MY KTEO

Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022

Φάνης Σπανός: Ό,τι απασχολεί τους συμπολίτες μας είναι και δικό μας πρόβλημα


Συνέντευξη του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανού (δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Παραπολιτκά το Σάββατο 8 Ιανοαυρίου)

Η αλλαγή του χρόνου βρήκε τη χώρα να αντιμετωπίζει μια… έκρηξη κρουσμάτων. Και εσείς

προσωπικά βρεθήκατε σε καραντίνα εκείνες τις ημέρες. Πως αντιμετωπίσατε τη νόσο και ποια συμβουλή θα θέλατε να δώσετε;

Όντας διπλά εμβολιασμένος, το πέρασα πολύ ήπια. Εργάστηκα από το σπίτι με ασφάλεια και, τολμώ να πω, πολύ παραγωγικά! 

Έχοντας πλέον και προσωπική εμπειρία, νιώθω την ανάγκη να απευθυνθώ σε όσους διστάζουν να εμβολιαστούν: Ξανασκεφτείτε το, βγάλτε από το μυαλό τις όποιες προκαταλήψεις, φοβίες, ή άλλες προσεγγίσεις.

Έχουν χαθεί σε τροχαία πολλοί άνθρωποι που φορούσαν κράνος στη μοτοσικλέτα τους. Και φυσικά ζουν άνθρωποι που δεν φόρεσαν ποτέ κράνος. Παρόλα αυτά, ξέρουμε ότι το κράνος σώζει ζωές. Το εμβόλιο είναι το «κράνος» μας, στη «σύγκρουση» με τον covid. Φορέστε το!

Η Περιφέρεια συμβάλλει με κάποιο τρόπο στην αντιμετώπιση της πανδημίας;

Εξαρχής τηρήσαμε υπεύθυνη στάση, κόντρα στις φωνές των λαϊκισμού και της άρνησης. Θέσαμε στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας την Υγεία και τον άνθρωπο.

Παραδώσαμε με διαδικασίες εξπρές το Νέο Νοσοκομείο Χαλκίδας, ενώ είχε προηγηθεί η αναβάθμιση του Νοσοκομείου Λαμίας. Με περισσότερα από 12 εκατομμύρια ευρώ χρηματοδοτούμε την αγορά ιατρικού εξοπλισμού και την πρόσληψη ιατρών και νοσηλευτών στα Νοσοκομεία και αναβαθμίζουμε τα Κέντρα Υγείας της Περιφέρειάς μας. Και φυσικά πάμπολλες δράσεις με κινητές μονάδες για τεστ, εμβολιασμούς, παροχή υλικών και συμβουλευτική υποστήριξη.

Τέλος, διοχετεύσαμε μέσα από το ΕΣΠΑ μας 25.000.000 ευρώ για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Στεκόμαστε δίπλα σε κάθε επιχειρηματία, για να στηρίξουμε την τοπική μας οικονομία.

Η χρονική περίοδος προσφέρεται για ανασκοπήσεις. Θα θέλαμε να κάνετε μια αναδρομή στα μεγαλύτερα εμπόδια που αντιμετωπίσατε από την αρχή της θητείας σας;

Σε αυτά τα δύο χρόνια, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, όπως και όλη η χώρα, αντιμετωπίζει μια διαρκή κρίση με λίγες στιγμές «κανονικότητας» με μια πρωτόγνωρη πανδημία και μεγάλες φυσικές καταστροφές. Συνειδητά βρισκόμαστε πάντα στην πρώτη γραμμή, πέρα και πάνω από τις τυπικές μας αρμοδιότητες. Ό,τι απασχολεί τους συμπολίτες μας είναι και δικό μας πρόβλημα.

Δίνουμε μάχες πριν, μετά και κατά τη διάρκεια των φυσικών φαινομένων. Δίνουμε διαρκή αγώνα για τη δημόσια υγεία και τις κοινωνικές ανάγκες. Παράλληλα, κρατάμε σε σταθερή τροχιά την αναπτυξιακή πορεία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, με όλα τα στοιχήματα που πρέπει να κερδίσουμε για το μέλλον μας.

Φωτιές βόρειας Εύβοιας. Γράφτηκαν και ειπώθηκαν πολλά. Η δική σας ματιά που ζήσατε την καταστροφή από μέσα ποια είναι;

Μιλώντας νηφάλια και με ειλικρίνεια, μπορούμε να πούμε ότι συνδυάστηκαν οι αντίξοες συνθήκες (καύσωνας, ξηρασία), ένα βαρύ γερασμένο δάσος και φυσικά η έλλειψη μέσων. Το παρήγορο – και καθόλου αυτονόητο - είναι ότι δεν χάθηκαν ανθρώπινες ζωές. Αν σήμερα «έλειπε» έστω και ένας συνάνθρωπός μας, ο πόνος, η θλίψη, τα «γιατί», θα ήταν όλα απείρως βαρύτερα.

Πλέον, κοιτάμε μπροστά και δίνουμε τη μάχη της ανασυγκρότησης, που ξεκίνησε από την επόμενη μέρα της φωτιάς από την Πολιτεία σε όλα της τα επίπεδα, κεντρικό κράτος, Περιφέρεια, Δήμοι. Από τα πιο άμεσα, τις αποζημιώσεις και τα αντιπλημμυρικά έργα, έως τον σχεδιασμό για μια στρατηγική και πολυδιάστατη ανάταξη του τόπου μας. Μέχρι σήμερα έχουμε πάει πιστεύω πολύ καλά, όμως έχουμε ακόμη μπροστά μας μεγάλο αγώνα. Και αυτόν τον αγώνα θα τον δώσουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

 Η Στερεά Ελλάδα απέσπασε πολλαπλάσια κονδύλια από το νέο ΕΣΠΑ. Πως προέκυψε αυτό και τι σημαίνει πρακτικά αυτή η αύξηση πόρων;

Ήταν μια μεγάλη πανστερεοελλαδίτικη νίκη! Η Στερεά Ελλάδα για στατιστικούς λόγους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βίωνε μια διαχρονική και κοστοβόρα αδικία. Δώσαμε πολυετή αγώνα που ξεκίνησε ο Κώστας Μπακογιάννης και ολοκληρώσαμε σήμερα μαζί, Περιφέρεια, Δήμοι, βουλευτές, φορείς! Με ισχυρό σύμμαχο στα τελευταία στάδια την Κυβέρνηση, αλλά και την Κομισιόν. Στη νέα περίοδο, το ΕΣΠΑ μας θα φτάσει τα 426 εκατ. ευρώ, από 190 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα. Πλέον θα μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερες και μεγαλύτερες δράσεις για την Ανάπτυξη, δράσεις κοινωνικές, για την Έρευνα και Τεχνολογία, τον Πολιτισμό και φυσικά έργα υποδομής.

Δεν αρκούμαστε στον ποσοτικό στόχο της απορρόφησης. Θέλουμε αυτά τα κονδύλια να πιάσουν τόπο. Να δώσουν λύσεις σε πραγματικές ανάγκες και προτεραιότητες της κοινωνίας μας.

Ποια είναι τα βασικά έργα, τα οποία θα έχουν ολοκληρωθεί ως τις εκλογές;

Καταρχάς, δεν μου αρέσει να μετράω τον χρόνο με θητείες και εκλογές, αλλά με τις γενιές και τις ευκαιρίες που αξιοποιούμε γι’ αυτές. Μαζί, λοιπόν, με ένα τεράστιο σύνολο από μικρά, πλην ουσιαστικά, έργα σε κάθε γωνιά της Στερεάς Ελλάδας, στοχεύουμε στρατηγικά και σε μεγάλες εμβληματικές υποδομές, από αυτές που αλλάζουν τη φυσιογνωμία του τόπου μας. Με την καθαρή βούληση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία, εστιάζουμε μεταξύ άλλων στα ακόλουθα:

- Μεγάλοι οδικοί άξονες: Ολοκλήρωση του Ε65, Διαμήκης και οριζόντιος άξονας Εύβοιας. Διαγώνιος άξονας Φωκίδας. Και φυσικά το Λαμία – Καρπενήσι.

- Φυσικό αέριο σε Λαμία, Χαλκίδα, Λιβαδειά, Θήβα, Άμφισσα, Καρπενήσι.

- Αναβάθμιση Λιμένων, δίκτυο υδατοδρομίων, αλιευτικά καταφύγια.

-Μεγάλα αρδευτικά έργα στην Κωπαΐδα, τον Μόρνο και τους κάμπους της Φθιώτιδας. Φράγματα Ψαχνών, Δομοκού και Μανικίων - Σέττας.

- Αντιπλημμυρική θωράκιση, στην κεντρική και βόρεια Εύβοια, καθώς και στον Σπερχειό.

- Οιδίπους Πολιτιστική Διαδρομή, η διασύνδεση των Δελφών, των Θερμοπυλών και όλων των πολιτιστικών μας τοποσήμων σε μια ενιαία περιηγητική εμπειρία.

- Απορρύπανση Ασωπού και βιομηχανικό πάρκο εξυγίανσης Οινοφύτων.

Από που περιμένετε να έρθει η ανάπτυξη στη Στερεά Ελλάδα;

Από πολλές πηγές, ήδη σας ανέφερα κάποιες. Όμως, θα σταθώ σε μία. Η Στερεά Ελλάδα θα είναι η έκπληξη των επομένων ετών στον Τουρισμό. Με μια επίσκεψη σε οποιοδήποτε χειμερινό μας προορισμό, Καρπενήσι, Οίτη, Δίρφυ και φυσικά στον Παρνασσό, θα καταλάβετε τι εννοώ!

Ο Πρέσβης των ΗΠΑ βρέθηκε ξανά στην Περιφέρειά σας και έδειξε έντονο ενδιαφέρον, για τα τεκταινόμενα της Στερεάς Ελλάδας. Επενδύετε στις διεθνείς σχέσεις της Περιφέρειάς σας;

Η Στερεά Ελλάδα με την πλούσια Ιστορία, τη μοναδική φύση και τις αμέτρητες αναπτυξιακές ευκαιρίες, συγκεντρώνει πολλούς και σημαντικούς λόγους για να έλκει την προσοχή της αμερικανικής πρεσβείας, αλλά και όλων των κρατών. Οικονομία, Τουρισμός, Εκπαίδευση, Κοινωνικά προγράμματα.

Επειδή πραγματικά θεωρούμε την Πρεσβεία των ΗΠΑ ως στρατηγικό σύμμαχο για την Περιφέρειά μας, έχουμε αναπτύξει πλήθος κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών με ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα. Πέραν όλων αυτών, ο Αμερικανός πρέσβης είναι ένας εξαίρετος άνθρωπος και ένας λαμπρός διπλωμάτης, που έχει προσφέρει πολλά στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Το σημαντικότερο για εμάς, ο Geoffrey Pyatt, είναι ένας φίλος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Χτες που γραφόταν αυτή η συνέντευξη ήταν η γιορτή σας και σας ευχόμαστε χρόνια πολλά! Χιλιάδες φίλοι σας ευχήθηκαν μέσω social media. Υπάρχει κάποιο μυστικό στην επαφή με τους ανθρώπους; Υπάρχουν αυθεντικές σχέσεις στην πολιτική;

Ζούμε, λένε, στην εποχή της εικόνας και των επιφανειακών σχέσεων. Προσωπικά, αρνούμαι να το δεχτώ. Πιστεύω πάρα πολύ στη φιλία. Έχω αγαπημένους φίλους από όλες τις φάσεις της ζωής μου, από τα σχολικά χρόνια, έως τις σπουδές, τη δουλειά και την αυτοδιοίκηση. Αλλά και με όλους τους συμπολίτες μου, αναπτύσσω σχέσεις ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης. Σχέσεις που δε βασίζονται στην αναγνωρισιμότητα, αλλά στην πραγματική αναγνώριση. Οπότε, η απάντηση είναι ΝΑΙ. Υπάρχουν αυθεντικές σχέσεις στην πολιτική. Αρκεί να τις περάσεις μέσα από το φίλτρο που συγκρατεί την ιδιοτέλεια και απελευθερώνει όλα τα αγνά αισθήματα, που κάνουν μια ανθρώπινη σχέση όμορφη και υγιή.-