Evia Top: Η συνταγή της ημέρας: Μανιτάρια φρικασέ

ΚΤΕΟ ΒΑΡΔΑΚΩΣΤΑΣ

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022

Η συνταγή της ημέρας: Μανιτάρια φρικασέ


Υλικά Συνταγής:
500 γραμ. μανιτάρια (καθαρισμένα και χοντροκομμένα)
4-5 κ.σ ελαιόλαδο
6 φρέσκα κρεμμύδια (τρυφερά με τα πράσινα φύλλα τους και χοντροκομμένα)
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πράσο ψιλοκομμένο
1 μαρούλι χοντροκομμένο
1/4 ματσάκι άνηθο
1/4 ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο
αλάτι
πιπέρι
Για το αυγολέμονο
1 αυγό προεραιτικα
το χυμό από 1 ζουμερό λεμόνι
1 κ.σ κοφτή κορν φλάουρ

Εκτέλεση:
Τα μανιτάρια φρικασέ είναι μία υγιεινή συνταγή για φρικασέ με μαρούλι αλλά χωρίς κρέας. Έχουν λίγες θερμίδες και φυτική πρωτεΐνη και μπορούν να γίνουν και νηστίσιμα-vegan. Για τα μανιτάρια φρικασέ, θα χρησιμοποιήσουμε μια πλασωτέ κατσαρόλα. Φαρδιά και ρηχή δηλαδή.

Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά το σκεύος και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Σοτάρουμε το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι, το πράσο και τα λευκά μέρη των φρέσκων κρεμμυδιών 3-4 λεπτά λεπτά ανακατεύοντας μέχρι να γίνουν διάφανα.

Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο. Σοτάρουμε για 1 λεπτό και προσθέτουμε τα μανιτάρια. Ανακατεύουμε σε δυνατή φωτιά πάντα, για 3-4  λεπτά. Προσθέτουμε τα χοντροκομμένα μαρούλια κι ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά να μαραθούν τα μαρούλια.

Προσθέτουμε τα φύλλα των φρέσκων κρεμμυδιών, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε ελάχιστο νερό περίπου μισό φλιτζάνι.

Σιγοβράζουμε για 20´ και στα τελευταία λεπτά του βρασμού προσθέτουμε τα βότανα. Μέχρι τώρα το φαγητό έχει πάρει ένα βαθύ σκούρο χρώματα και μπορείτε να το σερβίρετε με λίγο χυμό λεμόνι αν είστε vegan ή αν νηστεύετε.

Αν θέλετε να κάνετε αυγολέμονο στα μανιτάρια φρικασέ για πιο πλούσια γεύση, χαμηλώνουμε την ένταση της κουζίνας στο 2.

Σε ένα μπολ χτυπάμε το αυγό να αφρατέψει με το σύρμα. Προσθέτουμε το κορν φλάουρ κι ανακατεύουμε να διαλυθεί. Προσθέτουμε το χυμό λεμόνι.

Ρίχνουμε ανακατεύοντας, περίπου 1 φλ. ζωμό από το φρικασέ να αραιώσει το αυγολέμονο και για να εξισορροπήσουμε την θερμοκρασία του φαγητού με το αυγολέμονο.

Περιχύνουμε τα μανιτάρια φρικασέ με το αραιωμένο αυγολέμονο και ανακατεύουμε το φαγητό. Αφήνουμε για 2 με 3 λεπτά στην φωτιά να πήξει ελαφρά το φρικασέ μανιταριών. Το σερβίρουμε ζεστό.


argiro.gr