MY KTEO

Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022

Τα δύο σενάρια για το άνοιγμα των σχολείων - Τι θα αλλάξει στα πρωτόκολλα


Δύο είναι τα επικρατέστερα σενάρια για το άνοιγμα των σχολείων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Εν μέσω ραγδαίας εξάπλωσης της μετάλλαξης «Όμικρον», τα μέλη της επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και η κυβέρνηση καλούνται να αποφασίσουν πότε και με ποιο τρόπο κρίνεται ασφαλής η επιστροφή των μαθητών στις τάξεις με τις απόψεις να διίστανται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δυο είναι τα επικρατέστερα σενάρια γύρω από το κρίσιμο ζήτημα επαναλειτουργίας των σχολείων τα οποία αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων τις επόμενες ώρες.

Πρώτον, παράταση των σχολικών διακοπών για μία ή δύο εβδομάδες και επανέναρξη των μαθημάτων στις17 ή 24 Ιανουαρίου και δεύτερον, επαναλειτουργία των σχολείων κανονικά στις 10 Ιανουαρίου αλλά με νέα υγειονομικά πρωτόκολλα και μέτρα.

Κρίσιμη απόφαση- Πρέπει να επαναξιολογηθούν όλα τα δεδομένα, λέει ο Δημήτρης Παρασκευής
Μιλώντας στο iefimerida.gr, ο Δημήτρης Παρασκευής, Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας κάνει λόγο για κρίσιμη απόφαση και τονίζει ότι καθένα από τα παραπάνω πιθανά σενάρια έχει τα θετικά και τα αρνητικά του στοιχεία. 

«Θα συζητήσουμε το θέμα εκτενώς και σίγουρα θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι έχουμε να κάνουμε με ένα νέο, πολύ πιο μολυσματικό στέλεχος που έχει οδηγήσει σε έξαρση της πανδημίας. Ενδεχομένως, το άνοιγμα των σχολείων, το οποίο μέχρι σήμερα έχει λειτουργήσει πολύ ικανοποιητικά, θα πρέπει να επαναξιολογηθεί ως προς το υγειονομικό πρωτόκολλο για να δούμε κάτω από ποιες προϋποθέσεις μπορούν τα παιδιά να επιστρέψουν στο σχολείο με ασφάλεια ή αν χρειάζεται να δοθεί μια μικρή παράταση μιας ή δυο εβδομάδων», τονίζει ο κ. Παρασκευής. 

1o σενάριο: Παράταση των σχολικών διακοπών κατά μία ή δυο εβδομάδες
Η επέλαση της «Όμικρον» σε συνδυασμό με τον συγχρωτισμό των μαθητών δεν μπορεί παρά να προβληματίζει τους ειδικούς, πολλοί εκ των οποίων εκφράζουν την άποψη, υπό τις παρούσες συνθήκες και δεδομένου ότι τις επόμενες μέρες αναμένεται να γίνει γνωστό το «αποτύπωμα» των εορτών, για ενδεχόμενη  παράταση των σχολικών διακοπών. 

Η κυβέρνηση, ωστόσο, κατά καιρούς έχει εκφράσει την επιθυμία τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά και να μη χρειαστεί οι μαθητές να επανέλθουν στο καθεστώς της τηλεκπαίδευσης για πολλούς και διαφορετικούς λόγους που έχουν να κάνουν με τις επιπτώσεις στην ψυχοσύνθεση και ομαλή ανάπτυξη των μαθητών αλλά και στη λειτουργία εν γένει των δομών της κοινωνίας. 

Αναμένεται να εξεταστεί επιμήκυνση του σχολικού έτους
Στην περίπτωση πάντως που οι ειδικοί αποφασίσουν παράταση των διακοπών κατά μία ή δυο εβδομάδες, δεν αποκλείεται να εξεταστεί το ενδεχόμενο  επιμήκυνσης του σχολικού έτους το καλοκαίρι, κάτι βεβαίως που δεν επιθυμούν οι εκπαιδευτικοί. 

Οι υπέρμαχοι αυτής της θέσης πάντως σχολιάζουν ότι το διάστημα των δυο εβδομάδων θα ήταν αρκετό για να αξιολογηθούν με τον καλύτερο τρόπο τα επιδημιολογικά δεδομένα και να γίνει η επιστροφή με ασφάλεια τόσο για τα ίδια τα παιδιά, που στο μεγαλύτερο βαθμό τους παραμένουν ανεμβολίαστα, όσο και για τις οικογένειες τους και τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς. Ήδη, μ’ αυτό το ενδεχόμενο έχουν ταχθεί δημόσια πολλοί επιστήμονες κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων. Στην περίπτωση αυτή, μάλιστα, δίνεται και η δυνατότητα στο διάστημα που μεσολαβεί να εμβολιαστούν περισσότεροι μαθητές ειδικά όσοι ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 5-11 ετών που έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου ένα μήνα. 

2o σενάριο: Άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου με νέο, πιο αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο
Την ίδια στιγμή, υπάρχουν και οι φωνές που υποστηρίζουν το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου, αλλά με νέα υγειονομικά πρωτόκολλα. Τα νέα μέτρα θεωρούνται ούτως ή άλλως επιβεβλημένα λαμβάνοντας υπόψη την υπερμεταδοτηκότητα της παραλλαγής «Όμικρον» που έχει αλλάξει τα δεδομένα. 

Το ενδεχόμενο αυτό ίσως να έβρισκε περισσότερο σύμφωνη και την κυβέρνηση που επιθυμεί να μη διαταραχθεί περισσότερο η λειτουργία της κοινωνίας. Η κυβέρνηση άλλωστε έχει επισημάνει σε όλους τους τόνους ότι η λειτουργία των σχολείων έχει κριθεί μέχρι τώρα ιδιαίτερα πετυχημένη καθώς τα κρούσματα, όπου σημειώθηκαν, κατάφεραν να περιοριστούν και οι μαθητές δεν έχασαν τα μαθήματά τους. 

Ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής του 50% συν 1 για το κλείσιμο τμήματος λόγω κρούσματος 
Στην περίπτωση αυτή, ανάμεσα στα νέα μέτρα που αναμένεται να εξεταστούν από τους ειδικούς είναι η αύξηση της συχνότητας των self test, ίσως ανά δεύτερη μέρα, από δυο φορές την εβδομάδα που ίσχυε μέχρι σήμερα, η αυστηρότερη τήρηση των μέτρων, η συχνότερη απολύμανση των χώρων, καθώς και η μείωση του ποσοστού των μαθητών που απαιτείται, του γνωστού 50% συν 1, για την αναστολή της λειτουργίας ενός τμήματος. Ειδικά, το τελευταίο κρίνεται απαραίτητο λόγω της υψηλής μολυσματικότητας της «Όμικρον» και θεωρείται βέβαιο ότι θα οδηγήσει στο κλείσιμο πολλών σχολείων.  

Τέλος, το μόνο σίγουρο είναι, όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές, ότι τα σχολεία δεν μπορούν να ανοίξουν κάτω από το προηγούμενο καθεστώς, καθώς θα είναι θέμα χρόνου να ξανακλείσουν λόγω της μεγάλης μολυσματικότητας και διασποράς του ιού. 


iefimerida.gr