MY KTEO

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022

Γονικές παροχές: Αυτά είναι τα λάθη που κοστίζουν


Σε αρκετά λάθη υποπίπτουν σήμερα όσοι επιχειρούν να μεταβιβάσουν περιουσιακά στοιχεία, εκμεταλλευόμενοι το νέο καθεστώς για τις γονικές παροχές. 

Μία από τις σημαντικότερες τροποποιήσεις που εισήχθησαν τον Οκτώβριο στις γονικές παροχές είναι η συμπερίληψη στο αφορολόγητο και των χρηματικών ποσών που οι γονείς ή οι παππούδες επιθυμούν να μεταβιβάσουν στα παιδιά ή στα εγγόνια τους. Στο παρελθόν, η φορολόγηση για τις περιπτώσεις αυτές ξεκινούσε από το πρώτο ευρώ και ήταν της τάξης του 10%, με αποτέλεσμα, η κατάργησή της να έχει «ρίξει» επιπλέον χρήματα στην αγορά, οδηγώντας σε σημαντική αύξηση και των αγοραπωλησιών.

Ωστόσο, προκειμένου οι δωρητές και δωρεοδόχοι να μπορέσουν να επωφεληθούν από τις ευνοϊκές προβλέψεις, τα χρήματα αυτά θα πρέπει να διακινηθούν αποκλειστικά μέσω τραπέζης, είτε με τη μορφή μεταφοράς από τον λογαριασμό των γονέων σε εκείνο των παιδιών, είτε μέσω της έκδοσης επιταγής. Σε διαφορετική περίπτωση, για παράδειγμα αν το ποσό φυλασσόταν προ της μεταβίβασης στην οικία ή σε τραπεζική θυρίδα, ισχύει όπως και στο παρελθόν φόρος 10% επί του συνόλου του ποσού, εκκινώντας από το πρώτο ευρώ.

Επιπλέον, οι δωρητές απαλλάσσονται μεν από τη φορολόγηση, όχι όμως και από την υποχρέωση να αποδείξουν στην εφορία ότι απέκτησαν το εκάστοτε ποσό με νόμιμο τρόπο. Αντίστοιχα, οι δωρεοδόχοι που θα αξιοποιήσουν τα χρήματα που περιήλθαν στην κυριότητά τους μέσω γονικής παροχής για την αγορά κατοικίας, θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι αυτά, σε συνδυασμό με τα ίδια φορολογούμενα εισοδήματά τους, καλύπτουν το τεκμήριο διαβίωσης. Διαφορετικά, θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή τσουχτερού φόρου.

Ένα πράγμα που είχε συμβεί και στο παρελθόν, σε περιπτώσεις που είχαμε για κάποιον λόγο έξαρση των γονικών παροχών, είναι ότι πολλές φορές δημιουργείται ένα ρεύμα, το οποίο δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των συμβαλλομένων. Για παράδειγμα γονείς συρρέουν στα συμβολαιογραφικά γραφεία για να μεταβιβάσουν ακίνητα σε νήπια – μια κίνηση που είναι πολύ πιθανό να μετανιώσουν στο μέλλον, αν για παράδειγμα θελήσουν να προχωρήσουν σε πώληση και βρεθούν αναγκασμένοι να κινήσουν νομικές διαδικασίες για να λάβουν σχετική άδεια.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν πως το αφορολόγητο ισχύει μόνο για συγκεκριμένους βαθμούς συγγένειας – ήτοι συζύγους, γονείς και παιδιά, παππούδες και εγγόνια – και όχι για οποιαδήποτε συγγενική σχέση.

Τέλος, παρά το γεγονός ότι οι δηλώσεις των γονικών παροχών γίνονται πλέον ηλεκτρονικά, οι πολίτες δεν θα πρέπει να θεωρήσουν ότι αυτό μεταφράζεται και σε μια γρήγορη και απλή διαδικασία. Για τη μεταβίβαση, ενός απλού διαμερίσματος απαιτούνται κατ’ ελάχιστον οκτώ με δέκα δικαιολογητικά. Τα περισσότερα εξ αυτών δεν μπορούν να συγκεντρωθούν ηλεκτρονικά, χωρίς τη μετακίνηση σε κάποια υπηρεσία. Και προς το παρόν υπάρχουν αρκετές δυσλειτουργίες. Αυτή τη στιγμή για την ολοκλήρωση ενός συμβολαίου απαιτείται διάστημα τουλάχιστον ενός μηνός, που στις δύσκολες περιπτώσεις μπορεί να υπερβεί και τους πέντε ή έξι μήνες.


CNN.gr