MY KTEO

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022

Ποτέ ξανά


Παγκόσμια ημέρα μνήμης του ολοκαυτώματος έχει καθιερωθεί η 27η Ιανουαρίου δηλαδή για φέτος η  Πέμπτη. Παρά ταύτα πέρασε στα ψιλά, ίσως λόγω της πανδημίας και της " Ελπίδας".

Μακάρι να είναι έτσι, αν όμως υποτιμήθηκε ο βαθύτατος συμβολισμός της θα πρέπει κάτι να γίνει για να διορθωθεί η ανορθογραφία.

Το ολοκαύτωμα αναφέρεται βεβαίως στους Εβραίους του τότε.

Η απειλή όμως να επαναληφθεί κάτι ανάλογο με στόχο αυτή την φορά άλλους είναι υπαρκτός όσο το κοινωνικό χάσμα διευρύνεται. Όσο δυναμώνουν οι ακραίες φωνές των λαϊκιστών, το έδαφος για την καλλιέργεια του αντισημιτισμού, της ομοφοβίας και του ρατσισμού έναντι αλλόχρωμων και αλλοθρήσκων θα γίνεται γόνιμο.

Ο μόνος τρόπος για να αποφύγουμε τα χειρότερα είναι η μνήμη και η ενημέρωση των νέων. Στην Χαλκίδα υπάρχει μακραίωνη Εβραϊκή παρουσία το μαρτυρούν η συναγωγή και το νεκροταφείο. Στην κατοχή βρέθηκαν Χαλκιδέοι που βοήθησαν Εβραίους συμπολίτες τους να γλιτώσουν τον θάνατο και έσωσαν την τιμή της Πόλης.

Λίγο νωρίτερα ο Μαρδοχαίος Φριζής με τον ηρωικό του θάνατο είχε αφήσει το δικό του σημάδι.

Βεβαίως η Χαλκίδα τον τίμησε με την οδό που φέρει το όνομα του και εσχάτως με το άγαλμα.

Καλό θα ήταν κάποια στιγμή να διοργανωθεί και μια εκδήλωση για τα θύματα του ολοκαυτώματος και να περάσει το μήνυμα " ποτέ ξανά " για κανέναν.