MY KTEO

Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2022

Οι φετινές μειώσεις φόρων που στηρίζουν τα εισοδήματα


Στήριξη των εισοδημάτων με παρεμβάσεις ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ και εκσυγχρονισμό των δομών της οικονομίας περιλαμβάνει το πακέτο που έχει αρχίσει ήδη να εφαρμόζεται για την οικονομία από την 1η Ιανουαρίου, παρά την αβεβαιότητα που δημιουργεί η διπλή κρίση πανδημίας και ανατιμήσεων στα ενεργειακά προϊόντα. 

Σε δήλωση του στο Capital.gr, ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Αλέξης Πατέλης, περιγράφοντας το σχέδιο πίσω από τις παρεμβάσεις για το 2022, τονίζει ότι "η κυβέρνηση, ανεξαρτήτως της πολιτικής αντιμετώπισης των έκτακτων επιπτώσεων από την πανδημία σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ξεδιπλώνει και τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει εκλεγεί. Πρόκειται για σειρά παρεμβάσεων που βελτιώνουν τα εισοδήματα και αντιμετωπίζουν σειρά διαρθρωτικών προβλημάτων. Στόχος είναι η διατηρήσιμη υψηλή ανάπτυξη της οικονομίας προς όφελος όλων και η δημιουργία πολλών και καλά αμειβομένων θέσεων εργασίας".

Ειδικότερα , το πακέτο των παρεμβάσεων για την στήριξη των εισοδημάτων και της εργασίας που υλοποιούνται ήδη περιλαμβάνει: 

1. Την αύξηση του κατώτερου μισθού από την αρχή του χρόνου κατά 2%, με προοπτική και δεύτερη αύξηση πριν το τέλος του χρόνου. Είναι προφανές ότι το μέτρο έχει ως στόχο την ενίσχυση των εισοδημάτων, ειδικά για τους χαμηλόμισθους .

2. Την επανάληψη και για το 2022, του έκτακτου μέτρου της αναστολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για το ιδιωτικό τομέα. Το μέτρο έχει άμεσο όφελος από 49 έως και 2771 ευρώ για τους εργαζόμενους αναλόγως εισοδήματος και κόστος για τον προϋπολογισμό περίπου 800 εκατ. ευρώ. 

3. Την επανάληψη του έκτακτου μέτρου της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, το οποίο έχει κέρδος από 108 έως και 540 ευρώ ανά μισθωτό και κόστος για τον προϋπολογισμό 850 εκατ. ευρώ. 

4. Της μείωσης, σε μόνιμη βάση, της προκαταβολής φόρου για τις νομικές οντότητες από το 100% στο 80% και για όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα από το 100% στο 55%. 

5. Της παράτασης μέχρι και το τέλος Ιουνίου, των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ για τον τουρισμό, τον σερβιριζόμενο καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά, τις μεταφορές, τα γυμναστήρια και τα εισιτήρια κινηματογράφου και θεάτρου, με κόστος 205 εκατ. ευρώ το οποίο καρπώνονται οι συγκεκριμένοι κλάδοι. 

6. Τη μείωση στο 10% του τέλους συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας από 12% έως 20% όπου κυμαινόταν έως πέρυσι για όλους άνω των 29 ετών.

7. Το 30% των δαπανών που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προς συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους, οι οποίοι ενοχοποιούνται για υψηλή φοροδιαφυγή, θα εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως. Το μέτρο έχει ένα κέρδος σε φόρο που θα ξεκινά από 450 ευρώ για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ και θα φτάνει έως και τα 2.200 ευρώ κατ' έτος για εισοδήματα πάνω από τα 40.000 ευρώ. 

Στήριξη των νέων 
Ειδικά για τους νέους εφαρμόζονται τέσσερα ειδικά προσαρμοσμένα μέτρα. Συγκεκριμένα:

- Εφαρμόζεται από 1/1/2022 η μεταρρύθμιση της επικουρικής ασφάλισης για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας. Όσοι νέοι μπαίνουν στην αγορά εργασίας για πρώτη φορά ως εργαζόμενοι αποκτούν έναν "ατομικό κουμπαρά" και πλέον θα έχουν σημαντικό έλεγχο πάνω στη σύνταξή τους και στο τελικό της ύψος.

- Το πρόγραμμα για το "πρώτο ένσημο" για την διευκόλυνση της αύξησης της απασχόλησης. Συγκεκριμένα , όλοι οι νέοι από 18 έως 29 ετών που δεν έχουν προηγούμενη εργασιακή εμπειρία και θα προσληφθούν εντός του έτους 2022, λαμβάνουν συνολικό ποσό ύψους 1.200 ευρώ για τους πρώτους έξι μήνες απασχόλησης.

- Καταργείται το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας, για νέους έως 29 ετών.

- Επιστρέφεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης, σε νέους αγρότες και αγρότες - μέλη συνεργατικών σχημάτων του έτους 2022.

Μετασχηματισμός της οικονομίας 
Στον τομέα του μετασχηματισμού της οικονομίας, έρχεται ένα πρωτοποριακό μέτρο ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, παρέχονται κίνητρα για συνενώσεις και συνεργασίες μεσαίων, μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένης της έκπτωσης επί του φόρου εισοδήματος, κατά 30% για πέντε χρόνια ενώ από την 1η Οκτωβρίου 2021 έχει μειωθεί κατά 50% ο φόρος στη συγκέντρωση κεφαλαίου.

Το μέτρο στοχεύει στην μεγέθυνση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων ώστε να διαμορφώσουν "τραπεζικό προφίλ" και να λυθεί το -οξύ σήμερα - πρόβλημα χρηματοδότησης και παράλληλα να έχουν το μέγεθος και την υποδομή να εκμεταλλευτούν οικονομίες κλίμακας. Οι επιχειρήσεις που θα μπουν στο πρόγραμμα θα έχουν πρόσβαση και στη χαμηλότοκη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης.



capital.gr του Τάσου Δασόπουλου