MY KTEO

Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2022

Άνοιγμα σχολείων: Το δεκαήμερο της αγωνίας - Οι εκτιμήσεις των ειδικών και το plan b


Έντονη είναι η συζήτηση αυτές τις μέρες γύρω από τα σχολεία και το πότε θα ανοίξουν τελικά μετά τις γιορτές καθώς και τι θα γίνει με τα πρωτόκολλα ασφαλείας την ώρα που έχουμε ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων λόγω της μετάλλαξης Όμικρον.

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένονται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τα πρωτόκολλα, με την κυβέρνηση προς ώρας να διαμηνύει πως θα ανοίξουν κανονικά.

Οι συζητήσεις είναι έντονες καθώς και γονείς και οι καθηγητές ανησυχούν για τη διασπορά του κορωνοϊού μετά τις γιορτές καθώς ήδη έχουμε ξεπεράσει τα 35 χιλιάδες κρούσματα, με κλειστά σχολεία.

Ήδη πάντως έχουν ανασταλεί όλες οι σχολικές εκδρομές τόσο εντός όσο και εκτός της Επικράτειας και με κάθε μέσο.

Μακρή: Ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σχολεία με rapid test
«Ο προγραμματισμός και η διάθεση της κυβέρνησης είναι τα σχολεία να ανοίξουν στις 10 Ιανουάριου με τα πρωτόκολλα που θα εισηγηθούν οι ειδικοί» διαβεβαίωσε μέσω του ΣΚΑΪ η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, και πρόσθεσε ότι έχουμε δέκα ήμερες μπροστά μας για να αξιολογηθούν τα δεδομένα.

Η κ. Μακρή ανέφερε ότι τα πρωτόκολλα που είχαμε μέχρι τώρα απέδωσαν.

Η υφυπουργός δήλωσε ότι από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021, έκλεισαν 200 τμήματα στα περίπου 81.000.

Επεσήμανε ότι ενδεχομένως η έναρξη των σχολείων θα μπορούσε να γίνει με ένα rapid τεστ.

Την ίδια ώρα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση της Πέμπτης για την πορεία του κορωνοϊού σημείωσε ότι «όσον αφορά τώρα στα σχολεία και αν θα βάλουμε μάσκα ΚΝ95 δεν το έχουμε συζητήσει. Δεν το έχω δει και πουθενά να γίνεται αυτό. Να πούμε ότι γενικά, επειδή έχουμε αρχίσει τις συζητήσεις για τα σχολεία, δεν έχουμε πει για παράταση των σχολικών διακοπών. Είναι και λίγο νωρίς ακόμα. Θα τα ξανασυζητήσουμε την άλλη εβδομάδα».

Βατόπουλος: Θα έχουμε πιο πολλά κρούσματα στα σχολεία λόγω της Όμικρον
Την ίδια ώρα ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, εφιστά την προσοχή πως μπορεί να αλλάξει ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων.

«Δεν πρέπει να περάσει το μήνυμα ότι (η Όμικρον) είναι απλό κρυολόγημα... Μπορεί να είναι απλό κρυολόγημα σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, αλλά οι πολλοί μεγάλοι αριθμοί προφανώς και θα προκαλέσουν πολλά βαριά περιστατικά, και προφανώς θα έχουμε πρόβλημα» προειδοποίησε.

Για τα σχολεία διευκρίνισε ότι θα γίνει μια συζήτηση αυτές τις μέρες και στην επιτροπή και θα παρθούν αποφάσεις.

«Τα σχολεία είναι ένας ελεγχόμενος χώρος ο κόσμος πρέπει να δει αν και πόσες συρροές είχαμε στα σχολεία, δηλαδή κρούσματα μέσα στο σχολείο. Το πότε κλείνει το σχολείο εξαρτάται από το ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων, το οποίο ίσως αλλάξει, γιατί τώρα με την Όμικρον θα έχουμε ενδεχομένως πολύ περισσότερα κρούσματα πολύ πιο γρήγορα. Θα συζητηθούν τα θέματα» σχολίασε.

Το plan b
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, στο τραπέζι θα είναι και η πρόταση να ανοίξουν τα σχολεία όχι στις 10 Ιανουαρίου αλλά στις 17 Ιανουαρίου, για να υπάρχει μια πιο καθαρή εικόνα για την πορεία της πανδημίας μετά τις γιορτές.

Το μέτρο στηρίζεται από ειδικούς ωστόσο φαίνεται πως για την ώρα απορρίπτεται από την κυβέρνηση.


CNN.gr