MY KTEO

Παρασκευή 29 Απριλίου 2022

Εκτοξεύτηκε στο 9,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Απρίλη


Στο 9,4% εκτοξεύθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στη χώρα μας - εναρμονισμένος για να μπορεί να συγκριθεί με την υπόλοιπη ευρωζώνη - τον Απρίλη, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Eurostat. Εναν μήνα πριν, τον Μάρτιο, ήταν στο 8,0% σε ετήσια βάση σύμφωνα επίσης με την Ευρωπαϊκή Αρχή. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή στη χώρας αναμένεται να έχουν ενισχυθεί κατά 2,2% τον Απρίλιο.

Τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής είχαν δείξει ότι ο πληθωρισμός στη χώρα μας διαμορφώθηκε στο ετήσιο 8,9% τον Μάρτιο.

Ρεκόρ καταγράφουν επίσης οι τιμές καταναλωτή στην ευρωζώνη, με τον πληθωρισμό να αναμένεται στο 7,5% τον Απρίλιο, από 7,4% που ήταν τον Μάρτιο.

Ο μεγαλύτερος συντελεστής στον ετήσιο πληθωρισμό της ευρωζώνης ήταν ο ενεργειακός τομέας, με τις τιμές να αυξάνονται κατά 38% σε ετήσια βάση, ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό, αυξημένα κατά 6,4% σε ετήσια βάση.

Μεταξύ των κρατών-μελών, τα υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού που μετρήθηκαν με τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή καταγράφηκαν στην Εσθονία, με 19%, και στη Λιθουανία, με 16,6%, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στη Μάλτα, με 4,9% και στη Γαλλία, με 5,4%. %.


euro2day.gr