MY KTEO

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

Χαλκίδα: Επιτυχημένη η συγκέντρωση και η πορεία των σωματείων της Ευβοίας για την προστασία της υγείας (φωτορεπορτάζ και βίντεο)



Συγκέντρωση και πορεία διεκδίκησης μέτρων πρόληψης και προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων και του λαού πραγματοποίησαν το απόγευμα της Τρίτης σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέας της Εύβοιας. Από νωρίς ο απόγευμα πλήθος εργαζομένων ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Εύβοιας και συγκεντρώθηκε στην πλατεία Ταχυδρομείου, πίσω από τα δικαστήρια στη Χαλκίδα. Εκεί διατράνωσε την αντίθεσή του στις κυβερνητικές αποφάσεις και πολιτικές που εφαρμόζονται στον τομέα της υγείας.

Μεταξύ άλλων τα σωματεία που στήριξαν την δράση ήταν οι Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Χαλκίδας, ΕΛΜΕ Εύβοιας, Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας, Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Ευβοίας, Σωματείο Εργαζομένων στην «HQF - ΜΙΜΙΚΟΣ», Σωματείο Εργαζομένων στις συνεργαζόμενες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις Δ. ΚΕΛΑΪΔΙΤΗΣ ΕΠΕ - ΣΚΑΛΕΖΑ - ΜΑΖΑΡΑΚI, Σωματείο Εργαζομένων ΚΕΛΑΪΔΙΤΗΣ ΑΕ, Σωματείο Εργαζομένων ΝΗΣΕΛΑΝ (Ιχθυοκαλλιέργειες Ομίλου AVRAMAR), Παράρτημα Εύβοιας Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, Συνδικάτο Μετάλλου Ευβοίας και Ομάδα Γυναικών Χαλκίδας της ΟΓΕ κ.α.





Από μικροφώνου οι πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Χαλκίδας Ιωάννα Ιωάννου, εκπρόσωπος του Σωματείο Εργαζομένων στην «HQF - ΜΙΜΙΚΟΣ» Γεωργία Μπαμπά, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Εύβοιας Χαρά Νίκα και η πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Εύβοιας Κατερίνα Ξύδη, τόνισαν  τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης που στα δύο χρόνια της πανδημίας δεν έχει πάρει μέτρα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, στην πρόληψη και την προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ανάμεσα σε άλλα επισημάνθηκε ότι τα εμβολιαστικά κέντρα είναι λίγα και υποστελεχωμένα, με αποτέλεσμα στη Χαλκίδα ο χρόνος αναμονής για ραντεβού να είναι τουλάχιστον 1 μήνας. Για τα παιδιά είναι ακόμα περισσότερος αφού στη Χαλκίδα λειτουργεί το μόνο εμβολιαστικό κέντρο για όλη την Εύβοια. Επίσης ότι οι εργαζόμενοι πληρώνουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα-λάστιχο που δεν προβλέπουν ούτε την καραντίνα για τους εμβολιασμένους, ούτε τα μαζικά και δωρεάν προληπτικά τεστ, ούτε κάποια ουσιαστική επιδημιολογική επιτήρηση. 

Για αυτό και με δύο ψηφίσματα που εγκρίθηκαν από τους παρευρισκομένους οι εργαζόμενοι του Νομού ζητούν την κρατική χρηματοδότηση και ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, του Νοσοκομείου Χαλκίδας και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού και λοιπού προσωπικού και τη λήψη μέτρων για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων. 

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία των συγκεντρωμένων εργαζομένων στην οδό Αβάντων. Στην κεφαλή της πορείας μέλη του Παραρτήματος Εύβοιας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου έδιναν τον ρυθμό, ενώ ακολούθησε το «γαϊτανάκι» της δημόσιας υγείας και από πίσω τα σωματεία του Νομού με τα πανό τους.



































Ακολουθούν δηλώσεις στο eviatop των προέδρων της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Εύβοιας Κατερίνας Ξύδη, της ΕΛΜΕ Εύβοιας Χαράς Νίκα, του Συνδικάτου Τροφίμων και Ποτών Ευβοίας Γιάννη Τζαβάρα και του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας Λάμπρου Γιαννούχου: