MY KTEO

Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2022

Αναφορά Β. Αποστόλου για τον αποκλεισμό του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ταξιάρχη από τη χορήγηση μη επιστρεπτέας προκαταβολής φόρου


Ο βουλευτής Εύβοιας Αποστόλου Ευάγγελος καταθέτει προς τον Υπουργό Οικονομικών την από 29.12.2021 Διαμαρτυρία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ταξιάρχη Εύβοιας, σύμφωνα με την οποία ζητούν να μην αποκλειστεί ο Αγροτικός Συνεταιρισμός από τη χορήγηση της μη επιστρεπτέας προκαταβολής φόρου για τυπικούς λόγους, σχετικούς με τον κύκλο εργασιών του Συνεταιρισμού, τους οποίους δεν έλαβαν υπόψη στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

Η σχετική επιστολή διαμαρτυρίας του Συνεταιρισμού:

Θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε πως οι μη επιστρεπτέες που δόθηκαν μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ παρουσιάζουν μεγάλες αδικίες π.χ. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ταξιάρχη , οι αγοραπωλησίες του σύκου δεν διαρκούν ένα μήνα ή ένα τρίμηνο και η εκκαθάρισή μας εκδίδεται 31.12 κάθε έτος. 
Κανένας συνεταιρος και η επιχείρηση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ταξιάρχη δεν θα λάβει τη μη επιστρεπτέα και μαθηματικά αυτό θα οδηγήσει στο κλείσιμό του συνεταιρισμού αφού οι συνέταιροι έχουν δυσαρεστηθεί και έχει δημιουργηθεί ένας αθέμιτος ανταγωνισμός όταν συσκευαστήρια μεταποίησης σύκων παίρνουν προκαταβολή. 

Όλοι οι αγρότες πάθαμε ζημιά καθώς η συγκομιδή των σύκων γίνεται τον Αύγουστο άσχετα με το πότε κόβονται τα τιμολόγια. 

Τα σύκα δεν είναι ούτε εστίαση ούτε ξενοδοχείο για να φαίνεται η ζημιά την περίοδο της καταστροφής. 

Παρουσιάζεται το φαινόμενο ένας παραγωγός εκτός συνεταιρισμού να παρουσιάζει ίδια μείωση με έναν παραγωγό μέλος του συνεταιρισμού και ο πρώτος να παίρνει 50.000€ και ο άλλος τίποτα. 
Εκτός από τα μέλη του συνεταιρισμού που δεν παίρνει κανείς υπάρχουν και άλλοι εκτός συνεταιρισμού που δεν παίρνουν επειδή έκοψαν τιμολόγια μετά του τριμήνου που έχετε ορίσει. 

Το τυφλό αυτό σύστημα της μη επιστρεπτέας έχει αστοχήσει στον κλάδο της παραγωγής. 
Σύμφωνα με τους βουλευτές καθώς και με την επίσκεψη του πρωθυπουργού υποστηρίξατε πως θέλετε να στηρίξετε τους συνεταιρισμούς και τις ομάδες παραγωγών με την παρούσα απόφαση όμως δυστυχώς επιτυγχάνετε ακριβώς το αντίθετο. Θα είναι ατυχές γεγονός να κλείσει ένας συνεταιρισμός που λειτουργεί από το 1932 επι κυβέρνησής σας. 

Σας καλούμε στα γραφεία του συνεταιρισμού για τη συζήτηση του θέματος που έχει προκύψει. 
Ζητάμε την επανεξέταση της απόφασης και την δίκαιη κατανομή των ποσών της μη επιστρεπτέας.