Evia Top: Ένωση ιδιωτικών υπαλλήλων Χαλκίδας: Παίρνουμε την υπόθεση της προστασίας της υγείας στα χέρια μας!

ΚΤΕΟ ΒΑΡΔΑΚΩΣΤΑΣ

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022

Ένωση ιδιωτικών υπαλλήλων Χαλκίδας: Παίρνουμε την υπόθεση της προστασίας της υγείας στα χέρια μας!


Το σωματείο μας καλεί σε κοινή δράση ώστε να υπερασπιστούμε την υγεία και τη ζωή μας, τα δικαιώματα μας στη δουλειά.

Σχεδόν δύο χρόνια από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού η κατάσταση επιδεινώνεται ραγδαία. Η νέα παραλλαγή Όμικρον σαρώνει, τα κρούσματα σπάνε ρεκόρ καθημερινά, μετράμε δεκάδες νεκρούς και διασωληνωμένους πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται εκτός ΜΕΘ, τα νοσοκομεία παραμένουν υποστελεχωμένα και δε μπορούν να παρέχουν ούτε τα πιο βασικά. Στους χώρους δουλειάς τα κενά των συναδέλφων που νοσούν καλύπτονται από ατελείωτες υπερωρίες των υπολοίπων που όμως έτσι εξασθενούν και γίνονται πιο ευάλωτοι στον κορωνοϊό όπως και σε κάθε νόσο. Η αγωνία μας μεγαλώνει γνωρίζοντας ότι τα παιδιά μας θα πάνε για μάθημα με μόνη «ασπίδα» ένα επιπλέον self test για την πρώτη εβδομάδα. 

Στο δήμο Χαλκίδας υπάρχει μόνο ένα σημείο μαζικών δειγματοληψιών, στο οποίο τις τελευταίες μέρες η αναμονή έφτασε την 1 ώρα! Καθημερινά στηνόμαστε σε ουρές έξω από τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας, τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα , τα φαρμακεία για ένα rapid test ενώ το κόστος πέφτει στις τσέπες μας. Από την τσέπη μας πληρώνουμε την προμήθεια των μασκών υψηλής προστασίας. Τα εμβολιαστικά κέντρα είναι λίγα και υποστελεχωμένα με αποτέλεσμα στην Χαλκίδα ο χρόνος αναμονής για ραντεβού να είναι τουλάχιστον 1 μήνα. Για τα παιδιά είναι ακόμα περισσότερος αφού στην Χαλκίδα λειτουργεί το μόνο εμβολιαστικό κέντρο για όλη την Εύβοια. 

Οι εργαζόμενοι πληρώνουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα λάστιχο που δεν προβλέπουν ούτε την καραντίνα για τους εμβολιασμένους, ούτε τα μαζικά και δωρεάν προληπτικά τεστ, ούτε κάποια ουσιαστική επιδημιολογική επιτήρηση. Τώρα μειώνεται η καραντίνα σε 5 ημέρες για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να συνεχίσουν απρόσκοπτα χωρίς να διαταράσσονται τα κέρδη τους. Μας λένε δηλαδή να πάμε νοσούντες στην δουλειά, συνεχίζοντας την μετάδοση. Οι εργοδότες που πιέζουν τους εργαζόμενους να πάνε στην δουλειά ακόμα και με συμπτώματα, πλέον μπορούν να ξεσαλώσουν.

Η κυβέρνηση κρύβει τις εγκληματικές της ευθύνες πίσω από την “ατομική ευθύνη” και τον ανορθολογισμό που η ίδια καλλιέργησε. 

Οι εργαζόμενοι και τα σωματεία δεν μπορούν να περιμένουν λύσεις από την πολιτική που έχει κάνει «φύλο και φτερό» τη δημόσια υγεία και όσους την υπηρετούν. Πρέπει να δυναμώσουμε την οργάνωση και τον αγώνα με επίκεντρο τα μέτρα προστασίας του λαού από την πανδημία. Ότι έχουμε καταφέρει εδώ και δυο χρόνια, το έχουμε καταφέρει με τον αγώνα και τις διεκδικήσεις μας, με πλατιά λαϊκή αλληλεγγύη.

Για τα δικαιώματα μας στη δουλειά και τη ζωή, απαιτούμε:

1 Μαζικά και επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ για όλους. Να αυξηθούν τα σημεία μαζικής δειγματοληψίας και να σταματήσει η ταλαιπωρία των εργαζομένων.

2 Οργάνωση τώρα της επιδημιολογικής επιτήρησης και ουσιαστικής ιχνηλάτησης στους χώρους εργασίας με ευθύνη του κράτους.

 Με έλεγχο των μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων καθώς και με οργάνωση προληπτικών ελέγχων σε χώρους δουλειάς ειδικά εκεί που απασχολούνται πολλοί εργαζόμενοι, με ευθύνη του ΕΟΔΥ και του ΣΕΠΕ. Ενίσχυση του προσωπικού στον ΕΟΔΥ, το ΣΕΠΕ και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

 Με εξασφάλιση αδειών ειδικού σκοπού σε όσους εργαζόμενους βγαίνουν θετικοί, νοσούν, σε όσους βρίσκονται σε καραντίνα και σε όσους πρέπει να επιτηρούν μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους, με το κόστος να επιβαρύνει αποκλειστικά το κράτος και την εργοδοσία. Διάρκεια καραντίνας με βάση τα επιστημονικά δεδομένα και όχι τις «ανάγκες» της εργοδοσίας.

 Με μέτρα για τακτικά και ασφαλή δρομολόγια στις αστικές συγκοινωνίες, στα μέσα μεταφοράς προσωπικού των εταιρειών και γενικά στις μεταφορές.

 Με πάταξη της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, απαγόρευση των αναστολών συμβάσεων και των απολύσεων. Καμία περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων με πρόσχημα τον κορονοϊό.

3 Ενίσχυση του προγράμματος μαζικού εμβολιασμού. Ειδική πρόβλεψη για τους μετανάστες εργάτες και τον καταυλισμό στην Ριτσώνα ώστε να μην αποκλείονται από το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Πλατιά και οργανωμένη επιστημονική ενημέρωση του λαού με επίκεντρο τους χώρους δουλειάς, τα σχολεία.

4 Κρατική χρηματοδότηση και ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, του νοσοκομείου Χαλκίδας και της Πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, για προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού και λοιπού προσωπικού.

 Επίταξη των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων στην Χαλκίδα και των μεγάλων ιδιωτικών κλινικών

5 Μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων. Τώρα να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες, να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις, να εξασφαλιστεί η καθαριότητα στα σχολεία, να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών και βοηθητικού προσωπικού με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες.

Καλούμε σε:

 Συγκέντρωση διαμαρτυρίας-διεκδίκησης την Τρίτη 18/1 στις 7μμ στην πλατεία Ταχυδρομείου

Άλλες κοινές παρεμβάσεις των σωματείων όπως

 Στην διεύθυνση πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και στον δήμο για ασφαλή λειτουργία των σχολείων με όλα τα μέτρα προστασίας.

 Στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για ενίσχυση των μονάδων του ΕΟΔΥ.  Στην Υγειονομική Περιφέρεια για ενίσχυση των δομών υγείας.