MY KTEO

Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2022

Aύξηση των κρουσμάτων με το άνοιγμα των σχολείων «βλέπει» ο Στέλιος Λουκίδης


«Αύξηση των κρουσμάτων με το άνοιγμα των σχολείων» θα υπάρξει σύμφωνα με τον πνευμονολόγο Στέλιο Λουκίδη, ο οποίος προειδοποίησε να μην εφησυχάζουμε, αλλά ούτε και να κινδυνολογούμε.

Μιλώντας για το άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Λουκίδης υπογράμμισε πως διαφωνεί με το ισχύον πρωτόκολλο, δηλώνοντας πως θα πρέπει να είναι πιο αυστηρό και πρότεινε να ισχύει το 30%+1, γιατί «έχουμε να κάνουμε με κάτι πιο μεταδοτικό και δυναμικό».

 «Το άνοιγμα των σχολείων είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, μιλάμε για μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που θα αυξήσουν την κινητικότητά τους. Σίγουρα θα υπάρξει αύξηση κρουσμάτων, το θέμα είναι πόσο θα αυξήσει την μεταδοτικότητα και τη νοσηρότητα», είπε ο κ. Λουκίδης, ο οποίος μιλώντας στο Mega τόνισε πως είναι υπέρ της δια ζώσης εκπαίδευσης.

Πολλοί μαθητές και εκπαιδευτικοί δεν πρόλαβαν να προμηθευτούν self test λίγο πριν το άνοιγμα των σχολείων, με το υπουργείο Παιδείας να βρίσκει… εναλλακτικές λύσεις, καθώς θα το παραλάβουν από τον διευθυντή του σχολείου του.

Σύμφωνα με τον κ. Λουκίδη η συνδρομή των self test ήταν σημαντική στη δυνατότητα να περιοριστεί η διασπορά του ιού, όμως «εάν κάποιος έχει συμπτώματα και το self test βγει αρνητικό δεν θα πρέπει να εφησυχαστεί, αλλά να επαναλάβει το testing σε κάποια δομή».

Παράλληλα, ο πνευμονολόγος έκανε  σύγκριση των εισαγωγών στα νοσοκομεία για την περίοδο του Νοεμβρίου και Μαρτίου του 2020 και των αντίστοιχων περιόδων του 2021, όταν τα κύματα της πανδημίας βρίσκονταν στην κορύφωσή τους. Εκείνο που τόνισε ήταν ότι και στις δύο υπό εξέταση περιόδους είχαμε τις ίδιες εισαγωγές και περίπου τον ίδιο αριθμό διασωληνωμένων.

«Η μετάλλαξη Όμικρον είναι σίγουρα πιο ήπια, οι σκληροί δείκτες δεν είναι πιεστικοί προς το σύστημα υγείας. Υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό που μέσα στο επόμενο δίμηνο θα αποκτήσει φυσική ανοσία, εκτιμάται πως θα φτάσει το 15% με 20%» πρόσθεσε.

Αναφορικά με τη μετάλλαξη Όμικρον, «κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει εάν θα υπάρχει και νέα μετάλλαξη, όμως όσοι έχουν λάβει την αναμνηστική δόση περνούν την Όμικρον χωρίς ιδιαίτερη συμπτωματολογία».