MY KTEO

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

Ποιες δωρεές χρημάτων έχουν μπει στο στόχαστρο της εφορίας


Στο στόχαστρο της εφορίας βρίσκονται οι φορολογούμενοι που προχωρούν σε γονικές παροχές μεγάλων χρηματικών ποσών, με τους ελεγκτές να αναζητούν περιπτώσεις δωρεών όπου δεν φαίνεται ότι η μεταβίβαση των χρημάτων έχει πραγματοποιηθεί μέσω τραπεζικών λογαριασμών.

Με την ενεργοποίηση από την 1η Οκτωβρίου 2021 της ρύθμισης που προβλέπει αφορολόγητο όριο 800.000 ευρώ για γονικές παροχές και δωρεές σε συγγενείς της πρώτης κατηγορίας (γονείς, παιδιά, σύζυγοι, παππούδες, γιαγιάδες, εγγόνια) χιλιάδες φορολογούμενοι έσπευσαν να υποβάλουν δηλώσεις, δωρίζοντας στα παιδιά τους, τα εγγόνια τους ή τους γονείς τους χρηματικά ποσά, χωρίς να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ φόρο.

Ωστόσο, οι έλεγχοι των τελευταίων εβδομάδων έδειξαν ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι φορολογούμενοι, ενώ έχουν δηλώσει τα χρηματικά ποσά που αλλάζουν χέρια, δεν έχουν συνυποβάλει με τη δήλωση το παραστατικό της τράπεζας που αποδεικνύει ότι η μεταφορά των χρημάτων έγινε μέσω τραπεζικών λογαριασμών.

Οι φορολογούμενοι για να αποφύγουν τα προβλήματα με την εφορία θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
  • Γονική παροχή ή δωρεά χρηματικών ποσών προς συγγενείς πρώτης κατηγορίας διενεργείται με μεταφορά χρημάτων μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Δηλαδή τα χρήματα θα πρέπει να είναι κατατεθειμένα σε τραπεζικό λογαριασμό.
  • Δεν υπάρχει απαλλαγή και φορολογούνται με συντελεστή 10% από το πρώτο ευρώ οι γονικές παροχές μετρητών ( π.χ. χρήματα που βρίσκονται σε θυρίδες).
  • Οι γονείς μπορούν χωρίς καμία επιβάρυνση να δίνουν στα παιδιά τους χρηματικά ποσά μεγάλου ύψους προκειμένου εκείνα να αγοράσουν σπίτια, οικόπεδα, αυτοκίνητα με πλήρη κάλυψη του «πόθεν έσχες» και των τεκμηρίων διαβίωσης της εφορίας.
  • Οι φορολογούμενοι που δίνουν τα χρήματα (οι γονείς, οι παππούδες ή οι γιαγιάδες κ.λπ.) θα πρέπει να προσέξουν ώστε να καλύπτουν τα δωριζόμενα ποσά με βάση τα αποκτηθέντα εισοδήματα και έσοδά τους, διότι οι συγκεκριμένες παροχές και δωρεές θεωρούνται γι’ αυτούς τεκμήρια και κινδυνεύουν να φορολογηθούν για τα χρήματα που δωρίζουν.


Newsbomb.gr