MY KTEO

Σάββατο 30 Απριλίου 2022

Παιδιά και αποπαίδια στον δημόσιο τομέα


Ποιος είπε ότι και στον δημόσιο τομέα δεν υπάρχουν ανισότητες; Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπου οι υπάλληλοι σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος των δημοσιονομικών δυσχερειών του κράτους, υπάλληλοι για ίδιο έργο και θέση λαμβάνουν διαφορετικές αποδοχές. Τι και αν δεκάδες βουλευτές θέτουν το θέμα αποκατάστασης της αδικίας τα τελευταία τρία χρόνια;

Η προσωπική διαφορά χορηγήθηκε στους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα με τον Ν. 4354/ 2015, άρθρο 27, παρ. 1 για να καλύψει τυχόν μειώσεις στις μηνιαίες αποδοχές των υπαλλήλων που προέκυψαν από την αναπροσαρμογή των μισθών του Δημοσίου με την εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου.

Την προσωπική διαφορά λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Οικονομικών και στα εποπτευόμενα από αυτό ΝΠΔΔ, στην ΕΛΣΤΑΤ, στην ΑΑΔΕ, στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, στο Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Μία άδικη διάκριση
Η τελευταία νομοθετική ρύθμιση για την απόδοση της προσωπικής διαφοράς στους ανωτέρω υπαλλήλους ήταν με τον Ν. 4569/2018 (ΦΕΚ 179/Α711.10.2018). Έκτοτε οι υπάλληλοι που διορίστηκαν ή μετατάχθηκαν στις συγκεκριμένες υπηρεσίες μετά την 11η Οκτωβρίου 2018 δεν λαμβάνουν την προσωπική διαφορά, παρότι διαθέτουν τα ίδια τυπικά προσόντα και παρέχουν τις ίδιες υπηρεσίες με τους συναδέλφους τους που διορίστηκαν πριν από την ημερομηνία αυτή.

Μετά και την ψήφιση του ειδικού μισθολογίου της ΑΑΔΕ (Ν. 4778 ΦΕΚ Α’ 26/19.02.2021), περίπου 300 υπάλληλοι, που δεν υπάγονται στο ειδικό μισθολόγιο και δεν καλύπτονται από τις ισχύουσες διατάξεις, εξακολουθούν να αμείβονται διαφορετικά, με μοναδικό κριτήριο τον χρόνο που ανέλαβαν υπηρεσία, ενώ επιπροσθέτως δεν υπάρχει πρόβλεψη και για τους υπαλλήλους που πρόκειται να διοριστούν ή να μεταταχθούν στο μέλλον.

Έτσι έχει δημιουργηθεί μία άδικη μισθολογική διάκριση μεταξύ νέων και παλαιών υπαλλήλων, καθώς όσοι ανέλαβαν υπηρεσία μετά την 11η Οκτωβρίου 2018 και δεν λαμβάνουν την προσωπική διαφορά, έχουν τελικά χαμηλότερες αποδοχές από τους συναδέλφους τους που διαθέτουν τα ίδια τυπικά προσόντα και επιτελούν το ίδιο έργο υπό τις ίδιες συνθήκες.

Οι υπάλληλοι που δεν λαμβάνουν την προσωπική διαφορά μάλιστα διαθέτουν αυξημένα προσόντα και επιτελούν σημαντικές εργασίες.

Πρόκειται για εργαζόμενους που ανήκουν στους κλάδους των εφοριακών, τελωνειακών, δημοσιονομικών, νομικών, διοικητικών, πληροφορικής, χημικών, μηχανικών, οι οποίοι επειδή ανέλαβαν υπηρεσία μετά τις 11.10.2018, οπότε αποδόθηκε η προσωπική διαφορά για τελευταία φορά, δεν υπάγονται στο καθεστώς της όπως όλοι οι άλλοι συνάδελφοί τους, παρόλο που εργάζονται στον ίδιο χώρο, σε διπλανά γραφεία ή στα ίδια συνεργεία ελέγχου.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της σειράς 9Κ/2017 του ΣΔΟΕ, όπου συμβαίνει το παράδοξο όσοι ανέλαβαν υπηρεσία πριν από τις 11.10.2018 να λαμβάνουν την Π.Δ., ενώ όσοι ανέλαβαν μετά την επίμαχη ημερομηνία να μην τη λαμβάνουν, δημιουργώντας διάκριση ακόμα και μεταξύ εργαζομένων που είναι ίδια σειρά και με ίδια προσόντα.

Επιστολή διαμαρτυρίας
Μάλιστα σε επιστολή τους προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον αναπληρωτή υπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο οι θιγόμενοι υπάλληλοι του υπουργείου τονίζουν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου μας, αναγνωρίζοντας, ύστερα από παρέλευση μεγάλου χρονικού διαστήματος, την κατάφωρη μισθολογική ανισότητα που λαμβάνει χώρα εις βάρος μας, αποφάσισε και δεσμεύθηκε, στην από 11.2.2022 συνάντηση με την ΟΣΥΟ, για άμεση νομοθετική πρωτοβουλία που αφορούσε στην (εκτός των άλλων μέτρων) χορήγηση της Π.Δ. στους υπαλλήλους του υπουργείου και σε εποπτευόμενους φορείς αυτού που δεν τη λαμβάνουν, με ημερομηνία έναρξης την 1.4.2022, αποκαθιστώντας έτσι τη μισθολογική εξομοίωση με “παλαιότερους” συναδέλφους μας.

Με απογοήτευση ενημερωθήκαμε ότι, σε συνέχεια συνάντησης συνδικαλιστικών εκπροσώπων με την ηγεσία του υπουργείου την 16.4.2022, εκφράστηκε η “πρόθεση εκ μέρους της κυβέρνησης” να ικανοποιηθούν μεμονωμένα αιτήματα και συγκεκριμένα:
● η μελλοντική χορήγηση κινήτρου επίτευξης στόχων και
● ο μη συμψηφισμός της Π.Δ. (των “παλαιών” υπαλλήλων του ΥΠΟΙΚ) με τη μισθολογική ωρίμανση,

χωρίς να είναι “δεδομένη” η επέκταση χορήγησης της Π.Δ. και στους υπηρετούντες συναδέλφους μετά την 1.11.2018, κατά παράβαση της συνταγματικής αρχής της ισότητας!

Αν τα ανωτέρω αναφερόμενα έχουν βάση, ψηφιστούν και υλοποιηθούν αυτοτελώς, χωρίς να συνοδεύονται από χορήγηση της Π.Δ. στους μετά την 1.11.2018 συναδέλφους, θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω διεύρυνση του ήδη αγεφύρωτου μισθολογικού χάσματος μεταξύ παλαιών και νέων υπαλλήλων στο υπουργείο Οικονομικών και τους φορείς αυτού».


topontiki.gr