MY KTEO

Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2022

Tελικά μπορούμε να αλλάξουμε με αφορμή μια απλή ημερομηνία, ακόμη κι αν αυτή είναι η Πρωτοχρονιά;


Tελικά οι άνθρωποι μπορούν όντως να αλλάξουν με αφορμή μια απλή ημερομηνία, ακόμη κι αν αυτή είναι η Πρωτοχρονιά; Ή όλο αυτό είναι μια μεγάλη αυταπάτη πάνω στην οποία βασίζονται μια ολόκληρη βιομηχανία από επαγγελματίες οι οποίοι κερδίζουν πολλά χρήματα πουλώντας… αυτοβελτίωση;

Καταρρίπτοντας το μύθο #NewYear #NewYou

Σύμφωνα με όσα διαβάσαμε στο girlboss.com, τα πράγματα έχουν κάπως έτσι…

H αλήθεια είναι ότι η  αυτοβελτίωση είναι τώρα μια βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων και η προσωπική ανάπτυξη είναι το προϊόν. Μόνο που όλο αυτό εκ του αποτελέσματος, μάλλον λειτουργεί δύσκολα. Ας πούμε μπορεί κανείς πολύ συχνά να διαβάσει πραγματικά ευφάνταστες και απίθανες προσωπικές (;) ιστορίες ανθρώπων οι οποίοι έκαναν στη ζωή τους κάπως ακραίες αλλαγές. πχ. Κάποτε ήταν μια επιτυχημένη διευθύντρια με καριέρα 20 ετών η οποία λεγόταν Katie,, η οποία αποφάσισε με αφορμή το πνεύμα της Πρωτοχρονιάς να ανακαλύψει πλήρως τον εαυτό της. Έφυγε από τη δουλειά της και ίδρυσε ένα κέντρο φιλοξενίας για εγκαταλελειμμένα κουτάβια. Έχασε 15 κιλά. Έγινε εκπαιδευτής γιόγκα με μερική απασχόληση και κέρδισε 10.000 νέους οπαδούς της Instagram. Ήταν όμως ευτυχισμένη; Αυτό δεν έχει σημασία, διότι η Katie δεν υπάρχει στην πραγματικότητα – είναι τόσο ψεύτικη όσο ο μύθος της αυτοανακάλυψης που έχουμε πουλήσει, ειδικά αυτή την εποχή του χρόνου.

Επομένως, μπορεί τα “παραμύθια” ενηλίκων να είναι θεωρητικά υπέροχα, αλλά πρακτικά είναι πολύ δύσκολα να είναι αληθινά. Οι ιδέες και οι θεωρίες που μπορεί να προτείνει κάποιος εναλλακτικά για μια νέα και διαφορετική ζωή, μπορεί να φαντάζουν ιδανικές και μαγικές, όμως στην πραγματικότητα είναι μάλλον πολύ δύσκολο να λειτουργήσουν. Διαφορετικά όλο οι άνθρωποι που τόλμησαν αυτές τις αλλαγές και πιστέψτε με είναι πολλοί, θα πετύχαιναν,αλλά αυτό δεν συνέβη. Αντίθετα, οι περισσότεροι απέτυχαν και κατάλαβαν ότι δεν είναι όλες οι φαντασιώσεις πασπαλισμένες με αστερόσκονη.

Ο συγγραφέας Marc Freedman γράφει ότι πίσω από κάθε προσπάθεια για μια ζωή-makeover είναι μια “υποκείμενη υπόθεση ότι το παρελθόν (με άλλα λόγια, η συσσωρευμένη εμπειρία μας) είναι αποσκευές που πρέπει να αγνοούνται και να απορρίπτονται.” Οι άνθρωποι θέλουν να μεταμορφώσουν ποιοι είναι για μια δέσμη λόγους. Ίσως να έχουν τελειώσει μια σχέση και να θέλουν να “ξαναγεννηθούν” , να αλλάξουν δουλειά ή είναι απλά δυσαρεστημένοι. Ίσως επειδή η πώληση προϊόντων και ιδεών συχνά βασίζεται στο τεκμήριο ότι δεν είμαστε αρκετά καλοί. Ότι πρέπει να είμαστε κάτι που δεν είμαστε. Η επανεμφάνιση πωλεί, μωρό μου.  Μαθαίνοντας να αγαπάς τον εαυτό σου όπως εσύ δεν πωλεί τόσο εύκολα. Όμως, μακροπρόθεσμα, είναι πολύ πιο πολύτιμη.

Το μεταφορικό ταξίδι του αυτο-μετασχηματισμού που βασίζεται σε μια επιθυμία να “βελτιωθείτε” ο ίδιος είναι να αποκρύψετε ποιος είστε στην πραγματικότητα, με το πρόσωπο που προσπαθείτε να είστε. Ο Walter Akana μιλάει για το λεγόμενο «coolness»  που συνδέεται με την αυτοανακάλυψη ως έκκληση:

Η αυτοανακάλυψη είναι μια φιλοσοφία που έχει σχεδιαστεί για να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται καλύτερα για το πώς φαίνονται όχι μόνο στα μάτια των άλλων αλλά και στα μάτια τους. Αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να θεωρήσουμε την ταυτότητα ως προϊόν που δημιουργεί ένα νέο εξωτερικό εαυτό, δηλαδή μια αντίδραση στις εξωτερικές συνθήκες, ή για να το  θέσουμε με κάποιον άλλο τρόπο, “ξεγελάστε τον εαυτό σας για να ξεγελάσει τους άλλους.” Ψηφίσματα όπως αυτό είναι ο εχθρός της πραγματικής αλλαγής.

Ο ερευνητής Mike Bulajewski παρομοιάζει  τον τρόπο που σκεφτόμαστε την τεχνολογία με αυτόν με τον οποίο σκεφτόμαστε για τους εαυτούς μας, υποδεικνύοντας ότι αντιμετωπίζουμε πίεση για να ενημερώσουμε το σύνολο του εαυτού μας τόσο γρήγορα και αποτελεσματικά όσο μια εφαρμογή. “Η καινοτομία ταυτότητας [έχει γίνει] μια οικονομικά εκμεταλλεύσιμη δραστηριότητα όπως ακριβώς και η τεχνολογία”, λέει. Είμαστε σε μια κουλτούρα στην οποία η «κατανάλωση του εαυτού» έχει εξομαλυνθεί και στην οποία «το να δοξάσουμε το νέο και να ξορκίσουμε το παλιό», όπως το έθεσε ο D.H. Lawrence, δεν είναι μόνο αποδεκτό, είναι αναμενόμενο.
Η αφήγηση της αυτοανακάλυψης είναι σαφώς ισχυρή. Συμβολίζει το ιδεώδες του ατόμου που επιλέγει μια νέα ταυτότητα όπως κάποιος επιλέγει ένα βιογραφικό του Twitter, χωρίς περιβάλλον και απαλλαγμένο από τις συμβολικές αλυσίδες του παρελθόντος. “Ugh, το παρελθόν”, λέει. “Ποιος το χρειάζεται ;!”Αλλά το παρελθόν δεν μπορεί να αλλάξει, ούτε μπορεί να το διαφύγει κανείς. Δεν θα ήταν πιο λογικό να προσπαθήσουμε να κάνουμε ειρήνη με το παρελθόν-να ζήσουμε αρμονικά με αυτό, προσπαθώντας να το καταλάβουμε χωρίς να το αφήσουμε να σας καθορίσει; Επανένταξη και όχι επανεφεύρεση;

Ίσως να μπορείτε να ανακαλύψετε την προσέγγισή σας στις προκλήσεις που σας φέρνει η ζωή, αλλά δεν μπορείτε να ανακαλύψετε ολόκληρο τον εαυτό σας. Και τι συμβαίνει με ολόκληρο τον εαυτό σου; Τίποτα.
Συχνά οι άνθρωποι δεν αλλάζουν επειδή δεν εξετάζουν τις προθέσεις και τις ενέργειές τους αρκετά καλά για να ξεκινήσουν. Χωρίς να αναγνωρίζουμε πτυχές συμπεριφοράς που πρέπει να βελτιωθούν (συμπεριλαμβανομένης της πραγματικής πηγής αυτών των χαρακτηριστικών), ενδέχεται να μπουν στον πειρασμό να κατηγορήσουν άλλους ή να αναζητήσουν γρήγορες διορθώσεις.

Αλλά αν μπορείτε να αποδεχτείτε πλήρως τον εαυτό σας, με τις ατέλειες και με τα όλα του, μπορείτε να αρχίσετε να καταλαβαίνετε τις παλιές σας συνήθειες και τα παλιά σας γνωρίσματα και να αρχίσετε να τα υποφέρετε υπομονετικά και χωρίς κρίση, για να δημιουργήσετε νέες συνήθειες. Μπορεί να διαρκέσει μια ζωή. Το κόλπο είναι εντάξει με αυτό και αναγνωρίζοντας ότι αξίζει την αναμονή.

Η αργή αλλαγή που βασίζεται στην αυτοπεποίθηση και την ευαισθητοποίηση μπορεί να οδηγήσει σε εμπλουτισμένες σχέσεις, σε μια πιο ουσιαστική καριέρα και σε μια ευημερούσα ευημερία μακροπρόθεσμα. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αγκαλιάσετε τον εαυτό σας, να αναγνωρίσετε και να δεχτείτε τι σας αρέσει και να είστε πρόθυμοι να μεγαλώσετε από αυτήν την συνειδητοποίηση.

Ο Μοχάμεντ Άλι βρισκόταν στις δόξες του όταν είπε: «Ένας άνθρωπος που βλέπει στον κόσμο τον ίδιο στα πενήντα όπως έκανε στα είκοσι του, έχει χάσει αυτά τα τριάντα χρόνια της ζωής του».

Εάν η προοπτική να δείξετε στον εαυτό σας κάποια αγάπη είναι πιο τρομακτική από την προοπτική αλλαγής πτυχών της προσωπικότητάς σας και / ή της σωματικής σας μορφής τότε α) αυτό αποδεικνύει ακριβώς πόσο σημαντικό είναι και β) εδώ είναι ένας απλοποιημένος κατάλογος ελέγχου των πραγμάτων που μπορείτε να επιδιώξετε κάθε μέρα, να επιτύχετε κάποια επανένταξη με τον ένδοξο εσωτερικό σας εαυτό.

Ας προσπαθήσετε λοιπόν το νέο έτος να κάνετε τα εξής:

Είναι ευκολότερο να λέγεται παρά να γίνει, αλλά προσπαθήστε να μην εκλιπαρείτε  άλλους ανθρώπους για αποδοχή. Σε μια εποχή που μας ενθαρρύνουμε να εκμεταλλευτούμε τους εαυτούς μας ως φυσικό πόρο, η πράξη αυτοπροσδοχής είναι μια πραγματικά επαναστατική. Κοιτάξτε πόσοι άνθρωποι γύρω σας προσπαθούν να λανσάρουν τους εαυτούς τους ως influencers. Γιατί αυτοί και όχι εσείς;

Να είστε ο καλύτερος φίλος σας ή / και εραστής

Είναι κοινό “πρόβλημα”  για τους νέους να αισθάνονται ότι δεν έχουν καν έναν «αυθεντικό εαυτό». Ίσως να έχει συμβεί και σε εσάς, ίσως και όχι. Δείξτε στον εαυτό σας την υπομονή και την αγάπη που θα δείχνατε στον καλύτερό σας φίλο  ή σε  ένα αδέσποτο γατάκι. Αγκαλιάστε τον εαυτό σας Αυνανιστείτε. Φάτε λίγο παγωτό και απολαύστε το. Θα νιώσετε καλύτερα.

Απορρίψτε την τελειότητα

Κάντε την αυτοκριτική για το τι είναι φόβος. Ναι, μπορεί να έχετε κάνει λάθη στο παρελθόν, αλλά δεν ζείτε εκεί. Επικεντρωθείτε στο να κάνετε τον εαυτό σας ευτυχισμένο τώρα.

Εστιάστε σε αυτό που αγαπάτε

Μήπως το να φοράτε κολάν αντί για παντελόνι σας κάνει ευτυχισμένους, επειδή σας δίνει άνεση; Κάντε το. Σιχαίνεστε το contouring; Θέλετε να μην κάνετε αποτρίχωση; Γουστάρετε να κυκλοφορείτε στο σπίτι σας γυμνοί; Κάντε το, κάντε το και κάντε το. Κάνετε μια καθημερινή προσπάθεια να απαλλαγείτε σιγά-σιγά από οτιδήποτε δεν σας δίνει ζεστά και ασαφή συναισθήματα, είτε είναι η δουλειά σας, οι άνθρωποι με τους οποίους περιβάλετε τον εαυτό σας, ο,τιδήποτε.

Να είστε υπομονετικοί με τον εαυτό σας και να ακολουθείτε το δικό σας ρυθμό. Δεν χρειάζεται να ξεκινήσετε την 1η Ιανουαρίου 2022 για να κάνετε θετική αλλαγή και δεν χρειάζεται να τηρήσετε. Τα λάθη είναι δροσερά. Δεν είναι το τέλος του κόσμου.

Μη μισείτε

Ένα από τα σημάδια ενός σκληρού “εσωτερικού κριτικού” είναι η κρίση σε άλλους ανθρώπους. Εάν βρίσκεστε να ψάχνετε για ελαττώματα σε άλλους, σταματήστε. Κοιτάξτε τον καθρέπτη. Τι είναι ότι δεν σας αρέσει το “λάθος” αυτού του ατόμου; Μήπως βλέπετε στο δικό του “λάθος” κι ένα του εαυτού σας; Ναι, θα μπορούσε. Δοκιμάστε το είδος σκέψης, τις όμορφες σκέψεις για τον καθένα που συναντάς.

Εάν μπορείτε να λατρέψετε τις καμπύλες σε ένα κορίτσι από το Instagram, ίσως μπορείτε να αρχίσετε να λατρεύετε και τις δικές σας, αν με νιώθετε. Αξίζετε όλη την λατρεία. Το καλύτερο πράγμα για την αυτο-αγάπη είναι ότι δεν μπορείς ποτέ να έχεις αρκετή. Ξεκολλήστε από την ανάγκη για “show off” το 2018. Όσο περισσότερη αγάπη, τόσο το καλύτερο.Εδώ είναι μια ολοκαίνουργια χρονιά γεμάτη αυτοέκθεση, όχι ψευδείς υποσχέσεις. Για να γνωρίζετε τον εαυτό σας, χωρίς να φοράτε μάσκα. Για την επανένταξη, όχι για επανεμφάνιση.

Είστε πολύ ωραίοι, ακριβώς όπως είστε.



Επιμέλεια: Έλενα Φάκου
govastileto.gr