυριαρχεί στην κοινότητα, καθημερινά ανακοινώνεται τεράστιος αριθμός κρουσμάτων.

Οι Τρίτες έτσι και αλλιώς, όπως τόνισε σήμερα και ο καθηγητής Φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος, είναι οι μέρες με τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων μέσα στην εβδομάδα.

Η σημερινή Τρίτη έχει την ιδιαιτερότητα ότι είναι η πρώτη του νέου έτους, δηλαδή η πρώτη μετά την Πρωτοχρονιά, τα ρεβεγιόν και τις οικογενειακές και φιλικές συνάξεις.

Θωμαΐδης: Θα δούμε πάνω από 20.000 κρούσματα στην Αττική, μπορεί και σήμερα
Νωρίτερα σήμερα, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης ανέφερε ότι «οι μετρήσεις στα λύματα δείχνουν μια πολύ μεγάλη αύξηση, καθώς μέσα σε 20 μέρες έχει πενταπλασιαστεί το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής, είναι μετρήσεις που δεν έχουμε ξαναδεί προηγουμένως και έχουν αντίκτυπο στα θετικά κρούσματα που ανιχνεύει καθημερινά η κλινική επιτήρηση».

«Δεν μπορούμε να προβλέψουμε πόσα ακριβώς θα είναι τα κρούσματα στην Αττική, αλλά επειδή είναι περίπου το 40% των συνολικών κρουσμάτων στην επικράτεια αυτά της Αττικής, σίγουρα τα κρούσματα θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα» πρόσθεσε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, ενώ απάντησε θετικά σε ερώτηση αν θα ξεπεράσουμε τα 20.000 κρούσματα. «Θα τα ξεπεράσουμε, ναι, μέσα στον Ιανουάριο σίγουρα» είπε, ενώ σημείωσε ότι είναι πιθανό να δούμε έναν τέτοιο αριθμό ακόμα και σήμερα, καθώς θα αυξηθούν τα τεστ.

Το 70% των PCR στη Θεσσαλονίκη βγαίνουν θετικά
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τη γενική γραμματέα του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), βιοπαθολόγο/επίκουρη καθηγήτρια Ιατρικής Μικροβιολογίας στο Διεθνές Πανεπιστήμιο, Μαρία Χατζηδημητρίου, περίπου το 70% των PCR που γίνονται στα διαγνωστικά κέντρα βγαίνει θετικό.

«Έρχεται πολύ κόσμος για PCR, γιατί υπάρχει τεράστια έξαρση κι ένα περίπου 70% των προσερχομένων βγαίνουν θετικοί. Φυσικά δεν έρχονται χωρίς λόγο. Αυτός που θα έρθει στο διαγνωστικό για PCR είτε έχει συμπτώματα είτε έχει έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα είτε έχει θετικό rapid ή self test. Οπότε, το 70% είναι θετικοί και είναι τεράστιο αυτό το ποσοστό», εξηγεί η Μ. Χατζηδημητρίου.


Με πληροφορίες από iefimerida.gr και News247