MY KTEO

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022

Μέτρα στήριξης: Και άλλοι κλάδοι μπαίνουν στο καθεστώς των αναστολών


Τη διεύρυνση των επιχειρήσεων που μπορούν να θέτουν τους εργαζόμενους τους σε αναστολή μελετά αυτό το διάστημα το υπουργείο Οικονομικών. Στο μικροσκόπιο έχουν μπει κλάδοι της οικονομίας που μπορεί να μην πλήττονται άμεσα από τα περιοριστικά μέτρα, άλλα έμμεσα, λόγω της έξαρσης της πανδημίας.

Τέτοιοι κλάδοι είναι τα γυμναστήρια, οι σχολές χορού, τα θέατρα, οι κινηματογράφοι, οι παιδότοποι, οι υπηρεσίες κρατήσεων και τα ταξιδιωτικά γραφεία.

Ένα από τα σενάρια που μελετάται για τους νέους κλάδους είναι να τεθεί όριο στον αριθμό των εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις θα μπορούν να ανασταλούν.

Βέβαια, εκτός των νέων κλάδων που μπορεί να προστεθούν στο σχήμα των αναστολών, στο τραπέζι βρίσκεται και η χρονική επέκταση τους για τους υφιστάμενους κλάδους. Όλα θα εξαρτηθούν, βέβαια, από τις αποφάσεις που θα παρθούν τις επόμενες ημέρες στο υγειονομικό επίπεδο καθώς από 17 Ιανουαρίου λήγουν τα περιοριστικά μέτρα.

Μέχρι χθες οι δηλώσεις
Οι αναστολές που εφαρμόζονται για τον μήνα Ιανουάριο αφορούν μπαρ, κλαμπ και εστιατόρια με μουσική. Έτσι, σε αυτούς τους κλάδους, οι επιχειρήσεις μπορούν να θέτουν από τη Πρωτοχρονιά τους εργαζομένους τους σε αναστολή.

Για τις  συμβάσεις εργασίας εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή από την 1η Ιανουαρίου 2022 έως και την 10η Ιανουαρίου 2022, οι επιχειρήσεις-εργοδότες θα έπρεπε να υποβάλουν  τις υπεύθυνες δηλώσεις των αναστολών συμβάσεων  στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ έως και την Δευτερα, 10 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 23.59.00.

Ρήτρα προαναγγελίας και απολύσεων
Για τις επιχειρήσεις που θέτουν εργαζόμενους σε αναστολή απαγορεύεται να προχωρούν σε απολύσεις για όσο διαρκεί το μέτρο της αναστολής. Η αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων προαναγγέλλεται τουλάχιστον την προηγούμενη μέρα της έναρξης της αναστολής. Η προαναγγελία μπορεί να αφορά, είτε αυτοτελή χρονικά διαστήματα εντός του τρέχοντος μήνα, είτε ολόκληρο τον μήνα.  Σε περίπτωση που δεν τηρηθεί η διαδικασία της προαναγγελίας, η υπεύθυνη δήλωση είναι άκυρη και δεν παράγει τα αποτελέσματα της αναστολής σύμβασης εργασίας, και κατά συνέπεια ο εργοδότης συνεχίζει να αμείβει τους εργαζόμενους του. 

Το ποσό που δικαιούνται οι εργαζόμενοι
Οι εργαζόμενοι, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε αναστολή, είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού κατ’ αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους, με βάση υπολογισμού το ποσό των 534 ευρώ που αντιστοιχεί σε τριάντα ημέρες. Έτσι εάν ένας εργαζόμενος μείνει σε αναστολή για 10 ημέρες πληρώνεται από το κράτος 178 ευρώ ενώ για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα αμείβεται κανονικά από τον εργοδότη του.



moneyrewie.gr