Evia Top: Η συνταγή της ημέρας: Αφράτα, παραδοσιακά πασχαλινά τσουρέκια

ΚΤΕΟ ΒΑΡΔΑΚΩΣΤΑΣ

Τετάρτη 20 Απριλίου 2022

Η συνταγή της ημέρας: Αφράτα, παραδοσιακά πασχαλινά τσουρέκια


Υλικά συνταγής:
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή αποκλειστικά για τσουρέκια
100 γρ. ζάχαρη
3 κ.γ. μαγιά ξερή
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1/4 κ.γ. μαστίχα
1/4 κ.γ. μαχλέπι
3 μεγάλα αυγά
1/2 κούπα γάλα χλιαρό
3/4 κ.γ. αλάτι
150 γρ. βούτυρο κομμένο σε μικρά κομμάτια
2 κρόκους, αραιωμένους σε 2 κ.σ. νερό
 
Εκτέλεση:
Ρίχνεις στο μίξερ τη μισή ζάχαρη, τη μαγιά, το ξύσμα πορτοκαλιού, το γάλα και ανακατεύεις για 10 περίπου λεπτά. Βάζεις την υπόλοιπη ζάχαρη το μαχλέπι και τη μαστίχα στο multi και χτυπάς πολύ καλά. Προσθέτεις στο μίξερ το αλεύρι, το μείγμα από το multi και τα χτυπάς δυνατά.

Το σταματάς και προσθέτεις τα αυγά, το αλάτι και ένα-ένα τα κομμάτια του βούτυρου. Χτυπάς για 15 περίπου λεπτά μέχρι να γίνει το ζυμάρι αφράτο και μαστιχωτό. Λαδώνεις ένα μεγάλο μπολ και ακουμπάς το ζυμάρι.

Το σκεπάζεις με μια πετσέτα και το αφήνεις να φουσκώσει για 1 τουλάχιστον ώρα. Αφού φουσκώσει χωρίζεις τη ζύμη στη μέση. Παίρνεις τη ζύμη και τη χωρίζεις σε 4 μέρη. Την πλάθεις με τα χέρια σου σε σχήμα λωρίδας.

Κάνεις τη λωρίδα πλεξούδα και τη βάζεις στο ταψί όπου προηγουμένως έχεις στρώσει λαδόκολλα. Αφού φτιάξεις όλα τα τσουρέκια τα σκεπάζεις και πάλι με την πετσέτα και τα αφήνεις 40 περίπου λεπτά. Αραιώνεις του κρόκους στο νερό και αλείφεις τα τσουρέκια με ένα πινέλο.

Τα ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 30 λεπτά. Τα βγάζεις από το φούρνο και τα αφήνεις να κρυώσουν πριν τα κόψεις.


tlife.gr