MY KTEO

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022

Μετάλλαξη Όμικρον: Πόσο αυξημένος είναι ο κίνδυνος επαναμόλυνσης -Ειδικοί εξηγούν


Αυξημένος θεωρείται, σύμφωνα με τους ειδικούς, ο κίνδυνος επαναμόλυνσης με την «Όμικρον», σε σχέση με τις προηγούμενες παραλλαγές του κορωνοιού.

Ήδη, διεθνώς, καταγράφεται αριθμός περιστατικών που μολύνθηκαν δυο ακόμη και τρεις φορές, όχι με το ίδιο στέλεχος, αλλά με διαφορετικά και αυτό γιατί, όπως εξηγούν δυο διακεκριμένοι Έλληνες επιστήμονες στο iefimerida.gr, το νέο στέλεχος είναι πολύ διαφορετικό από τα προηγούμενα.

Γιατί είναι πιθανή η επαναμόλυνση
«Η επαναμόλυνση σε όσους έχουν νοσήσει από παλιότερο στέλεχος είναι πολύ πιθανό να συμβεί διότι η «Όμικρον» είναι πολύ διαφορετική από τα προηγούμενα στελέχη του ιού. Όπως, επίσης και η επαναμόλυνση και μόλυνση μετά από εμβολιασμό. Αυτά είναι τα δυο χαρακτηριστικά της «Όμικρον» με τα οποία ουσιαστικά είναι σαν να ξεκινάει από την αρχή η επιδημία», τονίζει ο Επίκουρος Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας - Βιολογίας Εξωκυττάριου Χώρου στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος.

Όπως σημειώνει, στην παρούσα φάση είμαστε όλοι ευαίσθητοι απέναντι στην «Όμικρον» και γι αυτό στο σύντομα μέλλον θα δούμε τη «Δέλτα» να υποχωρεί έναντι αυτής που θα συνεχίσει ακάθεκτη.
«Αυτή τη στιγμή παρατηρούμε ότι έχει αρχίσει να «πέφτει» το τέταρτο κύμα. Μετά όμως από ένα διάστημα θα δούμε νέο κύμα και πάλι με την «Όμικρον». Και αυτό γιατί ο ευαίσθητος πληθυσμός στην προκειμένη περίπτωση είναι το σύνολο του πληθυσμού. Κατά κάποιο τρόπο θεωρούμαστε όλοι ανεμβολίαστοι», εξηγεί ο κ. Ζαφειρόπουλος. Αυτό είναι κάτι που γνωρίζουν οι επιστήμονες διεθνώς, ότι η «Όμικρον» ξεφεύγει από τα υπάρχοντα επίπεδα ανοσίας σε μεγάλο ποσοστό.

Γιατί εμφανίστηκε τώρα το φαινόμενο των επαναμολύνσεων
«Το φαινόμενο των επαναμολύνσεων δεν το είχαμε με το αρχικό στέλεχος της «Άλφα» και της «Δέλτα» γιατί τα προηγούμενα στελέχη είχαν ελάχιστες διαφορές μεταξύ τους. Η «Όμικρον» όμως παρουσιάζει 32 μεταλλάξεις. Πρόκειται για τεράστιο άλμα», λέει ο Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας, ο οποίος στην παρούσα φάση δε θεωρεί ότι θα υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης μέσω των επαναλοιμώξεων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Δημήτρης Παρασκευής, Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας τονίζει ότι «η πιθανότητα επαναμόλυνσης με το στέλεχος «Όμικρον» είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τα άλλα στελέχη λόγω ακριβώς της διαφορετικότητας και του μεγαλύτερου αριθμού μεταλλάξεων που συνεπάγεται μεγαλύτερη δυνατότητα προσβολής των ατόμων με προϋπάρχουσα ανοσία». Ο ίδιος κάνει λόγο για μικρή προστασία των υπαρχόντων εμβολίων έναντι της μετάλλαξης «Όμικρον» γεγονός που καθιστά πιο συχνές τις μολύνσεις σε σχέση με το παρελθόν.

Δεν υπάρχουν στοιχεία για επαναμόλυνση μετά από Όμικρον εκ νέου με Όμικρον
Για το θέμα των επαναμολύνσεων με την παραλλαγή Όμικρον μίλησε χθες στο ertnews.gr και o επίκουρος καθηγητής Ιολογίας στο ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Η καλύτερη εικόνα που έχουμε σχετικά με τις επαναμολύνσεις έρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο όπου το UK Health Security Agency κάνει μια μακροχρόνια μελέτη πάνω σε αυτά τα δεδομένα. Παρατηρήθηκε λοιπόν ότι με την Όμικρον ο κίνδυνος επαναμόλυνσης είναι αυξημένος και συγκεκριμένα έχει αναφερθεί κι ένας μικρός αριθμός περιστατικών όπου μολύνθηκαν για τρίτη φορά, όχι με το ίδιο στέλεχος, αλλά η Όμικρον ήταν η τρίτη τους επαναμόλυνση, οπότε είναι κάτι το οποίο θα το βλέπουμε όλο και πιο συχνά. Έχουμε στοιχεία ότι για παράδειγμα κόλλησαν Άλφα, Δέλτα και Όμικρον.

Δεν υπάρχουν στοιχεία για επαναμόλυνση μετά από Όμικρον εκ νέου με Όμικρον και γενικά οποιαδήποτε λοίμωξη συμβεί εντός 30 – 40 ημερών -μέχρι και 60 μέρες- από την αρχική λοίμωξη είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποδείξουμε ότι πρόκειται για επαναμόλυνση. Πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 40- 50 μέρες για να δείξουμε ότι πρόκειται για επαναμόλυνση, γιατί τα τεστ εξακολουθούν και βγαίνουν θετικά αρκετές μέρες ακόμα κι επειδή η Όμικρον είναι κάτι σχετικά φρέσκο δεν μπορούμε να το πούμε ακόμα αυτό. Χρειαζόμαστε τουλάχιστον 2-3 μήνες για να μπορέσουμε να πούμε αν πρόκειται για Όμικρον πάνω στην Όμικρον».

Παράλληλα ο κ.Μαγιορκίνης τόνισε πως «αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν και άλλες ιώσεις, οπότε εάν κάποιος πέρασε την Όμικρον και μετά από κάποιες ημέρες ξαναέχει συμπτώματα και πάει να κάνει για παράδειγμα μοριακό, το μοριακό βγαίνει θετικό από την προηγούμενη λοίμωξη Όμικρον ενώ τα συμπτώματα προέρχονται από κάποιον άλλον ιό. Οπότε θα είμαστε πολύ επιφυλακτικοί για το τι λέμε και που το αποδίδουμε».

iefimerida.gr