MY KTEO

Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022

ΟΕΝΓΕ: Καλεί τα σωματεία σε μέρα πανελλαδικής δράσης


“Καλούμε τις Ενώσεις των Νοσοκομειακών Γιατρών σε όλη τη χώρα να προχωρήσουν το πρωί από κοινού με τα σωματεία των εργαζομένων στα νοσοκομεία, τα συνδικάτα και τους μαζικούς φορείς σε πολύμορφες κινητοποιήσεις στις πύλες των νοσοκομείων.”, αναφέρει η ΟΕΝΓΕ σε ανακοίνωσή της

Στην Αθήνα η ΟΕΝΓΕ συμμετέχει από κοινού με πρωτοβάθμια σωματεία νοσοκομείων, συλλόγους εκπαιδευτικών, εργατικά σωματεία και μαζικούς φορείς στη συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας στις 5:00 μμ., την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου.

Αναλυτικά:

Δύο χρόνια τώρα οι δημόσιες μονάδες υγείας πληρώνουν «βαρύ τίμημα» εξαιτίας της καταστροφικής  κυβερνητικής πολιτικής στη διαχείρισης της πανδημίας.

Τα νοσοκομεία και τα Κ.Υ είναι στο κόκκινο, με το προσωπικό αποδεκατισμένο, κάτω από τα όρια ασφαλούς λειτουργίας και εφημέρευσης, με υγειονομικούς εξουθενωμένους από τις αλλεπάλληλες εφημερίες και τις απανωτές  βάρδιες, χωρίς ρεπό.

Την ίδια ώρα που είναι σε εξέλιξη δύο παράλληλα επιδημικά κύματα με την όμικρον να επελαύνει, τα  ενεργά κρούσματα να εκτοξεύονται σε εκατοντάδες χιλιάδες, με ένα μεγάλο ποσοστό των κρουσμάτων που αγγίζει το 20% – 30% να οφείλονται στο περισσότερο παθογόνο στέλεχος Δ, η κυβέρνηση καλλιεργεί τον εφησυχασμό  για να μην πάρει μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας μας.

Την ίδια ώρα που στα τμήματα επειγόντων περιστατικών Covid σημειώνεται ρεκόρ προσελεύσεων, οι εισαγωγές Covid ασθενών έχουν αυξηθεί κατά 35% μέσα σε λίγες μόνο μέρες, Covid ασθενείς στοιβάζονται σε ράντζα και φορεία στο τέλος κάθε εφημερίας, περιμένοντας ώρες μέχρι και ολόκληρα 24ωρα να διακομιστούν σε άλλα νοσοκομεία ή να επιστρέψουν στο σπίτι, η  κυβέρνηση δε διστάζει να διαδίδει επικίνδυνα σενάρια ότι πλησιάζει το τέλος της πανδημίας.

Για μία ακόμη φορά στο ίδιο έργο «θεατές».

Αντί για τη στελέχωση του δημόσιου συστήματος υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, η κυβέρνηση προσπαθεί να μπαλώσει τα κενά με μεθόδους επισφαλείς και επικίνδυνες για υγειονομικούς και ασθενείς, με τη μείωση της καραντίνας σε 5 μέρες, με μετακινήσεις προσωπικού και κλείσιμο χειρουργείων. Νοσούντες, μεταδοτικοί υγειονομικοί αναγκάζονται να εργάζονται, εκθέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τόσο των ίδιων όσο και των ασθενών, μετατρέποντας τα νοσοκομεία σε χώρους υπερμετάδοσης του ιού, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να απολύσει 6.000 υγειονομικούς που είναι σε αναστολή, με πρόσχημα ότι αποτελούν «κίνδυνο»  για τους ασθενείς.

Αντί για προσλήψεις με κατεπείγουσες διαδικασίες όλων των υποψηφίων στις λιγοστές θέσεις μόνιμων γιατρών που έχουν προκηρυχθεί, αναγκάζει γιατρούς άσχετων ειδικοτήτων (από ψυχίατρους μέχρι γυναικολόγους και από ορθοπεδικούς μέχρι ουρολόγους) να περιθάλπουν Covid ασθενείς.

Αντί για την επαναλειτουργία των 8 νοσοκομείων που παραμένουν κλειστά 10 χρόνια τώρα με ευθύνη τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, αντί για την επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας χωρίς παζάρια και χωρίς καμία αποζημίωση, για μία ακόμη φορά τμήματα, κλινικές, ολόκληρα νοσοκομεία μετατρέπονται σε Covid, στερώντας κλίνες και πολύτιμες υπηρεσίες από ασθενείς που αντιμετωπίζουν άλλα προβλήματα υγείας.

Είναι προκλητικοί οι όροι της μίσθωσης των μόλις 300 κρεβατιών του ιδιωτικού τομέα υγείας τα οποία θα αποζημιώνονται με το διπλάσιο νοσήλιο του ΕΟΠΥΥ, για να νοσηλεύουν ασθενείς «χωρίς σοβαρή νόσο» και οι οποίοι δε χρειάζονται αντιμετώπιση από άλλες ειδικότητες όπως χειρουργικοί ασθενείς, με έμφραγμα του μυοκαρδίου, έγκυοι κ.λπ..

Αυτή είναι η περίφημη «συνεισφορά» του ιδιωτικού τομέα υγείας.

Αντί για ουσιαστική επιδημιολογική επιτήρηση και ιχνηλάτηση με μαζικά δωρεάν επαναλαμβανόμενα διαγνωστικά τεστ, οι ασθενείς αναγκάζονται να καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα εξαιτίας της τεράστιας αναμονής στις δημόσιες μονάδες και της έλλειψης αντιδραστηρίων για μοριακό έλεγχο.

Αντί για γενναία αύξηση της χρηματοδότησης έχουμε μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στον  προϋπολογισμό του 2022 κατά 139 εκ. για τα δημόσια νοσοκομεία και κατά 52% για την ΠΦΥ, την ίδια ώρα που επιχειρηματικοί όμιλοι θα τσεπώσουν 11δις ευρώ ζεστό χρήμα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Αντί για πρωτόκολλα περιορισμού της διασποράς στους χώρους δουλειάς, στα ΜΜΜ, στα σχολεία και τις σχολές, εφαρμόζονται πρωτόκολλα υπερμετάδοσης του ιού που υπαγορεύονται από την  κυβέρνηση, το κράτος και την εργοδοσία με γνώμονα τις αντοχές της οικονομίας των λίγων και την υπηρέτηση των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων και είτε επικυρώνουν με τη σιωπή τους  είτε ντύνουν με «επιστημονικό» μανδύα διάφοροι πρόθυμοι επιστήμονες, μεγαλοσχήμονες πανεπιστημιακοί καθηγητές, μέλη της επιτροπής «ειδικών».

Ανοσία της αγέλης για τον λαό και για τα κέρδη των λίγων. Ανακύκλωση των ίδιων και των ίδιων μέτρων με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα παράλληλα με την επιτάχυνση της υλοποίησης του σχεδίου τους για το «νέο ΕΣΥ». Ένα «νέο ΕΣΥ» στηριγμένο στα συντρίμμια του ιδιωτικοποιημένου και εμπορευματοποιημένου «ΕΣΥ» που οικοδόμησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και θα είναι φτιαγμένο από τα ίδια σαθρά υλικά της οικονομικής ανταποδοτικότητας, της αυτοχρηματοδότησης, της επέκτασης της επιχειρηματικότητας.

Η υπεράσπιση της υγείας και της ζωής μας βρίσκονται στα χέρια μας, είναι δική μας υπόθεση. Οι αγώνες μας, η οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση και δράση η δική μας ασπίδα προστασίας απέναντι στη βάρβαρη πολιτική τους.

Πρώτος σταθμός αγωνιστικής κλιμάκωσης την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου, Μέρα Πανελλαδικής Δράσης για τα νοσοκομεία.

Καλούμε τις Ενώσεις των Νοσοκομειακών Γιατρών σε όλη τη χώρα να προχωρήσουν το πρωί από κοινού με τα σωματεία των εργαζομένων στα νοσοκομεία, τα συνδικάτα και τους μαζικούς φορείς σε πολύμορφες κινητοποιήσεις στις πύλες των νοσοκομείων.

Στην Αθήνα η ΟΕΝΓΕ συμμετέχει από κοινού με πρωτοβάθμια σωματεία νοσοκομείων, συλλόγους εκπαιδευτικών, εργατικά σωματεία και μαζικούς φορείς στη συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας στις 5:00 μμ.

Διεκδικούμε:

Αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Επαναλειτουργία των νοσοκομείων που έχουν κλείσει.

Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων. Διορισμό με κατεπείγουσες διαδικασίες, με έλεγχο μόνο των τυπικών προσόντων, όλων των υποψήφιων γιατρών για τις μόνιμες θέσεις που έχουν προκηρυχθεί.

Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας και των μεγάλων διαγνωστικών αλυσίδων, χωρίς παζάρια και χωρίς καμία αποζημίωση.

Ουσιαστική, στοχευμένη επιδημιολογική επιτήρηση και ιχνηλάτηση με ευθύνη του κράτους και με εξασφάλιση δωρεάν διαγνωστικών τεστ.  Μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και τα ΜΜΜ. Μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων και των σχολών.

Απεμπλοκή των νοσοκομείων από τον εμβολιασμό. Δημιουργία εμβολιαστικών δομών στο πλαίσιο της ΠΦΥ. Ενίσχυση του εμβολιαστικού προγράμματος ειδικά για τις κλειστές δομές, τις δομές προσφύγων και μεταναστών, τους καταυλισμούς.