MY KTEO

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022

Βόρεια Εύβοια: Ο νέος εφιάλτης μετά τις καταστροφές από πυρκαγιές και πλημμύρες είναι η απογραφή


Σε εξέλιξη βρίσκεται ακόμα η απόγραφή του πληθυσμού της χώρας και στους δύο αχανείς δήμους Mαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας και Ιστιαίας Αιδηψού  που συνολικά έχουν έκταση 1.100.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα οι συνολικοί κάτοικοι με κόπο αναμένεται να ξεπεράσουν τις 30.000. Οι πρόσφατες καταστροφές ανάγκασαν εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες κατοίκους των πληγέντων περιοχών να αναζητήσουν αλλού επαγγελματική στέγη, ενώ πολλοί έφυγαν διότι καταστράφηκαν οι επαγγελματικές υποδομές και τα σπίτια τους.

Η χαριστική βολή οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες

Οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες ήταν η χαριστική βολή σε μία περιοχή που ήδη έχει γερασμένο πληθυσμό, οι θάνατοι είναι τριπλάσιοι από τις γεννήσεις και η αποδόμιση της βιομηχανικής δραστηριότητας έχει συντελεστεί εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες.

Οι δύο δήμοι που καλούνται με ενέσεις να σταθούν στα πόδια τους και να σηκώσουν το βάρος της ανασυγκρότησης και της αναγέννησης του περιβάλλοντος, της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, στην πραγματικότητα δεν θα έχουν δικαίωμα πρόσβασης στις βασικές χρηματοδοτήσεις των δήμων με κριτήριο πάντα το αποτέλεσμα της απογραφής.

Το πρόβλημα του δήμου Μαντουδίου

Το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχει ο δήμος Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας ο οποίος έχει έκταση 584,8 τετραγωνικά χιλιόμετρα, είναι ο μόνος δήμος που βρέχεται από το Αιγαίο και τον βόρειο Ευβοϊκό και στην απογραφή του 2011 είχε απογράψει πληθυσμό 12.045 κατοίκους.

Στην απογραφή 2021-22 προσπαθεί με το ζόρι να απογράψει 10.000 κατοίκους που είναι και το όριο για να μπορέσει να βρίσκεται μέσα στις χρηματοδοτήσεις από τα διάφορα προγράμματα όπως είναι το πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης" και το πρόγραμμα "Φιλόδημος".

Μεγάλο πρόβλημα σε όλη την Εύβοια

Ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και άλλοι δήμοι της Εύβοιας όπως ο Δήμος Καρύστου που το 2011 είχε πληθυσμό 12.180, ο Δήμος Ερετρίας που το 2011 είχε πληθυσμό 13.053, ο Δήμος Διρφύων - Μεσσαπίων το 2011 είχε πληθυσμό 18.880, ο Δήμος Ιστιαίας - Αιδηψού που το 2011 είχε πληθυσμό 21.083 κατοίκους, ενώ σε λίγο καλύτερη μοίρα είναι ο Δήμος Κύμης - Αλιβερίου που το 2011 είχε απογράψει 28.437 κατοίκους.