MY KTEO

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022

Προς παράταση των μέτρων για μια εβδομάδα, συνεδριάζουν το μεσημέρι οι ειδικοί -Τι είπε ο Πλεύρης


Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή των ειδικών για να λάβει την απόφασή της για το αν θα συνεχιστούν ή όχι τα μέτρα που επιβλήθηκαν λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου.

Τα μέτρα έλαβαν την περασμένη εβδομάδα παράταση μέχρι τις 30 Ιανουαρίου, την ερχομενη Κυριακή δηλαδή και οι ειδικοί, μετά τη χθεσινή αναβολή της συνεδρίασής τους θα αποφασίσουν αν θα παραταθούν για μια εβδομάδα ακόμη ή θα αρθούν, όλα ή κάποια από αυτά.

Τα ημερήσια κρούσματα αν και παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, χθες ανακοινώθηκαν 17.960 κρούσματα, παρουσιάζουν τάσεις σταθεροποίησης. Οι σκληροί δείκτες, ωστόσο επιμένουν και μάλιστα σε ανησυχητικά επίπεδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες είχαμε 115 θανάτους από κορωνοϊό, ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός. Οι διασωληνώσεις εξίσου υψηλές, χθες ανακοινώθηκαν ότι 645άνθρωποι βρίσκονται διασωληνωμένοι.

Ενα άλλο σημείο που φαίνεται να προβληματίζει τους ειδικούς είναι το γεγονός ότι λόγω της κακοκαιρίας αναβλήθηκαν εμβολιασμοί οι οποίοι και επαναπρογραμματίζονται για τις επόμενες ημέρες σε συνδυασμό με το γεγονός ότι την Κυριακή λήγει το όριο του επταμήνου που έχει τεθεί για λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Υπό αυτά τα δεδομένα είναι πολύ πιθανό οι ειδικοί να λάβουν την απόφαση για παράταση των μέτρων για μια ακόμη εβδομάδα.

Υπήρχε το σενάριο να αρθεί τουλάχιστον το μέτρο για απαγόρευση της μουσικής, αλλά και αυτό παραμένει υπό αμφισβήτηση, με πιθανότερο ενδεχόμενο να παραταθούν τα μέτρα για μια εβδομάδα ως έχουν.

Πλεύρης-Θεμιστοκλέους: Οι ειδικοί θα αποφασίσουν για παράταση των μέτρων
Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μίλησε σήμερα στην πρωινή εκπομπή του Open και απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τα μέτρα και το αν θα παραταθούν, είπε ότι θα συνεδριάσει το μεσημέρι η επιτροπή των ειδικών και θα δούμε αν θα εισηγηθούν παράταση ή κάποια αποκλιμάκωση.

Και ο γγ Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, και καθώς ερωτήθηκε σχετικά απάντησε ότι συνεδριάζει η επιτροπή και θα δούμε «δεν θέλουμε να προκαταβάλουμε κάτι».

Πλεύρης: Τι είπε για τον υψηλό αριθμό θανάτων
Ο Θάνος Πλεύρης στη συνέντευξη που έδωσε αναφέρθηκε και στους θανάτους που ανακοινώθηκαν χθες και έδωσε τη δική του εξήγηση.

Οπως είπε ο κ. Πλεύρης: «Βλέπουμε τις συνέπειες της κορύφωσης της πανδημίας που ήταν τέλη Δεκεμβρίου, αρχές Ιανουαρίου που είχαμε ανθρώπους που νόσησαν από τη μετάλλαξη Δέλτα και τώρα είναι δυστυχώς αυτές οι συνέπειες

Βλέπουμε το σκληρό δείκτη των θανάτων, 115 απεβίωσαν χθες.

Το 86% από αυτούς ήταν ανεμβολίαστοι ή εμβολιασμένοι με την πρώτη δόση το 80% και υπήρχαν συνάνθρωποι μας χθες που απεβίωσαν που είχε περάσει το επτάμηνο δηλαδή είχαν εμβολιαστεί πέρυσι τον Μάρτιο και ήταν μεγάλης ηλικίας

Χθες πάνω από 100 άτομα που πέθαναν ήταν άνω των 60, για τον ακρίβεια. Οι 61 άνω των 80 και οι 40 άνω των 60, ήταν ευάλωτοι και εκεί γίνεται μάχη για να εμβολιαστούν. Ηταν εμβολιασμένοι κάποιοι σαφώς αλλά κάποιοι δεν είχαν κάνει την τρίτη δόση.

Είναι συντριπτικά τα στοιχεία ότι σε 115 θανάτους ουσιαστικά οι 80 είναι ανεμβολίαστοι ή έχουν κάνει απλά την πρώτη δόση και κάποιοι από τους υπόλοιπους δεν είχαν κάνει τρίτη δόση. Μόνο δέκα είχαν κάνει το εμβόλιο στους επτά μήνες.

Πριν στις εισαγωγές είχαμε 50% περιστατικά με Ομικρον και 50% με Δελτα, με τη Δέλτα να δίνει τους σκληρούς δείκτες. Τώρα είναι 80-20 και στις νοσηλείες όπως και στην κοινότητα και αυτό μας δημιουργεί ένα παράθυρο αισιοδοξίας. Την επόμενη εβδομάδα πιστεύουμε θα αποτυπωθεί. Ευελπιστούμε ότι από την επόμεβη εβδομάδα οι σκληροί δείκτες θα αρχίζουν να εξορθολογίζονται.

Στα κρούσματα είχαμε σταθεροποίηση αλλά πρεπει να δούμε και με την κακοκαιρία τι έγινε. Δεν υπήρξε κινητικότητα από τη μια λόγω της κακοκαιρίας αλλά υπήρξε ο αρνητικός παράγοντας του ψύχους.


iefimerida.gr