MY KTEO

Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2022

Ενεργοποιείται ξανά ο θεσμός μεταφοράς συντελεστή δόμησης


Προσπάθεια αναβίωσης του ανενεργού εδώ και δεκαετίες θεσμού της μεταφοράς συντελεστή δόμησης ξεκινάει και πάλι το υπουργείο Περιβάλλοντος. Με χρηματοδότηση 8 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, το υπουργείο μέσω του Τεχνικού Επιμελητηρίου θα επιχειρήσει να καθορίσει την επόμενη τριετία τις «ζώνες υποδοχής συντελεστή», εκεί δηλαδή όπου οι τίτλοι μεταφοράς συντελεστή θα μπορούν, αφού αγοραστούν, να υλοποιούνται, «χαρίζοντας» επιπλέον τετραγωνικά. Η υπόθεση πάντως είναι κάθε άλλο παρά απλή, καθώς δεν είναι δεδομένο πως όλοι οι δήμοι θα επιθυμούν την πολεοδομική επιβάρυνση που η μεταφορά συντελεστή συνεπάγεται.

Χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι αναθέτει στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (και) την πραγματοποίηση διαγωνισμών για την εκπόνηση μελετών για τον καθορισμό ζωνών υποδοχής συντελεστή. Ο αριθμός των μελετών αυτών δεν έχει καθοριστεί – μπορούν πάντως να εκπονηθούν παράλληλα με τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια σε μια περιοχή και κατόπιν να ενσωματωθούν σε αυτά. Σε κάθε περίπτωση, ο καθορισμός των ζωνών αυτών θα πρέπει να συνοδεύεται από στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και να εγκρίνεται με προεδρικό διάταγμα (είτε αυτοτελώς είτε μέσω του διατάγματος έγκρισης ενός τοπικού πολεοδομικού σχεδίου).

Μέσα στην επόμενη τριετία θα καθοριστούν οι «ζώνες υποδοχής» – Το ΤΕΕ θα «τρέξει» τους διαγωνισμούς.

Στόχος του καθορισμού των ζωνών αυτών είναι να προτιμηθούν εκείνες που θα έχουν τα κατάλληλα (πολεοδομικά, περιβαλλοντικά) χαρακτηριστικά και να μην υλοποιείται η αύξηση συντελεστή άκριτα, όπως έγινε στα πρώτα χρόνια εφαρμογής του θεσμού. Η έλλειψη καθορισμένων περιοχών για τη μεταφορά συντελεστή είναι και ο λόγος που το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει επανειλημμένως μπλοκάρει στο παρελθόν την υλοποίηση τίτλων μεταφοράς συντελεστή. Το ποιες περιοχές θα προτιμηθούν έχει «σκιαγραφηθεί» από το υπουργείο Περιβάλλοντος πριν από ένα έτος, μέσω της έκδοσης τεχνικών προδιαγραφών. Σύμφωνα με αυτές, προτιμητέες θα είναι περιοχές όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός «ακινήτων προσφοράς» (λ.χ. λόγω πολλών διατηρητέων) και μεγάλος αριθμός τίτλων μεταφοράς συντελεστή, που είχαν εκδοθεί τα προηγούμενα χρόνια και παραμένουν ανενεργοί. Επομένως, στην πρώτη «φουρνιά» θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα συμπεριληφθούν μεγάλα τμήματα των Δήμων Αθηναίων, Θεσσαλονίκης και άλλων μεγαλουπόλεων.

Προτιμητέες επίσης θα είναι οι περιοχές στις οποίες επικρατούν άλλες χρήσεις πλην της κατοικίας (εμπόριο, διοίκηση, γραφεία κ.ά.), οι περιοχές παραγωγικών δραστηριοτήτων (λ.χ. βιομηχανικά πάρκα), οι περιοχές που προβλέπεται να πολεοδομηθούν, οι περιοχές αμιγούς κατοικίας με χαμηλό συντελεστή δόμησης και χαμηλή πυκνότητα και περιοχές με μεγάλο ποσοστό αδόμητων ιδιοκτησιών ή περιοχές όπου ο υλοποιημένος συντελεστής είναι μικρότερος από τον επιτρεπόμενο.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος, στη χώρα μας έχουν συνολικά εκδοθεί 244.000 τίτλοι μεταφοράς συντελεστή από διατηρητέα και 184.000 τίτλοι από ρυμοτομούμενα ακίνητα. Οι τίτλοι που δεν έχουν ακόμα «υλοποιηθεί» υπολογίζεται ότι αντιστοιχούν σε 450.000 τετραγωνικά μέτρα, με την αξία τους (βάσει αντικειμενικής αξίας) να υπολογίζεται στα 184 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι προ διετίας η Πολιτεία απαγόρευσε την πώληση των τίτλων, καθώς υπήρχαν ενδείξεις συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού ανενεργών τίτλων από μικρό αριθμό εταιρειών και προέβλεψε τη δημιουργία μιας ψηφιακής «τράπεζας» η οποία θα διαχειρίζεται την αγορά και πώλησή τους.


kathimerini.gr