2 πράσα ψιλοκομμένα σε καρέ
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 σελινόριζα ψιλοκομμένη σε καρέ
1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη σε καρέ
1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη σε καρέ
1 βαθύ πιάτο λάχανο χοντροκομμένο
2 φλ. φασόλια μαυρομάτικα
2 ντομάτες ψιλοκομμένες
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/2 φλ. ελαιόλαδο (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Για τα μαυρομάτικα σούπα με λαχανικά ζεματίζουμε τα μαυρομάτικα φασόλια σε νερό που βράζει, για 15 λεπτά και τα στραγγίζουμε. Ζεσταίνουμε το 1/2 φλ. ελαιόλαδο (αν δεν χρησιμοποιήσουμε ελαιόλαδο, βράζουμε όλα τα υλικά μαζί με νερό για 30 λεπτά) και προσθέτουμε όλα τα ψιλοκομμένα λαχανικά για τα φασόλια μαυρομάτικα σούπα, να μαραθούν, για 5 λεπτά.
Ρίχνουμε και τα ζεματισμένα μαυρομάτικα φασόλια και τη ντομάτα μαζί με 2 λίτρα νερό. Βράζουμε τη φασολάδα για 30 λεπτά, έως ότου μαλακώσουν τα φασόλια. Στο τελευταίο βράσιμο προσθέτουμε στη σούπα και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε.
argiro.gr