MY KTEO

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022

Εμβολιασμός: Τα σενάρια επέκτασης της υποχρεωτικότητας


Με την «Ομικρον» να επελαύνει σε όλη τη χώρα, η κυβέρνηση έχει ρίξει όλο το βάρος στο πώς θα περάσει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα το πέμπτο αυτό κύμα, αλλά και πώς η χώρα θα είναι όσο το δυνατόν πιο θωρακισμένη στην επόμενη φάση, μετά την «Ομικρον», ώστε να επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για «COVID free» άνοιξη. Στο πλαίσιο αυτό τις τελευταίες ημέρες στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει συζήτηση για την επέκταση της υποχρεωτικότητας και στους άνω των 50 ετών.

Ο πρωθυπουργός, όπως άλλωστε είχε γίνει και σε άλλες φάσεις της πανδημίας, δέχεται διαφορετικές εισηγήσεις. Η πρώτη είναι για άμεση εφαρμογή της υποχρεωτικότητας και στους άνω των 50 ετών. Η προσέγγιση αυτή στηρίζεται στο ότι το μέτρο της υποχρεωτικότητας στους άνω των 60 ετών λειτούργησε σε ικανοποιητικό βαθμό καθώς αυξήθηκε ο εμβολιασμός στη συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία. Με το ίδιο σκεπτικό, λένε οι υποστηρικτές της άμεσης επέκτασης της υποχρεωτικότητας, θα αυξηθεί το ποσοστό και στους 50 και άνω και ο ερχόμενος Μάρτιος –που πολλοί τοποθετούν και τη λήξη της πανδημίας– θα βρει τον πληθυσμό ακόμα περισσότερο θωρακισμένο.

Υπάρχει όμως και η αντίθετη άποψη που λέει πως η λήψη νέων μέτρων δεν είναι της παρούσης. Οι υποστηρικτές αυτής της άποψης θεωρούν πως η επέκταση της υποχρεωτικότητας θα είχε πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα ένα με δύο μήνες πριν, όταν βρισκόμασταν πριν από την επέλαση της «Ομικρον». Σήμερα, με τη νέα μετάλλαξη να έχει σαρώσει ήδη σε νέες μολύνσεις και τους πολίτες να είναι σε πρωτοφανή κόπωση μετά από 23 μήνες πανδημίας, η επέκταση της υποχρεωτικότητας δεν ενδείκνυται για δύο λόγους: πρώτον, αυτός που θα κάνει τώρα την πρώτη δόση για να έχει κάποια ανοσία πρέπει να κάνει και τη δεύτερη: Συνεπώς θα περάσει τουλάχιστον ένας μήνας για να αποκτήσει κάποια ανοσία. Δεύτερος λόγος είναι πως στην παρούσα φάση η επέκταση της υποχρεωτικότητας θα πολλαπλασιάσει την κοινωνική κόπωση. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως σε επόμενο χρόνο όταν η «Ομικρον» υποχωρήσει δεν είναι πιθανό, σε πιο «φυσιολογικές» συνθήκες, το σενάριο επέκτασης της υποχρεωτικότητας να επανέλθει. Οπως προαναφέρθηκε, και οι δύο απόψεις συνυπάρχουν στο Μέγαρο Μαξίμου. Ενδεικτικό των διαφορετικών προσεγγίσεων είναι πως τις τελευταίες ημέρες διατυπώθηκαν δημοσίως διαφορετικές απόψεις. Ο κ. Πέτσας την περασμένη Παρασκευή άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, επέκτασης δηλαδή της υποχρεωτικότητας. Το Σάββατο η κ. Γκάγκα διέψευσε το σχετικό σενάριο, λέγοντας πως δεν εξετάζονται νέα μέτρα, ενώ την Κυριακή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε εκ νέου όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.  

Ο πρωθυπουργός δεν έχει λάβει τις τελικές αποφάσεις, ενώ μεγάλος στόχος του Μεγάρου Μαξίμου παραμένει η COVID free» άνοιξη.

Τα σχολεία
Την ίδια ώρα, στην κυβέρνηση αξιολογούν θετικά την πρώτη μέρα ανοίγματος των σχολείων. Τα πάνω από 15.000 κρούσματα, εάν δεν είχαν ανοίξει τα σχολεία το πιθανότερο είναι πως δεν θα είχαν εντοπιστεί και θα επιβάρυναν την κοινότητα επιπλέον.

Σε αυτό αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σημειώνοντας: «Χάρη στο σύστημα των μαζικών τεστ, εντοπίστηκαν πάνω από 15.000 κρούσματα κορωνοϊού τα οποία, διαφορετικά, θα κυκλοφορούσαν στην κοινότητα μεταδίδοντας πολύ πιο εύκολα τον ιό». Ο πρωθυπουργός συνέχισε «αποκαλύπτοντας» το σχέδιο της κυβέρνησης ενόψει της συνέχειας που στηρίζεται στο testing και στους εμβολιασμούς: «Θέλω να υπογραμμίσω ότι η πατρίδα μας είναι στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη σε εργαστηριακούς και αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους. Μέχρι τώρα έχει οργανώσει και διαθέσει 94.000.000 τεστ σε 7.800.000 πολίτες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μαζί με τους εμβολιασμούς είναι η καλύτερη απάντηση στην πανδημία και ειδικά στη μετάλλαξη «Ο».

Τα προβλήματα πάντως είναι δεδομένο πως θα υπάρξουν, κάτι που σημείωσε και ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας ωστόσο την πεποίθηση πως το άνοιγμα των σχολείων θα πάει καλά με «το ευέλικτο σχέδιο της Πολιτείας, τη συμπαράσταση των εκπαιδευτικών και την κατανόηση όλων» και θα αποτελέσει «προάγγελο και της ανοιχτής κοινωνίας».