MY KTEO

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

Έσπασε το φράγμα του 5% ο πληθωρισμός -Μεγάλες αυξήσεις σε ενεργειακό κόστος και τρόφιμα


Το γεγονός ότι πρέπει να ανατρέξει κανείς 10 και πλέον χρόνια πίσω, για να συναντήσει πληθωρισμό 5,1% είναι μάλλον δευτερεύον μπροστά στο μέγεθος των ανατιμήσεων που αποτυπώνονται στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Ασφαλώς τα στοιχεία δεν πέφτουν ως κεραυνός εν αιθρία, ωστόσο η αποτύπωση τους στο χαρτί προκαλεί δέος. Το ενεργειακό «πακέτο» αναμφίβολα δίνει τον τόνο, καθώς φυσικό αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα, πετρέλαιο θέρμανσης αλλά και καύσιμα κίνησης, καταγράφουν για έναν ακόμα μήνα εντυπωσιακές αυξήσεις σε σύγκριση με πέρσι. Αν και η αύξηση στο φυσικό αέριο είναι μικρότερη από αυτή του Νοεμβρίου, το + 135,7% δεν παύει να προκαλεί δέος, ενώ το γεγονός ότι το ηλεκτρικό ρεύμα αυξήθηκε κατά 5,2% μέσα σε ένα μήνα επιβεβαιώνει ότι ο Δεκέμβριος ήταν ο χειρότερος μήνας ως τώρα για τους καταναλωτές.

Σημαντικές είναι, όμως, οι αυξήσεις και σε είδη ευρείας κατανάλωσης κι αυτό που τραβάει το μάτι είναι η μεγάλη αύξηση στα ζυμαρικά, τόσο σε μηνιαία (+ 6,6%) όσο και σε ετήσια βάση (+ 7,6%). Διψήφιες είναι οι αυξήσεις σε αμνοερίφια, λάδια, πατάτες, ενώ μεγάλες ανατιμήσεις καταγράφονται σε ψωμί, γαλακτοκομικά, πουλερικά, λαχανικά και φρούτα σε ετήσια βάση. Σε μηνιαία βάση, δηλαδή σε σύγκριση με το Νοέμβριο η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε, πάντως, μείωση των τιμών στα οπωροκηπευτικά.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι οι σημαντικές αυξήσεις τιμών (+ 7,3%) σε ξενοδοχεία και λοιπά καταλύματα, σε μια συγκυρία όπου υποτίθεται ότι οι επαγγελματίες του κλάδου προσπαθούσαν να προσελκύσουν πελατεία. Το στοιχείο αυτό προφανώς επιβεβαιώνει τις εκρηκτικές πληρότητες την περίοδο των εορτών, που ώθησαν και τις τιμές προς τα πάνω…


iefimerida.gr