Evia Top: ΣτΕ: Εμπλοκή στο διαγωνισμό για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων

ΚΤΕΟ ΒΑΡΔΑΚΩΣΤΑΣ

Παρασκευή 29 Απριλίου 2022

ΣτΕ: Εμπλοκή στο διαγωνισμό για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων


Εμπλοκή στην διαδικασία της ανάθεσης του έργου της έκδοσης των νέων ταυτοτήτων βλέπουν στελέχη της αγοράς. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκανε εν μέρει δεκτή  την προσφυγή των τεσσάρων από τους πέντε συμμετέχοντες στον σχετικό διαγωνισμό. Το  ανώτατο διοικητικό δικαστήριο ζητεί δε την επανάληψη της διαδικασίας με την κοινοποίηση της προσφοράς της ένωσης των εταιρειών Space Hellas-Zetes στους άμεσα ενδιαφερόμενους, δηλαδή τους ανταγωνιστές της ένωσης.

Η ένωση των εταιρειών Space Hellas και Zetes, που ήταν ένας και των πέντε ενδιαφερομένων για την ανάληψη του έργου, χαρακτήρισε απόρρητη σχεδόν στο σύνολο της την προσφορά που κατέθεσε στο διαγωνισμό. Το αίτημα αυτό έγινε δεκτό από την Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού που ορίσθηκε από την Ελληνική Αστυνομία (ΕΛΑΣ). Έτσι οι ενδιαφερόμενοι, στο περιορισμένο χρονικό διάστημα είχαν την δυνατότητα να δουν το περιεχόμενο της προσφοράς των τεσσάρων ενδιαφερομένων, πλην όμως της Zetes.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας θεωρεί ότι η διάκριση αυτή παραβιάζει τους κανόνες ανάθεσης των έργων Συμπράξεων Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και επιβάλει τη επανάληψη της διαδικασίας, έτσι ώστε όλοι οι ενδιαφερόμενοι να έχουν «ίδια δικαιώματα» στην πρόσβαση και υποβολή ενστάσεων στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας. Σημειώνεται ότι σχεδόν το σύνολο των ενδιαφερομένων κατέθεσε στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης της συμμετοχής των Space-Zetes στο διαγωνισμό λόγω αυτής της διακριτικής μεταχείρισης.

Είναι άγνωστο ωστόσο αν το δικαστήριο διατάσσει την επανάληψη του διαγωνισμού με τους πέντε αρχικά συμμετέχοντες στο διαγωνισμό ή τους τρεις που απέμειναν για να συνεχίσουν στην β’ φάση του διαγωνισμού. Υπενθυμίζεται ότι αρχικά προσφορές υπέβαλαν πέντε ενδιαφερόμενοι:
  • Veridos Ματσούκης – OTE- Byte – INCM
  • Zetes Industries – Zetes – Space Hellas- ANY
  • Thales Dis France – Unisystems
  • Austria Card- Plastikkarten und Ausweissysteme Gesellschaft M.B.H. – In Continu et Services Societe par Actions Simplifiee (SAS) – Inform Λύκος
  • Idemia- Neurosoft.
Η τεχνική αξιολόγηση που διενεργήθηκε προέκρινε τους τρείς πρώτους για τη β’ φάση του διαγωνισμού. Η φάση αυτή θα περιλάβει το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών και ο μειοδότης θα αναλάβει το έργο ΣΔΙΤ διάρκειας δέκα συν πέντε ετών. Πρόκειται για ένα έργο που θα αντικαταστήσει όλες τις αστυνομικές ταυτότητες, τα διαβατήρια, τα διπλώματα οδήγησης και δεκάδες άλλα έγγραφα ασφαλείας. Η έκδοσή κάθε εγγράφου σημαίνει την καταβολή ενός παραβόλου, μέρος του οποίου θα παρακρατά ο ιδιώτης της σύμπραξης και το υπόλοιπο θα αποδίδεται στο Ελληνικό Δημόσιο.

Σύμφωνα με διαρροές νομικών κύκλων όσο πιο πίσω πάει η επανάληψη του διαγωνισμού, τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι καθυστερήσεις. Καθώς όμως δεν υπάρχει καθαρογραμμένη απόφαση του ΣτΕ, η πληροφόρηση παραμένει σε μεγάλο βαθμό συγκεχυμένη.

Το σίγουρο είναι ότι δεν είμαστε κοντά σε μια ανάθεση του ΣΔΙΤ, ύψους 515 εκατ. ευρώ. Και πιθανώς μια τέτοια ανάθεση να είναι αντικείμενο της νέας κυβέρνησης που θα προκύψει από τις εκλογές του 2023. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι διαγωνισμός της έκδοσης των νέων ταυτοτήτων, που θα κάνει περισσότερο ασφαλή την έκδοση διαβατηρίων, «σέρνεται» από το 2018. Πολλοί δεν αποδίδουν ευθύνες στο γεγονός ότι ο διαγωνισμός έπρεπε να αναληφθεί εξαρχής από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και όχι από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. 

Σημειώνεται ότι για το έργο υπάρχουν μεγάλοι διαγωνισμοί, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εσωτερικό της χώρας. Ιδιαίτερο δε ενδιαφέρον δείχνουν οι Γερμανοί (Veridos κ.λπ.) και οι Γάλλοι (Thales), οι οποίοι θεωρητικά παραμένουν το φαβορί για την ανάληψη του έργου. Ωστόσο το αουτσάιντερ είναι η Space Hellas με την Zetes. Η μόνη εταιρεία ωστόσο που διαθέτει παραγωγική μονάδα ταυτοτήτων και διαβατηρίων είναι η Veridos-Ματσούκης.


powergame.gr