MY KTEO

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022

Έρχονται αναδρομικά για ειδικά μισθολόγια


Νέα δεδομένα για τα αναδρομικά που ανακύπτουν από την Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης (ΕΑΣ) δημιουργεί απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που έκρινε ότι ήταν αντισυνταγματική η ΕΑΣ για την περίοδο 2011 - 2015, δικαιώνοντας συνταξιούχο δικαστικό που είχε προσφύγει σε βάρος αρχικής απόφασης που είχε εκδώσει το Ανώτατο Δικαστήριο. 

Έτσι, όλοι όσοι είχαν ασκήσει αγωγή για το διάστημα 2011 - 2015 μπορούν να αναμένουν ότι θα τύχουν ανάλογης αντιμετώπισης και άρα θα λάβουν αναδρομικά ποσά. Επίσης, η όποια αναδρομικότητα προκύψει μπορεί να επεκταθεί έως και το τέλος του 2018, καθώς μέχρι τότε έχει ήδη κριθεί με άλλη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου η ισχύς της ΕΑΣ. Η απόφαση, σύμφωνα με ειδικούς εργατολόγους, αφορά όλους τους συνταξιούχους που προέρχονται από τα Ειδικά Μισθολόγια (π.χ. δικαστές, στρατιωτικοί, αστυνομικοί) και οι οποίοι είχαν καταθέσει αγωγές το διάστημα 2011 - 2015, αλλά ενδεχομένως και σε μεταγενέστερο χρόνο. 

Ουσιαστικά, η απόφαση του ΕΣ (υπ’ αριθμ. 1821/2021) απέρριψε την αίτηση αναίρεσης που είχε γίνει από το Δημόσιο και με την οποία ζητούσε να κριθεί συνταγματική η επιβολή της ΕΑΣ. Έτσι, έγινε δεκτό το αίτημα του συνταξιούχου που διεκδικούσε αναδρομικά για την πενταετία 2011 - 2015. Μάλιστα, τα όποια αναδρομικά προκύψουν θα είναι έντοκα, καθώς θα πρέπει να καταβληθούν με τόκο 6% ανά έτος. 

Σύμφωνα με την Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ), ο εν λόγω συνταξιούχος που δικαιώθηκε θα πρέπει να λάβει ως αναδρομικά ένα ποσό της τάξης των 42.000 ευρώ. Μάλιστα, η εφαρμογή της απόφασης σημαίνει ότι αναμένονται αυξήσεις στις συντάξεις, αλλά και στους μισθούς των δικαστών. Επίσης, εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν και οι συνταξιούχοι βουλευτές. 

Στο ΑΚΑΓΕ από το 2019   
Βέβαια, υπάρχει και η άλλη απόφαση του ΕΣ (32/2018), που έκρινε ότι η κατάργηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης από την 1η-1-2019 και μετά (έναρξη ισχύος της διαδικασίας επανυπολογισμού των συντάξεων, σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου) είναι συνταγματική και ότι τα όποια ποσά παρακρατήθηκαν μεταφέρονται στο Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ). Άρα, τα όποια αναδρομικά προκύπτουν, θα πρέπει να αναζητηθούν μόνο για την περίοδο από το 2011 (εφαρμογή 1ου Μνημονίου), έως και το τέλος του 2018. 

Πάντως, η απόφαση αυτή αφήνει «χαμένους» τους συνταξιούχους των υπόλοιπων Ταμείων που προέρχονται από τον δημόσιο τομέα. Αιτία το γεγονός ότι απαγορεύτηκε η διεκδίκηση τυχόν αναδρομικών ποσών μετά την περσινή καταβολή τους από την κυβέρνηση, τον Οκτώβριο του 2020 (ν.4734/20, άρθρα 33 - 34). Μόνο που η συγκεκριμένη απαγόρευση, επίσης, θα πρέπει να κριθεί από τα αρμόδια δικαστήρια ως προς τη συνταγματικότητά της, αφού έχουν ήδη κατατεθεί προσφυγές σε βάρος της από διάφορες συνταξιοδοτικές οργανώσεις (π.χ. Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων). 

Επίσης, υπάρχει και η εκκρεμότητα από την απόφαση του ΣτΕ σε σχέση με τις περικοπές που έγιναν, λόγω μνημονιακών παρεμβάσεων, σε δώρα, επιδόματα και επικουρικές συντάξεις. Περικοπές που αφορούν συνταξιούχους οι οποίοι προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα και οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο 11μηνο ανάμεσα στον Ιούνιο του 2015 (πρώτη απόφαση ΣτΕ) και στον Μάιο του 2016 (έναρξη ισχύος νόμου Κατρούγκαλου - ν.,4387/16). Πρόκειται για μια απόφαση που εκκρεμεί εδώ και ένα έτος, αφού η σχετική δίκη διεξήχθη τον Ιανουάριο του 2021. Από το αποτέλεσμά της θα κριθεί εάν θα υπάρξει και ποιο θα είναι το ποσό που θα κληθεί ο ΕΦΚΑ να καταβάλει ως αναδρομικά σε δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα. 


naftemporiki.gr του Βασίλη Αγγελόπουλου