MY KTEO

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

Χαλκίδα: Συγκέντρωση – διαμαρτυρία των πρωτοβάθμιων σωματείων


Τρίτη 18/1, 7μμ, πλατεία ταχυδρομείου (πίσω από τα Δικαστήρια Χαλκίδας)

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Σχεδόν δύο χρόνια από την εκδήλωση της πανδημίας στη χώρα μας και βασικό κριτήριο στη διαχείρισή

της συνεχίζει να είναι η διασφάλιση των κερδών των βιομηχάνων και η «αντοχής της οικονομίας».

Αυτή η διαχείριση σε συνδυασμό με τη διαχρονική πολιτική υποβάθμισης της δημόσιας υγείας γιγαντώνουν το πρόβλημα της πανδημίας. Παραμένουν τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, υλικά κτλ στην υγεία. Το νοσοκομείο Χαλκίδας, τα Κέντρα Υγείας και όλες οι μονάδες υγείας στην Εύβοια που ήταν στο «κόκκινο» εδώ και χρόνια, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της πανδημίας παρά την αυτοθυσία των υγειονομικών. Οι ελλείψεις αυτές κάνουν ολοένα και πιο δύσκολο το έργο των υγειονομικών, μειώνουν τις παρεχόμενες υπηρεσίας υγείας προς όλους εμάς, πετάνε στα σκουπίδια τις τεράστιες δυνατότητες της επιστήμης γιατί μένουν αναξιοποίητες.

Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι και η αντιεπιστημονική απόφαση για μείωση της καραντίνας ενός επιβεβαιωμένου κρούσματος στις 5 μέρες που το μοναδικό κριτήριό της είναι η στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων και που θα οδηγήσει μαθηματικά σε μεγαλύτερη διασπορά στους χώρους δουλειάς και όχι μόνο, όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Ήδη τα κρούσματα στις επιχειρήσεις του κλάδου έκαναν για άλλη μία φορά την εμφάνισή τους, στην όπως στην ΚΕΛΑΪΔΙΤΗΣ ΕΠΕ, την AVRAMAR, τον ΜΙΜΙΚΟ, τη ΖΥΜΗ ΨΑΧΝΩΝ και αλλού, με τον χειμώνα, που ευνοεί την ανάπτυξη των ιώσεων, να είναι ακόμα μπροστά μας.

Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια η πανδημία να αξιοποιηθεί για το χτύπημα των εργασιακών μας δικαιωμάτων ώστε να πολλαπλασιαστούν τα κέρδη των επιχειρηματιών του κλάδου. Δε θα ανεχθούμε καμιά προσπάθεια χειροτέρευσης των συνθηκών εργασίας κανενός συναδέλφου, την περικοπή μισθών και άλλων δικαιωμάτων.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας,  τα όποια μέτρα έχουν παρθεί σε χώρους δουλειάς και γενικότερα στην υγεία, ήταν αποτέλεσμα της πίεσης που άσκησαν οι διεκδικήσεις μας και κινητοποιήσεις των Σωματείων. Σε αυτό το δρόμο συνεχίζουμε!

Καλούμε τα επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου να συνεχίσουν και να εντείνουν τις διεκδικήσεις για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς όπως πχ εβδομαδιαία Rapid test σε όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα αν είναι εμβολιασμένοι ή όχι με κόστος της εργοδοσίας, ενίσχυση της καθαριότητας και των μέτρων υγιεινής-ασφάλειας, ιχνηλάτηση σε περίπτωση κρούσματος ώστε να αποφευχθεί η μαζική διασπορά του ιού, πλήρεις αποδοχές χωρίς καμία περικοπή για λόγους που συνδέονται με την πανδημία κτλ.

Ενώνουμε τη φωνή μας με άλλα σωματεία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέας της περιοχής, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και διεκδίκησης την Τρίτη 18/1 στις 7μμ στη πλατεία ταχυδρομείου Χαλκίδας και διεκδικούμε με κάθε τρόπο:

1.         Μαζικά και επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ για όλους. Να αυξηθούν τα σημεία μαζικής δειγματοληψίας και να σταματήσει η ταλαιπωρία των εργαζομένων.

2.         Οργάνωση τώρα της επιδημιολογικής επιτήρησης και ουσιαστικής ιχνηλάτησης στους χώρους εργασίας με ευθύνη του κράτους.

           Με έλεγχο των μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων καθώς και με οργάνωση προληπτικών ελέγχων σε χώρους δουλειάς ειδικά εκεί που απασχολούνται πολλοί εργαζόμενοι, με ευθύνη του ΕΟΔΥ και του ΣΕΠΕ. Ενίσχυση του προσωπικού στον ΕΟΔΥ, το ΣΕΠΕ και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

           Με εξασφάλιση αδειών ειδικού σκοπού σε όσους εργαζόμενους βγαίνουν θετικοί, νοσούν, σε όσους βρίσκονται σε καραντίνα και σε όσους πρέπει να επιτηρούν μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους, με το κόστος να επιβαρύνει αποκλειστικά το κράτος και την εργοδοσία. Διάρκεια καραντίνας με βάση τα επιστημονικά δεδομένα και όχι τις «ανάγκες» της εργοδοσίας.

           Με μέτρα για τακτικά και ασφαλή δρομολόγια στις αστικές συγκοινωνίες, στα μέσα μεταφοράς προσωπικού των εταιρειών και γενικά στις μεταφορές.

           Με πάταξη της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, απαγόρευση των αναστολών συμβάσεων και των απολύσεων. Καμία περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων με πρόσχημα τον κορονοϊό.

3.         Ενίσχυση του προγράμματος μαζικού εμβολιασμού. Ειδική πρόβλεψη για τους μετανάστες εργάτες και τον καταυλισμό προσφύγων στην Ριτσώνα ώστε να μην αποκλείονται από το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Πλατιά και οργανωμένη επιστημονική ενημέρωση του λαού με επίκεντρο τους χώρους δουλειάς και τα σχολεία.

4.         Κρατική χρηματοδότηση και ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, του νοσοκομείου Χαλκίδας και της Πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, για προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού και λοιπού προσωπικού.

           Επίταξη των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων στην Χαλκίδα και των μεγάλων ιδιωτικών κλινικών.

5.         Μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων. Τώρα να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες, να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις, να εξασφαλιστεί η καθαριότητα στα σχολεία, να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών και βοηθητικού προσωπικού με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες.

Η Διοίκηση