MY KTEO

Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022

Καταγγελία του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Αλιβερίου & Περιχώρων

Ενημερωθήκαμε από την Κίνηση Πολιτών Αλιβερίου ότι στη θέση Τσαρούχα δίπλα στην αποκατασταθείσα χωματερή(ΧΑΔΑ) Αλιβερίου εξακολουθούν να εναποτίθενται σκουπίδια διαφόρων ειδών καθώς και άλλα υλικά διαφόρων συστάσεων.

Ο χώρος αυτός είχε χρησιμοποιηθεί από τον Δήμο Κύμης-Αλιβερίου επί αρκετά έτη, για την προσωρινή απόθεση των σκουπιδιών και την εντός ολίγων ημερών μεταφορά τους με μεγάλα φορτηγά στη Θήβα. Από 6μήνου περίπου με την λειτουργία του σταθμού μεταφόρτωσης(ΣΜΑ) η διαδικασία αυτή τερματίστηκε.

Παρ' όλα αυτά σ' αυτόν τον χώρο εξακολουθούν να ρίχνονται διαφόρων ειδών υλικά, πολλά εκ των οποίων είναι επικίνδυνα στο να μολύνουν τον περιβάλλοντα χώρο και τον υδροφόρο ορίζοντα.

Κατά την επιτόπια επισκόπηση μας, παρατηρήσαμε ότι τα υλικά αυτά έχουν σκεπαστεί πρόχειρα με χαλίκι σε μεγάλη έκταση χωρίς σχέδιο και υγειονομική ταφή. Επίσης στο πρανές αυτής της «ταφής» και στον περιβάλλοντα χώρο υπάρχουν ογκώδη υλικά, οικιακές συσκευές, έπιπλα, οικοδομικά υλικά, πλαστικά, λάστιχα, σωλήνες απόρριψης λυμάτων, οργανικά απορρίμματα και άλλα υλικά και ουσίες άγνωστης σύστασης.

Τονίζουμε ότι αυτό που γίνεται στη συγκεκριμένη περιοχή με την ανεξέλεγκτη εναπόθεση διαφόρων υλικών και απορριμμάτων είναι επικίνδυνο για το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων.

Ενημερωθήκαμε επίσης ότι οι πολίτες έχουν απευθυνθεί πολλές φορές προς όλους τους θεσμικούς φορείς και τις ανεξάρτητες αρχές και παρά τις υποδείξεις οι καθ' ην αρμόδιοι και κυρίως ο Δήμος Κύμης-Αλιβερίου δεν έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη και επικίνδυνη διαδικασία.

Προτείνουμε να ληφθούν άμεσα μέτρα:

           για την απορρύπανση της περιοχής

           την σωστή περίφραξη του χώρου(όπως με τον αποκατασταθέντα ΧΑΔΑ)

           τον συχνό έλεγχο και επιτήρηση του χώρου

           τη κατάλληλη σήμανση για την μη απόρριψη υλικών και σκουπιδιών

           την ενημέρωση των δημοτών για τους χώρους όπου τα διάφορα, για απόσυρση, υλικά μπορούν να τοποθετούνται προσωρινά, μέχρι την περισυλλογή τους από Δήμο.

Απευθυνόμενοι προς όλους τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς και την τοπική κοινωνία, ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ την ολιγωρία του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου και όποιου άλλου φορέα έχει θεσμική ευθύνη και απαιτούμε άμεσα να ληφθούν μέτρα για τον τερματισμό αυτής της απαράδεκτης και επικίνδυνης κατάστασης για το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων του Αλιβερίου.

ΑΛΙΒΕΡΙ 09/01/22

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ (ΣΠΠΑΠ