MY KTEO

Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2022

Τουρισμός – Β. Εύβοια: Τα πρακτορεία δεν μας πουλάνε – Διπλό το χτύπημα


Μπορεί η τουριστική σεζόν στη Βόρεια Εύβοια να ξεκινάει ουσιαστικά από το Πάσχα και έπειτα, ωστόσο, οι επιχειρηματίες του τουρισμού είναι διπλά προβληματισμένοι’ αφενός από την πορεία της πανδημίας αφετέρου από τις καταστροφικές πυρκαγιές που έκαψαν πέρυσι τον Αύγουστο τουλάχιστον 500.000 στρέμματα πυκνόφυτων δασών στην περιοχή. «Υπάρχει πλήρης αβεβαιότητα και προβληματισμός, τουριστικά δεν κινείται τίποτα» δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Λουτρών Αιδηψού Θοδωρής Ρουμελιώτης.

Ένα από τα ομορφότερα κομμάτια της Εύβοιας, μέχρι πρόσφατα δυστυχώς, το βόρειο τμήμα της, που χαρακτηρίζονταν από τα πυκνά δάση, την πλούσια χλωρίδα και πανίδα, τα πανέμορφα τοπία, τα ιαματικά της λουτρά της, αντιμετωπίζει με προβληματισμό την επόμενη μέρα και δη την τουριστική σεζόν. Οι επιχειρηματίες του τουρισμού έχουν να αντιμετωπίσουν δυο σοβαρά ζητήματα: τον κορωνοϊό και τις καταστροφικές πυρκαγιές που ξέσπασαν στις αρχές του Αυγούστου 2021.

«Τουριστικά δεν κινείται τίποτα’ τα πρακτορεία δεν μας πουλάνε» δηλώνει με έντονο προβληματισμό στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Λουτρών Αιδηψού Θοδωρής Ρουμελιώτης. Ο ίδιος εξηγεί ότι μπορεί ο Ιανουάριος να είναι γενικά ένας ‘νεκρός’ μήνας, ωστόσο από τις Απόκριες και έπειτα, η περιοχή ξεκινάει τη σεζόν της.

«Δουλεύουμε αρκετά με Βαλκάνια – Ρουμανία, Σερβία, Σκόπια-, όπως και για την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Όμως αυτές τις γιορτές κινηθήκαμε μόλις στο 10% – 15%, όταν, υπό κανονικές συνθήκες, πιάναμε το 70% αναφέρει ο κ. Ρουμελιώτης προσθέτοντας ότι υπήρξαν αρκετές ακυρώσεις την τελευταία στιγμή. Ο φόβος της πανδημίας, τα αυστηρά μέτρα, το αυξημένο κόστος λόγω υποχρεωτικών τεστ κτλ. οδήγησαν στις ακυρώσεις από τους Βαλκάνιους πελάτες τους.

Ο κ. Ρουμελιώτης έθιξε και την εκκρεμότητα που υπάρχει για την πληρωμή των επιχειρήσεων από το πρόγραμμα «Τουρισμός Για Όλους». Υπενθυμίζεται, ότι τον Οκτώβριο – Νοέμβριο του 2021 είχε ξεκινήσει η υποβολή αιτημάτων πληρωμής των voucher από τους παρόχους του προγράμματος και αφορούσε τα voucher που εξαργυρώθηκαν κατά το μήνα Ιούλιο του 2021.

Σχετικά με την Ιαματική Πηγή Αιδηψού, όπως πληροφορείται το GRTimes.gr το κεντρικό υδροθεραπευτήριο τέθηκε εκτός λειτουργίας από την Πέμπτη 30/12/21 ώστε να πραγματοποιηθούν κάποιες ανακαινίσεις. Ωστόσο στην περιοχή υπάρχουν ιαματικά νερά στα ξενοδοχεία που είναι σε λειτουργία καθώς και στη δημοτική πλαζ με τις φυσικές πισίνες.

Στήριξη των επιχειρήσεων από το κράτος

Στη δεύτερη καταβολή επιχορηγήσεων προς τους δικαιούχους του ειδικού καθεστώτος για την ενίσχυση των επιχειρήσεων στη Βόρεια Εύβοια προχώρησε η Κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών. Ειδικότερα, χθες (Τετάρτη 5 Ιανουαρίου) πιστώθηκε στους τραπεζικούς λογαριασμούς 181 δικαιούχων, ποσό συνολικού ύψους 1.123.680 ευρώ ως επιχορήγηση.

Και ενώ μέχρι τώρα συμμετείχαν επιχειρήσεις που παρουσίασαν πτώση του τζίρου τους κατά 30% το τρίτο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το 2019, με πρόσφατη τροποποίηση, διευρύνονται οι δικαιούχοι (σ.σ. θα μπορούν να συμμετέχουν επιχειρήσεις με πτώση τζίρου κατά 20%) και αυξάνεται ο προϋπολογισμός του καθεστώτος σε 11,5 εκατ. ευρώ.

Μέχρι σήμερα, έχουν συνολικά διατεθεί 4.590.749,03 ευρώ σε 853 επιχειρήσεις – δικαιούχους που υπέβαλαν τις αιτήσεις τους.

Οδικές υποδομές και συμμετοχή σε τουριστικές εκθέσεις

Στη δημιουργία ενός νέου οδικού άξονα από τα Ψαχνά μέχρι τη Στροφυλιά που θα μειώσει σημαντικά την πρόσβαση μεταξύ Χαλκίδας και Βόρειας Εύβοιας και θα αναβαθμίσει τις οδικές υποδομές στη Βόρεια Εύβοια αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη 2η Συνάντηση της Επιτροπής Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου 2021 στην Ιστιαία με τους θεσμούς και τους πολίτες της περιοχής.

«Σίγουρα η δημιουργία του οδικού άξονα θα βοηθήσει πολύ, μειώνοντας τον δύσκολο δρόμο με τις στροφές μεταξύ Χαλκίδας και Β. Εύβοιας» αναφέρει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Λουτρών Αιδηψού.

Σημειώνεται ότι η Στροφυλιά είναι ο οδικός κόμβος για την Αγία Άννα και τη Λίμνη και από Χαλκίδα απέχει 64 χλμ., από τη Λίμνη 15 χλμ., από τα Λουτρά Αιδηψού 45 χλμ., ενώ από την Ιστιαία που μελετάται να γίνει αναβάθμιση του οδικού δικτύου σε δεύτερη φάση απέχει περίπου 50 χλμ.

Σχετικά με τη συμμετοχή της περιοχής σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις όπως ενημερώνει το μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Εύβοιας και υπεύθυνη Τουρισμού Βιβή Μπουραντά, ως Επιμελητήριο συμμετέχουν στις εκθέσεις στο Περίπτερο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ωστόσο λόγω πανδημίας υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με την διεξαγωγή τους. «Η έκθεση στην Ουτρέχτη (13-16/01/22) ακυρώθηκε ενώ ερωτηματικό παραμένουν και οι εκθέσεις σε Ισραήλ (8-9/02), Ρουμανία (24-27/02)» δηλώνει η κα. Μπουραντά.


grtimes.gr της Ντέπυς Χιωτοπούλου