MY KTEO

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022

Δημόσιο: Έκτακτο “εφεδρικό πλάνο” λειτουργίας υπηρεσιών -Τι προβλέπει για εργαζόμενους


“Εφεδρικό πλάνο λειτουργίας” εφαρμόζεται στο Δημόσιο με εντολή του ΥΠΕΣ, σε συνέχεια της πρόσφατης εγκυκλίου για την τηλεργασία και την προτεραιότητα σε υπαλλήλους με… αστερίσκο.

Η απόφαση βρήκε έκτακτα σε “φόντο” αύξησης των κρουσμάτων και ουσιαστικά προβλέπει ένα είδος «προσωπικού ασφαλείας» με ιεράρχηση αναγκών υπηρεσιών αλλά και με καταγραφή του κατά πόσο αυτές μπορούν να λειτουργήσουν με το ελάχιστο προσωπικό.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης σε πρωινή του τηλεοπτική παρέμβαση είπε ότι το 85% των δημοσίων υπαλλήλων είναι εμβολιασμένοι. Επίσης, πρόσθεσε ότι η τηλεργασία σε ορισμένες υπηρεσίας φτάνει μέχρι και 50%.

Άφησε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθεί το πρωτόκολλο της καραντίνας και σε λιγότερο από πέντε μέρες προκειμένου να μην υπάρξουν κενά στο δημόσιο τομέα.

Προς αυτή την κατεύθυνση και λίγες ώρες αργότερα, το Υπουργείο Εσωτερικών με υπηρεσιακό έγγραφό του, με ένδειξη «εξαιρετικά επείγον», ζητά την «κατάρτιση έκτακτου πλάνου εργασιών στο πλαίσιο της ανάγκης περιορισμού και αντιμετώπισης των συνεπειών από τη διασπορά του κορωνοϊού».

Το «έκτακτο πλάνο» θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει το σύνολο των δομών, αλλά και των υπηρεσιών του Δημόσιου Τομέα, όπως και τους εποπτευόμενους φορείς των Υπουργείων, υποδεικνύοντας, μάλιστα, «τις οργανικές μονάδες, οι οποίες θα πρέπει να λειτουργούν σε κάθε περίπτωση».

Το ΥΠΕΣ, όπως σημειώνεται στο έγγραφο «κρίνει απαραίτητη την κατάρτιση ενός εφεδρικού πλάνου εργασιών προκειμένου να εξασφαλισθεί η εύρυθμη κατά το μέτρο του δυνατού λειτουργία των υπηρεσιών».

Σημειώστε ότι υπάρχει καταληκτική ημερομηνία σύνταξης του έκτακτου πλάνου.

Είναι η Τετάρτη 5 Ιανουαρίου. Ημερομηνία άμεση καθώς το κυβερνητικό επιτελείο, εκτιμώντας την κατάσταση επιθυμεί να έχει στη διάθεσή του την πλήρη, επικαιροποιημένη εικόνα αναφορικά με τις όποιες ελλείψεις, αλλά και τις δυσλειτουργίες σε νευραλγικές υπηρεσίες του δημοσίου τομέα, λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης των κρουσμάτων.

Το υπηρεσιακό έγγραφο τονίσει πως «θα πρέπει να εξασφαλίσετε και να προσδιορίσετε το ανθρώπινο δυναμικό ανά κλάδο και ειδικότητα, το οποίο θα είναι το κατ’ ελάχιστον απαιτούμενο προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει η συγκεκριμένη υπηρεσία αιχμής».


aftodioikisi.gr