MY KTEO

Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022

Από χθες και για πέντε μέρες θα κάνει απολογισμό ο πρώην υπουργός- Η αρχή έγινε με τον απολογισμό της πανδημίας


Ο απολογισμός του 2021 και οι προσμονές από το 2022 είναι η πιο ενδιαφέρουσα συζήτηση των ημερών. Και ο πρώην υπουργός Κώστας Μαρκόπουλος, από χθες και για πέντε μέρες θα αναλύει ένα κεφάλαιο του απολογισμού του 2021 (πανδημία. Οικονομία, εθνικά θέματα, Εύβοια και Στερεά, πολιτική σκηνή). Την 6η μέρα, όπως ο ίδιος έκανε γνωστό μέσω social, θα δώσει την πρόβλεψη αλλά και την προσδοκία του 2022. «Όλα με θετική σκέψη πάντα χωρίς λαϊκισμό αλλά και χωρίς απόκρυψη

Το κάνω πρώτη φορά αλλά είναι γλυκιά πρόκληση να μπορώ να ομιλώ χωρίς κομματικές δεσμεύσεις παρά μόνο με την αλήθεια και την συνείδηση μου..

Ξέρω ότι θα ενοχλήσω πολλούς αλλά θα εκπλήξω και πολλούς. Θα γράφω με συντόμευση ότι πιστεύω» ανέφερε ο κ. Μαρκόπουλος…

Χθες, ξεκίνησε με τον απολογισμό της πανδημίας

Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Πρωταγωνιστής του 2021 ασφαλώς ήταν η πανδημία του κορονοιου η οποία δοκίμασε τους πολίτες και την πολιτική. Αυτό που καταρχήν φάνηκε ήταν ότι οι πολίτες υπήρξαν εξαιρετικά προσεκτικοί, πολύ περισσότερο από άλλους Ευρωπαίους, παρά το μεσογειακό και συχνά αντιδραστικό μας ταπεραμέντο. Βρίσκω ανεδαφικά και υποτιμητικά όσα γράφτηκαν περί απαράδεκτων πολιτών κλπ. Τα λίγα περιστατικά δεν αλλάζουν την καθαρή εικόνα της ελληνικής οικογένειας. Με εξαίρεση μόνο την άρνηση του εμβολιασμού. Ενώ στα μέτρα οι Έλληνες ήταν πολύ υπάκουοι στα εμβόλια ήταν εξαιρετικά δύσπιστοι.

Αιτία η καθυστερημένη πρόβλεψη της πολιτείας για μια ακόμα φορά και η φοβία του πολιτικού κόστους που έχει γίνει ο από μηχανής θεός της πολιτικής ανεπάρκειας. Κρυμμένοι πίσω από ένα "συμβούλιο σοφών επιστημόνων" κάθε φορά που κάτι δεν πήγαινε καλά εκτόξευαν μύδρους κατά των πολιτών αντί να  κάνουν αυτοκριτική. Έτσι έπεσαν έξω και στην πειθώ για το εμβόλιο, έπεσαν έξω και στην οργάνωση του ΕΣΥ και των ΜΕΘ, έπεσαν έξω και στα μέτρα που ήταν πάντα αργοπορημένα και τελικά άνευ ουσίας, έπεσαν έξω στην τηλεεκπαιδευση γι αυτό και δεν τολμάνε να την επαναλάβουν, έπεσαν έξω στα οικονομικά της στήριξης ξοδεύοντας πολλά στην αρχή και μένοντας στενοί στο τέλος κλπ. Όλα δείχνουν ότι η πρόβλεψη ήταν λάθος. Πολλοί υπουργοί κάνοντας τους καλούς έπαιρναν όρκους ότι όλα είναι στο τέλος και ότι δεν θα ξαναπάρουν μέτρα και βαδίζουμε τελικά σε οριζόντια σχεδόν μέτρα για εμβολιασμούς και μη. Ακόμα και τώρα με την Όμικρον μετάλλαξη δεν έχουν αποφασίσει αν είναι σοβαρή για να λάβουν μέτρα και να κατεβάσουν το ηλικιακό όριο εμβολιασμού η αν θα την αφήσουν να περάσει αφού δεν σκοτώνει.

Όλα αυτά θα είχαν αποφευχθεί αν υπήρχε ένας Υπουργός Υγείας με άποψη προσωπική αντί ένας μέτριος πολιτικός με μια στρατιά ιατρών συμβούλων ερωτευμένων με τα κανάλια που να αρέσκονται στο να κάνουν αλληλοσυγκρουόμενες προβλέψεις και να μπερδεύουν τον κόσμο. Προσωπικά βλέποντας και γνωρίζοντας τα πρόσωπα δεν περίμενα κάτι πιο αξιοπρεπές αλλά πάντα ελπίζω ότι θα διαψευστώ..

Τελικά χάθηκε μοναδική ευκαιρία να οργανωθεί πρωτοβάθμια περίθαλψη (αυτή που την διέλυσε το μνημόνιο με τις απολύσεις γιατρών). Τώρα όλοι οι ανίδεοι (υπουργών συμπεριλαμβανομένων) ομιλουν για πίεση στο ΕΣΥ αφού ακόμα και για ένα πυρετό όλοι τρέχουν στα νοσοκομεία αφού δεν υπάρχει οργανωμένος οικογενειακός γιατρός ούτε ανετέθησαν ευθύνες στους ιατρούς εργασίας στα μεγάλα εργοτάξια της χώρας. Η δυστυχία της χώρας δεν είναι μόνο η πολιτική ανεπάρκεια των υπουργών υγείας, είναι και η παράλογη επιμονή ακόμα και του Μαξίμου στο ίδιο λάθος.

21000 νεκροί, οι πιο πολλοί όχι από κορονοιο αλλά από τις επιπλοκές της μακροχρόνιας παραμονής στις ΜΕΘ(διότι μετά 15-20 μέρες από την λοίμωξη ο ασθενής δεν έχει πλέον κορονοιο) είναι μέχρι τώρα το τραγικό αποτέλεσμα του μίγματος ανεμβολιαστοι+πολιτικη ανεπάρκεια.

Δεν θα ξεχάσω τον Χαρδαλιά με τον Τσιόδρα να κυνηγούν στο ξεκίνημα της πανδημίας τον ιό από χωρίου εις χωρίον λες και ήταν άγριο θεριό, και απέκλειαν γειτονιές και κλείδωσαν νόμους... Ήταν απολαυστικό και συγχρόνως γελοίο αλλά πολύ επικοινωνιακό να προσπαθούν να εξαφανίσουν κάτι αόρατο.. Στα αλήθεια είναι εικόνες μοναδικές παγκοσμίως. Τελικά ο ιός έκανε και κάτι καλό...έχτισε πολιτικές καριέρες! Απέδειξε όμως και κάτι τραγικό: πόσο απροστάτευτοι είμαστε από την πολιτεία και τους μαθητευόμενους της πολιτικής.