MY KTEO

Παρασκευή 22 Απριλίου 2022

Πώς ο πληθωρισμός «εξαφανίζει» την αύξηση του κατώτατου μισθού


Θύμα της ξέφρενης πορείας του πληθωρισμού πέφτει και η αύξηση του κατώτατου μισθού. Ως αποτέλεσμα είναι η αύξηση 7,5% ή 50 ευρώ το μήνα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός να εξανεμίζεται πριν καλά καλά φτάσει στο πορτοφόλι των εργαζόμενων.

Τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό τον Μάρτιο που εκτοξεύτηκε στο 8,9% αποδεικνύουν ότι οι περίπου 650.000 εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό δεν θα νιώσω σημαντική στήριξη στο πορτοφόλι τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις υπέρογκες αυξήσεις.

 

 

Η διαπίστωση οφείλεται στο γεγονός ότι οι αυξήσεις που καταγράφονται στα είδη πρώτης ανάγκης και στην ενέργεια είναι πολλαπλάσιες της αύξησης του βασικού μισθού. Ταυτόχρονα, όπως εξηγούν οι ειδικοί οι αυξήσεις αυτές πλήττουν κυρίως τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους και ακολουθούν τα μεσαία εισοδήματα.

 

Τα στοιχεία του πρόσφατου ευρωβαρόμετρου αποδεικνύουν τη δυσμενή κατάσταση που έχουν βρεθεί τα Ελληνικά νοικοκυριά εξαιτίας του κύματος ακρίβειας. Συγκεκριμένα τα στοιχεία δείχνουν ότι 8 στα 10 ελληνικά νοικοκυριά δυσκολεύονται να πληρώσουν τους μηνιαίους λογαριασμούς τους ενώ 9 στους 10 λένε ότι η ποιότητα ζωής τους έχει επιδεινωθεί.

 

 

H εκρηκτική αύξηση του εναρμονισμένου δείκτη πληθωρισμού, που τροφοδοτείται από τη συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση έχει επηρεάσει πλέον το σύνολο των τιμών προϊόντων και υπηρεσιών ευρείας κατανάλωσης.

 

Ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού δείχνει ότι το φαινόμενο δεν είναι παροδικό καθώς από 5,1% το Δεκέμβριο αυξήθηκε σε 6,3% τον Φεβρουάριο και εκτοξεύτηκε στο 8,9% τον Μάρτιο και πλέον οι αναλυτές εκτιμούν ότι σύντομα θα δούμε τον πληθωρισμό να καταγράφει διψήφιο ποσοστό.

 

Είναι ενδεικτικό ότι με την αύξηση 7,5% στο βασικό μισθό οι εργαζόμενοι θα πρέπει να καλύψουν τις υπέρογκες αυξήσεις που καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ τους τελευταίους μήνες.

 

Συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 2022 σε σχέση με τον Μάρτιο του 2021 το κόστος του ηλεκτρισμού έκανε άλμα 79,3% και οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 68,3%. Πιο ακριβό κατά 58,5% ήταν και το πετρέλαιο θέρμανσης.

 

Οι καταναλωτές πλήρωσαν επίσης πιο ακριβά κατά σχεδόν 20% τα έλαια, κατά 13,6% τα λαχανικά, κατά 7,6% το ψωμί και κατά 6,4% το κρέας.

 

Μεγαλύτερη της αύξηση του κατώτατου μισθού είναι και οι αυξήσεις που καταγράφονται στα προϊόντα διατροφής και στα μη αλκοολούχα ποτά. Κατά μέσο όρο οι αυξήσεις έφτασαν το 8,1% και αφορούν βασικά είδη όπως ψωμί και δημητριακά, κρέατα , ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, νωπά φρούτα, λαχανικά , ζάχαρη-σοκολάτες, γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.

 

Η αύξηση του κατώτερου μισθού εξανεμίζεται και από τις υπέρογκες αυξήσεις που καταγράφουν οι τιμές των ενοικίων. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι αυξήσεις σε ενοίκια κατοικιών, είδη επισκευής και συντήρησης κατοικίας, σε συνδυασμό με το κόστος ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου και πετρέλαιο θέρμανσης αγγίζουν το 30%.