MY KTEO

Παρασκευή 22 Απριλίου 2022

Ρεύμα: Αλλάζουν την τιμολόγηση μονομερώς οι πάροχοι – Πώς θα μπει φρένο στους λογαριασμούς;


Οι τιμές του ηλεκτρικού τον Απρίλιο θα είναι οι χειρότερες, λένε χαρακτηριστικά στο οικονομικό επιτελείο. Οι λογαριασμοί που θα φθάσουν το επόμενο διάστημα στα νοικοκυριά θα καίνε.

Tα τιμολόγια ρεύματος έχουν ξετινάξει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς παρά τις κρατικές επιδοτήσεις και αποτελούν τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο της κυβέρνησης, η οποία ψάχνει μοντέλα και λύσεις για το πως θα ξεφουσκώσουν οριστικά οι λογαριασμοί.

Ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε χθες σε συνέντευξη του πως δεν υπάρχει ρήτρα αναπροσαρμογής σε όσους έχουν ζητήσει σταθερό τιμολόγιο από τις εταιρείες ενέργειας.

Και όντως δεν υπάρχει ρήτρα αναπροσαρμογής αλλά οι πάροχοι έχουν βρει νέους τρόπους ώστε να μην επωμισθούν το όποιο βάρους της ξέφρενης αύξησης.

Χαρακτηριστική η περίπτωση καταναλωτή, τα στοιχεία του οποίου είναι στη διάθεση του moneyreview.gr.O κύριος Δ. είναι πελάτης του συγκεκριμένου παρόχου περίπου 10 χρόνια και πληρώνει τον λογαριασμό του μηνιαίως. Τον Δεκέμβριο έλαβε λογαριασμό για 24 ημέρες κατανάλωσης 852 ευρώ. Από αυτό το ποσό, τα 168 αφορούσαν την κατανάλωση και τα 489,77 ήταν η ρήτρα αναπροσαρμογής. Η κρατική επιδότηση ήταν 32 ευρώ καθώς καλύπτονται οι πρώτες 300Kwh, αφού ο κύριος Δ. είχε κατανάλωση 1.941 Kwh, με δεδομένο ότι χρησιμοποίει air conditions για θέρμανση.

Ο καταναλωτής επικοινώνησε με τον πάροχο του εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια του. Ο πάροχος τότε του πρότεινε έστω και τώρα να αλλάξει το τιμολόγιο του σε σταθερό, ώστε να μην χρεώνεται τις ρήτρες αναπροσαρμογής -όπως και έπραξε. Το νέο του συμβόλαιο, σταθερό πλέον, χρέωνε με 18 λεπτά τη κιλοβατώρα από 8 που ο καταναλωτής είχε στο προηγούμενο συμβόλαιο του. Ένα ακριβό σε άλλες εποχές συμβόλαιο, αλλά ο κύριος Δ. το δέχθηκε καθώς δεν ήθελε να περιμένει κάθε φορά την έκπληξη της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Και ενώ δεν έχει περάσει ένας μήνας από το νέο του συμβόλαιο δέχεται το εξής μήνυμα στο κινητό του:

Αγαπητέ πελάτη,

Θα θέλαμε να σε ενημερώσουμε, όπως πιθανότατα ήδη γνωρίζεις, ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ραγδαία αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας.

Με βάση τα δεδομένα αυτά, είμαστε αναγκασμένοι να αλλάξουμε την τιμολόγηση της παροχής σου, η οποία θα μεταβληθεί σε 30 ημέρες από σήμερα. Να τονισθεί πως θα παραμείνεις σε πρόγραμμα σταθερής τιμολόγησης, χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής.

Σε κάθε περίπτωση, μπορείς όποτε επιθυμείς να επιλέξεις κάποιο από τα διαθέσιμα προγράμματα ηλεκτρικού ρεύματος με βάση τις ανάγκες σου.

Μονομερώς, δηλαδή, η εταιρεία αλλάζει την τιμολόγηση παρόλο ότι ο πελάτης μόλις ένα μήνα πριν είχε κλειδώσει νέο σταθερό τιμολόγιο.

Πώς θα μπει φρένο στους ανεξέλεγκτους λογαριασμούς
Η κυβέρνηση προσδοκά μια ευρωπαϊκή λύση, αλλά εάν δεν βρεθεί, τότε είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει μια παρέμβαση με δημοσιονομικό κόστος περίπου δύο δισ. ευρώ για τον εναπομείναντα μισό χρόνο. Όλα θα εξαρτηθούν από τις τιμές του φυσικού αερίου, τις εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου αλλά και το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών, το οποίο βρίσκεται και αυτό μέσα στο κάδρο των δεδομένων που εξετάζει η κυβέρνηση, ώστε να πάρει τις αποφάσεις της.

Το βασικό κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει την επιδότηση της αγοράς ώστε το τελικό κόστος της μεγαβατώρας να συγκρατηθεί σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα. Αντί να αποζημιώνονται οι καταναλωτές, θα αποζημιώνονται οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας, ανάλογα με το κόστος παραγωγής τους.


moneyrewie.gr