MY KTEO

Τρίτη 19 Απριλίου 2022

Υπεκμισθώσεις: «Γολγοθάς» οι αποζημιώσεις για τα κουρεμένα ενοίκια


Μετά το Πάσχα θα τα «τρέξει» –τελικά- ο νέος γύρος αποζημιώσεων για τα «κουρεμένα» ενοίκια και ειδικά για τις δύσκολες περιπτώσεις των υπεκμισθώσεων και των πολλαπλών μισθώσεων που εξετάζονται, μια προς μια, από ειδική ομάδα που έχει συστήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Πρόκειται για έναν «Γολγοθά» που ταλαιπωρεί πάνω από 2 χρόνια περίπου 24.000 ιδιοκτήτες ακίνητων που δεν έχουν πάρει ακόμα τις αποζημιώσεις λόγων των μέτρων που τους επέβαλε η κυβέρνηση την περίοδο των Lockdown.

Η επίσημη ενημέρωση κάνει λόγο για μια δύσκολη γραφειοκρατική διαδικασία που δεν μπορεί να γίνει αυτόματα από τα συστήματα της ΑΑΔΕ. Κάποιες άλλες πληροφορίες βέβαια, λένε οτι αναζητούνται «προσχήματα» καθώς το υπουργείο Οικονομικών θελει να παραινεί τις εν λόγω πληρωμές που ανέρχονται σε δεκάδες κατ ευρω (ειδικά για τις υπεκμισθώσεις ακινήτων σε εμπορικές αλυσίδες)!

Οι πιο δύσκολες περιπτώσεις που βρίσκονται στο επίκεντρο της ΑΑΔΕ είναι οι εξής:

- Πολλαπλές Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας ή πολλαπλές δηλώσεις Covid (για την ίδια περίοδο ή/και από πολλαπλούς μισθωτές), στις οποίες δεν ταυτοποιούνται τα ακίνητα.
- Εκμισθούμενα ακίνητα, τα οποία δεν αντιστοιχούν σε δηλωθέντα εμπράγματα δικαιώματα, με αποτέλεσμα να απαιτείται έλεγχος των αντίστοιχων νομιμοποιητικών εγγράφων που αποδεικνύουν την έννομη σχέση του εκμισθωτή με το ακίνητο.
- Αναπροσαρμογές του μισθώματος που δεν αποτυπώνονται με τροποποίηση της μίσθωσης, αλλά με αναγραφή στις «Σημειώσεις» της αρχικής μίσθωσης. Συγκεκριμένα θα ελεγχθούν οι ιδιοκτήτες που προχώρησαν «τεχνητά» σε αυξήσεις μισθωμάτων, προκειμένου να πάρουν μεγαλύτερες αποζημιώσεις από το κράτος.
- Αλυσίδες διαδοχικών υπεκμισθώσεων ή/και πολλαπλών ακινήτων.

Οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προχωρούν τις εκκαθαρίσεις ως εξής:
  • Ο τρίτος (και τελικός) υπομισθωτής του ακινήτου είναι ο δικαιούχος της μείωσης ή της απαλλαγής ενοικίου, εφόσον εντάσσεται στους πληττόμενους ΚΑΔ.
  • Ο δεύτερος στη σειρά, ο υπεκμισθωτής Δικαιούται την αποζημίωση εάν είναι και αυτός πληττόμενος επαγγελματίας.
  • Ο πρώτος στην κατάταξη -δηλαδή, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου- δικαιούται όλο το μίσθωμα ή την αποζημίωση εάν δεν την εισπράττει ο υπεκμισθωτής του.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, μέχρι σημερα, έχουν καταβληθεί τα εξής:
  • Για την περίοδο Μαρτίου - Οκτωβρίου 2020, ποσό 63,5 εκατ. ευρώ, σε 269.284 ΑΦΜ, μέσω συμψηφισμού με φορολογικές υποχρεώσεις (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ).
  • Για την περίοδο Νοεμβρίου 2020 - Ιουλίου 2021, 756,5 εκατ. ευρώ, σε 359.590 δικαιούχους, με απευθείας καταβολή στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.
Συνολικά, μέσω συμψηφισμών και καταβολών σε τραπεζικούς λογαριασμούς, έχουν – μέχρι σήμερα – καταβληθεί 820 εκατ. Ευρώ. Το σύνολο αυτό αντιστοιχεί στο 95% των περίπου 470.000 μισθωτηρίων, βάσει των οποίων υποβλήθηκαν συνολικά 2.626.000 δηλώσεις αποζημιώσεων ιδιοκτητών κατά την περίοδο Νοεμβρίου 2020 - Ιουλίου 2021.


protothema.gr