MY KTEO

Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2022

Έναρξη της επιστημονικής έρευνας για τα μεγάλα θηλαστικά της Εύβοιας



Τις προηγούμενες ημέρες οι ζωολόγοι ερευνητές για τα θηλαστικά, Θεόδωρος Κομηνός και Αντωνία Γαλανάκη, από το εργαστήριο Ζωολογίας του ΑΠΘ, μαζί με φίλους από την Εύβοια έκαναν μια πρώτη αναγνωριστική έρευνα στην περιοχή της Δίρφης, από την πλευρά της Κύμης, να καταγράψουν την παρουσία της Αγριόγατας. Είναι ένα θηλαστικό που αναφέρεται στην περιοχή Natura 2000 της Δίρφης και του αισθητικού δάσους Στενής (ΕΖΔ), χωρίς να υπάρχουν βιβλιογραφικές αναφορές για την παρουσία του είδους στο νησί. Το ίδιο ισχύει και για άλλα είδη, που όμως αναφέρονταν στην Εύβοια τις  προηγούμενες δεκαετίες, όπως ο Ασβός χωρίς να υπάρχει όμως καμία πρόσφατη επιβεβαιωμένη πληροφορία. 

Παράλληλα συγκεντρώθηκαν δεδομένα και για την παρουσία και άλλων ειδών θηλαστικών. Εκτός από την καταγραφή βιοδηλωτικών στοιχείων παρουσίας των διαφόρων ειδών, τοποθετήθηκαν και κάποιες κάμερες (camera traps) που θα ελεγχθούν το επόμενο διάστημα ενώ έγιναν και νυχτερινές καταγραφές με θερμική κάμερα. Στη συνέχεια, οι ερευνητές κατευθύνθηκαν στην περιοχή της βόρειας Εύβοιας, που κάηκε το καλοκαίρι, με σκοπό να ελέγξουν κάποιους θύλακες που δεν κάηκαν, και να καταγράψουν την παρουσία κάποιων ειδών με την ίδια μεθοδολογία (καταγραφή βιοδηλωτικών στοιχείων, τοποθέτηση και εδώ καμερών καθώς και με νυχτερινές καταγραφές). Αυτοί οι θύλακες θα μπορούσαν να αποτελέσουν τους πυρήνες επαναποικισμού, από αυτά τα είδη, της καμένης περιοχής όταν και αν αυτή επανέλθει. 

Οι επιπτώσεις της τεράστιας πυρκαγιάς του καλοκαιριού στην πανίδα και ιδιαίτερα στην εδαφόβια πανίδα (αμφίβια, ερπετά, μικροθηλαστικά, μεσαία και μεγάλα θηλαστικά) είναι ένα στοιχείο το οποίο δεν έχει καθόλου αναφερθεί από κανέναν, και ούτε έχει ενδιαφερθεί κανένας σοβαρά, εκτός από τις επιπτώσεις στο δάσος, το οποίο θα επανέλθει έτσι και αλλιώς, φυσικά ή στην χειρότερη περίπτωση, τεχνητά, και στις ανθρώπινες δραστηριότητες και την ντόπια κοινωνία. 

Οι επιπτώσεις στους πληθυσμούς της πανίδας, οι οποίες είναι εξίσου τεράστιες, ίσως και πολύ μεγαλύτερες και σοβαρότερες, και που θα έπρεπε, να εξεταστούν και να γίνει μια σοβαρή έρευνα με συγκεκριμένες προτάσεις, πριν από οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια , δεν έχει εξεταστεί καθόλου. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, όταν πρόκειται για μια τεράστια, ενιαίας έκτασης, δασική πυρκαγιά, η οποία συντελέστηκε σε ένα νησί που δεν έχει τη δυνατότητα επανάκαμψης των πληθυσμών της πανίδας της από γειτονικούς πληθυσμούς (όπως στην ηπειρωτική Ελλάδα). Εδώ μάλιστα θα πρέπει να επισημάνουμε και την ιδιαιτερότητα της φύσης της Εύβοιας, που έχει μεγάλη διαφοροποίηση από βορρά προς νότο.   

Για πρώτη φορά, λοιπόν, γίνεται μια τέτοια ερευνητική προσπάθεια καταγραφής των μεσαίων και μεγάλων θηλαστικών στην Εύβοια. 

Θα πρέπει να διευκρινίσουμε εδώ ότι η όλη προσπάθεια δεν γίνεται στο πλαίσιο κάποιου χρηματοδοτούμενου προγράμματος, αλλά από το προσωπικό ενδιαφέρον για την ευβοϊκή πανίδα, των ερευνητών αλλά και των ντόπιων που συμμετείχαν.

Μαζί τους ήταν οι: Βαγγέλης Κανιάστας, Γιώργος Βαλιάνος και Νώντας Καλογιάννης, τους οποίους ευχαριστούμε για την αμέριστη βοήθεια τους στο πεδίο και στο να γνωρίσουμε την πανέμορφη περιοχή της ανατολικής Δίρφης. 

"Θα θέλαμε ακόμα να ευχαριστήσουμε μέσα από καρδιάς. Ιδιαίτερα, πρώτα από όλα, τον Μιχάλη Αργυροκαστρίτη για όλη τη βοήθεια που μας έχει προσφέρει. Η αγωνία του και το πάθος του για την ευβοϊκή φύση μας παρέσυρε και εμάς στο να ασχοληθούμε. Επίσης, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε, πάρα πολύ, και τον πρόεδρο του ΕΟΣ Χαλκίδας, Αναστάσιο Μπαλτά για την συμπαράσταση στην όλη προσπάθεια μας και τη φιλοξενία που μας παρείχε.
Η έρευνα μας θα συνεχιστεί. Το επόμενο διάστημα θα σας παρουσιάσουμε κάποια από τα πρώτα συμπεράσματα μας." δήλωσαν οι ζωολόγοι ερευνητές για τα θηλαστικά, Θεόδωρος Κομηνός και Αντωνία Γαλανάκη.