MY KTEO

Δευτέρα 25 Απριλίου 2022

Δημιουργείται νέα γενιά ληξιπρόθεσμων φορολογικών χρεών


Το κύμα ακρίβειας που χτυπάει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις «ζωντανεύει» τον εφιάλτη της νέας γενιάς «κόκκινων» φορολογικών χρεών.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ αποκαλύπτουν ότι τον Φεβρουάριο, με το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, έμειναν απλήρωτοι φόροι ύψους 1,733 δισ. ευρώ όταν τον ίδιο μήνα του 2021 εν μέσω πανδημίας και lockdown οι φόροι που δεν είχαν πληρωθεί είχαν ανέλθει σε 974 εκατ. ευρώ.

Βέβαια από τα 1,733 δισ. ευρώ των φορολογικών οφειλών τα 800 εκατ. ευρώ προέρχονται από έναν μόνο οφειλέτη, ο οποίος μετά από εισαγγελική εντολή ελέγχθηκε από την ΑΑΔΕ.

Οι ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής, η ραγδαία άνοδος του φυσικού αερίου, του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης και της βενζίνης, αλλά και το ράλι στα τιμολόγια ρεύματος, έχουν οδηγήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις να θέσουν προτεραιότητες στην εξόφληση των υποχρεώσεών τους. Οι φορολογούμενοι, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, αφήνουν απλήρωτους φόρους, με κίνδυνο να βρεθούν μελλοντικά με κατασχέσεις λογαριασμών και πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων.

Σχεδόν ένας στους δυο φορολογούμενους έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία. Από 4.087.432 οφειλέτες οι 2.020.892 βρίσκονται αντιμέτωποι με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος τον μήνα Φεβρουάριο αυξήθηκε κατά 1,78 δισ. ευρώ, σε σχέση με τον Ιανουάριο, ενώ πέρυσι τον ίδιο μήνα είχε αυξηθεί κατά 1,03 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τις πηγές αύξησης των χρεών προς την Εφορία, από τα αναλυτικά στοιχεία προκύπτει πως οφείλεται βασικά στη μη πληρωμή φόρων εισοδήματος ύψους 688,7 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι αυξημένο κατά 144% σε σχέση με πέρυσι.

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη από τον ΦΠΑ επίσης αυξήθηκαν δραματικά αφού από 299,7 εκατ. ευρώ, που έμειναν απλήρωτα τον Φεβρουάριο του 2021, φέτος το ποσό αυξήθηκε κατά 49% και διαμορφώθηκε σε 446,1 εκατ. ευρώ. Επίσης, τετραπλασιάστηκαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη από πρόστιμα τα οποία ανήλθαν σε 291,4 εκατ. ευρώ, από 55,6 εκατ. ευρώ, πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση κατά 424%. Οι «άλλοι άμεσοι φόροι» που έμειναν απλήρωτοι εξαπλασιάστηκαν από 1,3 εκατ. ευρώ, τον Φεβρουάριο του 2021, φέτος αυξήθηκαν σε 9,2 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 607%.

Το συνολικό υπόλοιπο των χρεών προς την εφορία, τον Φεβρουάριο έσπασε το φράγμα των 113 δισ. ευρώ, καθώς διαμορφώθηκε σε 113,04 δισ. ευρώ, έναντι 112,96 δισ. ευρώ, που ήταν τον Ιανουάριο.


cnn.gr