MY KTEO

Δευτέρα 25 Απριλίου 2022

Τρία πράγματα που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου


Για να αναπτυχθεί πλήρως ο εγκέφαλος ενός παιδιού, χρειάζεται ένα υποστηρικτικό περιβάλλον, μια ποικιλία από εμπειρίες που το εμπλουτίζουν και αγάπη.

Τα παιδιά που δεν τα έχουν αυτά βιώνουν κάτι που είναι γνωστό ως «τοξικό στρες». Οι βιολογικές αντιδράσεις που προκαλούνται από τα διαρκώς υψηλά επίπεδα του στρες επηρεάζουν αρνητικά την ανάπτυξη του εγκεφάλου, και στην περίπτωση αυτή, οι νευρικές συνάψεις που επηρεάζονται περισσότερο είναι εκείνες στους τομείς της ανώτερης γνωστικής λειτουργίας , όπως η κριτική και αναλυτική σκέψη, καθώς και ο έλεγχος των παρορμήσεων και η ρύθμιση των συναισθημάτων.

Αισθήσεις μωρού
Όταν τα μωρά γεννιούνται, λειτουργούν πολύ έντονα με τις αισθήσεις τους, και οι περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την όραση, την ακοή , την όσφρηση , την αφή και την γεύση συνδέονται αρκετά καλά μεταξύ τους.

«Οι αισθήσεις αυτές τους επιτρέπουν να παραμένουν ασφαλή και να σχετίζονται με τους γονείς τους. Τους επιτρέπουν επίσης να βιώνουν τον κόσμο και τα νέα αισθητηριακά δεδομένα, εμπλουτίζουν την εμπειρία τους, πράγμα που αναπτύσσει περισσότερο τον εγκέφαλο», αναφέρει η ψυχολόγος Sarah Ockwell Smith στο βιβλίο της «Δεν θέλουν τιμωρία, αγάπη θέλουν!», εκδόσεις διόπτρα.

Τα πρώτα χρόνια, ο εγκέφαλος λειτουργεί καλά στα πιο πρωτόγονα μέρη του. Σε ένα νεογέννητο, το στέλεχος του εγκεφάλου είναι καλά αναπτυγμένο, γεγονός που διατηρεί καλά ρυθμισμένα τα συστήματα του οργανισμού , διαδικασία γνωστή ως ομοιόσταση.

Ανάπτυξη εγκεφάλου 
Ο κροταφικός λοβός και το στεφανοειδές σύστημα του μωρού, που είναι υπεύθυνο για τα συναισθήματα και την ακοή, λειτουργούν επίσης αρκετά καλά, όπως και ο ινιακός λοβός, που είναι υπεύθυνος για την όραση, και η παρεγκεφαλίδα, η οποία είναι υπεύθυνη για την κίνηση.

Επιπλέον ο βρεγματικός λοβός του μωρού, που είναι υπεύθυνος για την αφή και την γλώσσα είναι κι αυτός αρκετά ανεπτυγμένος. Οι συνδέσεις σε αυτά τα μέρη του εγκεφάλου αναπτύσσονται στη διάρκεια της νηπιακής ηλικίας και ωριμάζουν καθώς το παιδί φτάνει στη σχολική ηλικία.

Αντίθετα, ο μετωπιαίος λοβός και ο προμετωπιαίος φλοιός δεν θα ωριμάσουν πριν την εφηβεία. Ο μετωπικός λοβός είναι ο πρώτος από τους δύο που θα ωριμάσει και αυτός συνδέεται με την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και με την ικανότητα ταξινόμησης και κατηγοριοποίησης ώστε να γίνει κατανοητός ο κόσμος.

Μέχρι να γίνει δώδεκα χρονών ένα παιδί μπορούμε να περιμένουμε ότι το μέρος αυτού του εγκεφάλου θα έχει συνδεθεί καλά.

Το τελευταίο τμήμα του εγκεφάλου που θα ωριμάσει στη διάρκεια της εφηβείας και γύρω στα είκοσι, είναι ο προμετωπιαίος φλοιός, ο οποίος ελέγχει την κριτική ικανότητα , τον έλεγχο των παρορμήσεων και τη ρύθμιση των συναισθημάτων. Μέχρι να δημιουργηθούν όλες οι συνάψεις σε αυτό το τμήμα του εγκεφάλου, είναι λογικό το παιδί ή ακόμα και ο έφηβος δεν θα έχει ανεπτυγμένη κριτική ικανότητα και αυτοέλεγχο.


mothersblog.gr