MY KTEO

Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2022

Ποιοι μισθωτοί έχασαν το δικαίωμα διεκδίκησης μη καταβληθέντων μισθών και αμοιβών


Καθώς πολλοί εργαζόμενοι δεν πρόλαβαν το 2021 να λάβουν την άδεια τους και πολλοί ακόμη δεν έχουν πληρωθεί για τις ημέρες άδειας που δεν έλαβαν το 2020 ή το 2019, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως έχουν χάσει τα δικαιώματά τους. Η αξίωση του μισθωτού για τη λήψη των αποδοχών της κανονικής του άδειας υπόκειται σε πενταετή παραγραφή, γιατί οι αποδοχές του χρόνου αδείας θεωρούνται σαν μισθός. Στην ίδια παραγραφή υπόκειται και η αξίωση για την καταβολή της προσαύξησης 100% των αποδοχών αδείας.

Ο Αστικός Κώδικας προβλέπει πως οι αξιώσεις των κάθε είδους μισθών, των καθυστερούμενων προσόδων, συντάξεων, διατροφής και κάθε άλλης παροχής που επαναλαμβάνεται περιοδικά παραγράφονται σε πέντε έτη (άρθρο 250). Η δε παραγραφή αρχίζει από τότε που γεννήθηκε η αξίωση και είναι δυνατή η δικαστική επιδίωξή της (άρθρο 251).

Απλούστερα, οι αξιώσεις των μισθωτών για την καταβολή μισθών και αμοιβών κάθε είδους, υπόκεινται σε πενταετή παραγραφή, η οποία αρχίζει μόλις λήξει το έτος μέσα στο οποίο γεννήθηκαν οι αξιώσεις και ήταν δυνατή η δικαστική τους επιδίωξη.

Χαρακτήρα μισθού έχουν και οι αξιώσεις των εργαζομένων για Δώρα Εορτών (Χριστουγέννων – Πάσχα), οπότε υπόκεινται και αυτές στην πενταετή παραγραφή. Περαιτέρω, και οι αξιώσεις των μισθωτών για το επίδομα αδείας, το οποίο δεν έλαβαν, υπόκεινται στην πενταετή παραγραφή.

Οι αξιώσεις των μισθωτών για αμοιβή από εργασία που παρασχέθηκε νόμιμα Κυριακή ή σε εξαιρέσιμη εορτή, καθώς και προερχόμενη από υπερωριακή απασχόληση ή απασχόλησή τους σε νυχτερινές ώρες, υπόκεινται επίσης σε πενταετή παραγραφή.

Προσοχή. Οι αξιώσεις που έχουν μισθολογικό χαρακτήρα, όπως η αμοιβή που οφείλεται για παροχή νυχτερινής εργασίας, η βασική αμοιβή για απασχόληση Κυριακή ή σε αργία και η αμοιβή για υπερεργασία, υπόκειται στην εικοσαετή παραγραφή.

Σε κάθε περίπτωση, η αξίωση παραγράφεται όταν ο εργοδότης αναγνωρίσει την αξίωση με οποιοδήποτε τρόπο π.χ. με μερική καταβολή του μισθού, αφετέρου όταν ο μισθωτός υποβάλει την αξίωσή του ενώπιον πάσας αρμόδιας δικαστικής ή άλλης αρχής. Αν η παραγραφή διακοπεί, ο χρόνος που διέρρευσε μέχρι τη διακοπή δεν συνυπολογίζεται για την παραγραφή, αλλά αρχίζει νέα παραγραφή μόλις αυτή περατωθεί.