Evia Top: Η συνταγή της ημήρας: Κέικ βανίλια

ΚΤΕΟ ΒΑΡΔΑΚΩΣΤΑΣ

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

Η συνταγή της ημήρας: Κέικ βανίλια


Υλικά Συνταγής:
Για το κέικ βανίλια
250 γραμ. βούτυρο
250 γραμ. ζάχαρη
4 μεγάλα αυγά
300 γραμ. γάλα
λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού
1 κ.γλ. υγρή βανίλια
500 γραμ. αλεύρι φαρίνα
2 πρέζες αλάτι
Για τη φόρμα
Λίγο μαλακό βούτυρο
Λίγο αλεύρι

Εκτέλεση:
Σε αυτή τη συνταγή για το πιο εύκολο & νόστιμο κέικ βανίλια, που βγαίνει αφράτο και φουσκωτό, όπως και για όλα τα κέικ, όλα τα υλικά, το γάλα, τα αυγά και το βούτυρο, πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Θα δουλέψουμε με μίξερ σταθερό ή με μίξερ χειρός. 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 °C  στις αντιστάσεις. Βουτυρώνουμε με μαλακό βούτυρο μία φόρμα του κέικ με τρύπα στη μέση με διάμετρο 25 εκ. Φροντίζουμε το βούτυρο να καλύψει καλά όλα τα τοιχώματα της φόρμας καθώς και γύρω από την τρύπα. Πασπαλίζουμε με δύο κουταλιές αλεύρι και τινάζουμε το περιττό αλεύρι.

Ρίχνουμε λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού μέσα στο γάλα και το αφήνουμε στην άκρη. Χτυπάμε το μαλακό βούτυρο για 1 λεπτό να αφρατέψει και να κρεμώσει. Προσθέτουμε τη ζάχαρη βροχηδόν ενώ ταυτόχρονα χτυπάμε το μείγμα με το μίξερ. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 3 -4 λεπτά μέχρι σχεδόν να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει κρέμα μαζί με το βούτυρο.

Ένα ένα ρίχνουμε τα αυγά στο μείγμα του βούτυρου με τη ζάχαρη. Κάθε φορά που ρίχνουμε ένα αυγό χτυπάμε με το μίξερ ώστε να το πίνει το μείγμα πριν προσθέσουμε το επόμενο αυγό. Σκάβουμε τον κάδο του μίξερ με μαλακή σπάτουλα ώστε να ομογενοποιούνται σωστά τα υλικά από κάτω έως πάνω. Συνήθως βούτυρο με ζάχαρη μένουν κολλημένα στα τοιχώματα του κάδου.

Προσθέτουμε τη βανίλια και το αλάτι. Ρίχνουμε στο μείγμα λίγες κουταλιές από το αλεύρι ώστε να δέσει το κέικ γιατί σε αυτή τη φάση το μείγμα δείχνει να έχει κόψει. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ στο πιο χαμηλό και εναλλάξ προσθέτουμε γάλα και αλεύρι. Ξεκινάμε πάντα με αλεύρι και τελειώνουμε πάντα με αλεύρι.

Αδειάζουμε το κέικ βανίλια μέσα στην βουτυρωμένη φόρμα. Χτυπάμε απαλά την φόρμα στον πάγκο ώστε να απεγκλωβιστεί τυχόν αέρας που εγκλωβίστηκε με το στρώσιμο του μείγματος στη φόρμα.
Ψήνουμε το εύκολο κέικ βανίλια σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 °C στις αντιστάσεις πάνω και κάτω, τοποθετώντας το στην κάτω σχάρα του φούρνου.

Ψήνουμε για 1 ώρα περίπου μέχρι να φουσκώσει, να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα της φόρμας να ροδίσει η επιφάνειά του. Ελέγχουμε πάντα αν ψήθηκε το κέικ στην καρδιά του. Βυθίζουμε τη λάμα του μαχαιριού στη μέση του κέικ και αν αυτή βγαίνει καθαρή από ζύμη, τότε είναι έτοιμο και καλοψημένο.
Αφήνουμε το ψημένο κέικ βανίλια να σταθεί για 10 λεπτά στη φόρμα και λίγο να κρυώσει.

Αναποδογυρίζουμε το νόστιμο κέικ με προσοχή στη σχάρα να κρυώσει τελείως και να τραβήξει την υγρασία του.


argiro.gr