Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022

Πρόγραμμα Νέων Αγροτών: Ξεκίνησε η αξιολόγηση των 17.488 αιτήσεων (πίνακας)


Ξεκίνησε η αξιολόγηση των αιτήσεων που υποβλήθηκαν στην πρόσφατη Πρόσκληση του Προγράμματος των Νέων Γεωργών, μετά από εντολή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργου Γεωργαντά για εντατικοποίηση των προσπαθειών από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου και των Περιφερειών, στις οποίες έχει εκχωρηθεί η σχετική αρμοδιότητα.

Το ενδιαφέρον συμμετοχής για την σχετική πρόσκληση ήταν πολύ μεγάλο καθώς υπεβλήθησαν σχεδόν 17.500 αιτήσεις από νέους που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν για πρώτη φορά στον πρωτογενή τομέα.

Σε δηλώσεις που έκανε στο ΑΠΕ ο κ. Γεωργαντάς αναφέρθηκε στην «υψηλή προτεραιότητα που έχει το συγκεκριμένο πρόγραμμα στον προγραμματισμό του Υπουργείου, δεδομένης της σημαντικότατης συμβολής του στην υλοποίηση της στρατηγικής για την ηλικιακή αναδιάρθρωση του παραγωγικού δυναμικού της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, καθώς και τη συνολικότερη αναζωογόνηση των τοπικών αγροτικών κοινωνιών», προσθέτοντας ότι «γι' αυτό άλλωστε προβλέπεται ο διπλασιασμός του πριμ πρώτης εγκατάστασης που θα λάβουν οι νέοι αγρότες, ώστε να δώσουμε ουσιαστικά κίνητρα βιώσιμης απασχόλησης στον πρωτογενή μας τομέα με όρους και προϋποθέσεις επίτευξης πιο φιλόδοξων επιχειρηματικών στόχων και οικονομικής μεγέθυνσης των γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων».

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα για το οποίο ξεκινά η αξιολόγηση των αιτήσεων, είναι αυξημένου προϋπολογισμού κατά 139.110.000 ευρώ, σε σχέση με το άθροισμα των προηγούμενων προγραμμάτων που εκδόθηκαν το 2016 και το 2018.

Όπως είπαν στελέχη του ΥΠΑΑΤ στο ΑΠΕ αυτό «δείχνει και το έντονο ενδιαφέρον για στήριξη του πρωτογενούς τομέα, αλλά και για ηλικιακή ανανέωση του παραγωγικού δυναμικού της χώρας τόσο στη γεωργία όσο και στην κτηνοτροφία» συμπληρώνοντας πως «και τα κριτήρια είναι πιο αυστηρά, ώστε ωφελούμενοι να είναι εκείνοι που θέλουν πραγματικά να μείνουν στον πρωτογενή τομέα.

Προϋπολογισμός και οριστικοποιημένες αιτήσεις
Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 420 εκατ. ευρώ, με την κατανομή της δημόσιας δαπάνης ανά Περιφέρεια να γίνεται λαμβάνοντας υπόψη μεταξύ άλλων κριτηρίων, τη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση, τη νησιωτικότητα, την ορεινότητα, την υποεκτίμηση της ενδοπεριφερειακής σημασίας του πρωτογενούς τομέα λόγω της παρουσίας, στην ίδια Περιφέρεια, ενός ισχυρού δευτερογενούς τομέα, καθώς και την ανάγκη ενίσχυσης των πυρόπληκτων περιφερειών, που προέκυψε από τις εκτεταμένες πυρκαγιές σε αγροτικές εκτάσεις το καλοκαίρι του 2021.

Συγκεκριμένα, η κατανομή της δημόσιας δαπάνης ανά Περιφέρεια έχει ως εξής:

Τέλος, οι οριστικοποιημένες αιτήσεις ανά Περιφέρεια, έχουν ως εξής:
  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης - 1.461 αιτήσεις
  • Περιφέρεια Αττικής - 159 αιτήσεις
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου - 859 αιτήσεις
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας - 2.244 αιτήσεις
  • Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας - 1.062 αιτήσεις
  • Περιφέρεια Ηπείρου - 750 αιτήσεις
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας - 1.968 αιτήσεις
  • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων - 186 αιτήσεις
  • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας - 3.020 αιτήσεις
  • Περιφέρεια Κρήτης - 2.599 αιτήσεις
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου - 240 αιτήσεις
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου - 1.873 αιτήσεις
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας - 1.067 αιτήσεις
Σύνολο - 17.488 αιτήσεις


Newsbomb.gr