Evia Top: Κοινή δήλωση Λαϊκής Συσπείρωσης Στερεάς Ελλάδας και Καρύστου για τις ανεμογεννήτριες

ΚΤΕΟ ΒΑΡΔΑΚΩΣΤΑΣ

Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022

Κοινή δήλωση Λαϊκής Συσπείρωσης Στερεάς Ελλάδας και Καρύστου για τις ανεμογεννήτριες


Σχετικά με την προωθούμενη εγκατάσταση 18 ανεμογεννητριών της ΤΕΡΝΑ στην Καρυστία

Ως ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ έχουμε εκφράσει επανειλημμένα την κατηγορηματική μας αντίθεση στις

πολιτικές που ενθαρρύνουν και ενισχύουν την επενδυτική δραστηριότητα του μεγάλου κεφαλαίου και των μονοπωλίων στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας…

  Έχουμε εκφράσει την κατηγορηματική μας αντίθεση στην απελευθέρωση της παραγωγής, διανομής και αγοράς της ενέργειας, που οδήγησε σε εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις και σημαντική  αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα να έχει οδηγήσει σήμερα πολλά λαϊκά νοικοκυριά στην ενεργειακή φτώχεια αφού δεν μπορούν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες τους σε ενέργεια.

       Είναι τεράστιες οι ευθύνες της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ στη συνδιαμόρφωση και υλοποίηση της ενιαίας αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ στην ενέργεια που περιλαμβάνει την ιδιωτικοποίηση, τις παχυλές επιδοτήσεις και φοροαπαλαγές για «πράσινες» επενδύσεις.

       Σε αυτή την λογική, έφτιαχναν και φτιάχνουν τους νόμους και τους κανόνες που λειτουργεί το κράτος των επιχειρηματικών ομίλων. Τους όρους και τις προϋποθέσεις δραστηριότητας των κεφαλαιοκρατών σε κάθε τομέα, που προσδιορίζονται - πάντα - στη βάση των δικών τους επιδιώξεων και όχι της κοινωνίας και του περιβάλλοντος…. Την πολυδιαφημισμένη πράσινη ανάπτυξη, στην επιδίωξη να δημιουργήσει νέες δυνατότητες για την αξιοποίηση των υπερσυσσωρευμένων κερδών τους.

            Αυτό συμβαίνει και με τις ανεμογεννήτριες που κατακλύζουν την Καρυστία, τα Άγραφα και άλλες περιοχές της Στερεάς και όλης της χώρας.

     Ως ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ στεκόμαστε δίπλα σε όλους όσους αγωνίζονται ενάντια σε αυτές τις πολιτικές τονίζοντας σταθερά πως για να υπηρετεί η ενέργεια τις λαϊκές ανάγκες και την προστασία του Περιβάλλοντος θα πρέπει να γίνει κοινωνική ιδιοκτησία στα πλαίσια της εργατικής – λαϊκής εξουσίας.

              Στηρίζουμε τις δικαστικές προσφυγές που προωθούν φορείς της Στερεάς, παρά το γεγονός ότι διατηρούμε επιφυλάξεις για θετική έκβαση τους, αφού το νομικό πλαίσιο είναι “κομμένο και ραμμένο” στα μέτρα των συμφερόντων των λεγόμενων επενδυτών της πράσινης ενέργειας.

             Παράλληλα ζητάμε από την Περιφερειακή Αρχή να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στους κατοίκους της Καρυστίας. Να αξιοποιήσει, άμεσα, την νομική γνωμοδότηση για τον πολιτικά απαράδεκτο  τρόπο που η προωθούμενη  συστοιχία των 18 ανεμογεννητριών της ΤΕΡΝΑ στην Καρυστία εντάχθηκε και προστατεύεται σαν επένδυση στρατηγικής σημασίας για την Κυβέρνηση.

             Καλούμε το λαό να συνεχίσει τον αγώνα του, να βάλει στο επίκεντρο αυτού του αγώνα την ικανοποίηση των δικών του αναγκών, αντιπαλεύοντας  την πολιτική των κυβερνήσεων και κεφαλαίου στην προώθηση της “πράσινης ενεργειακής πολιτικής” που ως μόνο στόχο έχει την κερδοφορία των επιχειρηματιών, την ίδια ώρα που ο λαός  ενώ ακριβοπληρώνει την ενέργεια, σε πολλές περιπτώσεις δεν  μπορεί να καλύψει ακόμη και στοιχειώδεις ανάγκες του.