MY KTEO

Δευτέρα 17 Απριλίου 2023

Η συνταγή της ημέρας: Αρνί γιουβέτσι στο φούρνο


Υλικά συνταγής:
500 γρ. κριθαράκι ή χυλοπίτες
1/4 φλ. ελαιόλαδο
1200 γρ. αρνί κομμένο σε μερίδες (σπάλα)
1/4 φλ. ελαιόλαδο
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια
4 σκελ. σκόρδο σπασμένες
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1/2 φλ. κόκκινο ξηρό κρασί
1 κ. τριμμένες ντομάτες
1 δαφνόφυλλο
3-4 κρόκους μπαχάρι
Αλάτι χοντρό
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/4 φλ. κεφαλοτύρι

Εκτέλεση:
Για το παραδοσιακό αρνί γιουβέτσι στο φούρνο επιλέγουμε αρνάκι σπάλα, κατά προτίμηση κομμένο σε μερίδες. Στεγνώνουμε πολύ καλά το αρνί σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το αρνάκι για 3’ από κάθε πλευρά. Σοτάρουμε λίγα λίγα κομμάτια αρνί μέχρι να ροδίσει ολόγυρα.

Αφού σοτάρουμε όλο το κρέας, προσθέτουμε τα κρεμμύδια χαραγμένα και σοτάρουμε ανακατεύοντας για 3´. Προσθέτουμε το σκόρδο σπασμένο και σοτάρουμε για 1’ κι έπειτα προσθέτουμε τον πελτέ και τρίβουμε την βάση της κατσαρόλας.

Ψήνουμε για 1’ τον πελτέ. Σβήνουμε με το κρασί κι αφήνουμε να μειωθεί στο 1/3 του όγκου του. Προσθέτουμε τις φρέσκιες τριμμένες ντομάτες και 1 λίτρο ζεστό νερό. Προσθέτουμε το δαφνόφυλλο και το μπαχάρι.

Αφήνουμε να πάρει βράση το φαγητό και χαμηλώνουμε την φωτιά σε μεσαία. Σκεπάζουμε και σιγομαγειρεύουμε για 1 ώρα περίπου μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Προς το τέλος του βρασμού προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Αν χρειάζεται ρίχνουμε μία πρέζα ζάχαρη.

Αφού βράσει το αρνάκι αφαιρούμε από μέσα το δαφνόφυλλο, το μπαχάρι και τα κρεμμύδια που πλέον έχουν σχεδόν πολτοποιηθεί.

Για το ζυμαρικό
Το αρνί αν το βράσετε σε μέτρια φωτιά έχει μαλακώσει καλά και έχει πολύ σάλτσα, ώστε να βράσετε μέσα το κριθαράκι ή τις χυλοπίτες.

Σε πλασωτέ κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το ζυμαρικό ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, ώστε να λαδωθεί κάθε κόκκος κι έπειτα το αδειάζουμε σε βαθύ ταψί.

Βάζουμε το αρνάκι πάνω στο ζυμαρικό και σιγά σιγά περιχύνουμε με την σάλτσα του, που πρέπει να το καλύπτει κατά 3 εκατοστά παραπάνω.

Για το ψήσιμο
Ψήνουμε το αρνί γιουβέτσι στο φούρνο (καλά προθερμασμένο) στους 160º C , στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα, για περίπου 25’. Στην μέση του ψησίματος ανακατεύουμε το ζυμαρικό. Στο τέλος πασπαλίζουμε με κεφαλοτύρι και σβήνουμε τον φούρνο.

Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 3’ σε σβηστό φούρνο. Μόλις βγάλετε το αρνάκι γιουβέτσι από το φούρνο ρίξτε στην επιφάνεια του 3-4 παγάκια και ανακινήστε το ταψί. Αμέσως θα κοπεί ο βρασμός του και το ζυμαρικό θα παραμείνει ζουμερό και σπυρωτό.

Αφήστε να σταθεί για 5-10’ και αμέσως σερβίρετε το ζεστό και ζουμερό.

Μυστικά για το αρνί γιουβέτσι
Η σωστή αναλογία νερού προς ζυμαρικό είναι 1:3 (1 μέρος κριθαράκι 3 μέρη νερό). Αποφεύγετε τον αέρα στο ψήσιμο του φαγητού. Θα ξεράνει και θα στεγνώσει την επιφάνεια του φαγητού γρήγορα.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ντοματάκια κονσέρβα σε εποχή που δεν έχει ντομάτα φρέσκια. Αποφύγετε τον χυμό ντομάτας και προτιμήστε ψιλοκομμένες ντομάτες ή ολόκληρες αποφλοιωμένες ντομάτες εμπορίου.

Μην παραλείψετε το σκόρδο. Γλυκαίνει το γιουβέτσι και αρνί γιουβέτσι χωρίς σκόρδο δεν νοείται.

Βγάλτε το γιουβέτσι από το φούρνο όσο είναι ακόμα πολύ ζουμερό. Δεν χρειάζεται να προσθέσετε νερό στο κριθαράκι αλλά χρειάζεται να φτιάξετε πλούσια σάλτσα στην κατσαρόλα με το αρνί. Νερό να προσθέσετε μόνο λίγο αν χρειαστεί ή εξατμιστεί σε δυνατό βράσιμο του αρνιού.

Να βράζετε το κρέας σε μέτρια φωτιά ώστε να μην χάσει τα υγρά της η σάλτσα. Λαδώνοντας το κριθαράκι με το λάδι θα αδιαβροχοποιήσει το ζυμαρικό και θα κρατηθεί σπυρωτό στο τέλος.

Ψήσιμο με σβηστό φούρνο
Μπορείτε να ψήσετε το γιουβέτσι σε σβηστό φούρνο. Προθερμάνετε τον φούρνο σας στο πιο δυνατό στις αντιστάσεις. Ανακατέψτε το ζυμαρικό στη σάλτσα.

Βάλτε μέσα στο φούρνο το φαγητό και μετά από 5’ σβήστε τον φούρνο. Μην ανοιγοκλείνετε την πόρτα του φούρνου για 20’. Ανοίξτε, ανακατέψτε γρήγορα το κριθαράκι, ξανακλείστε το φούρνο κι αφήστε για αλλά 10’. 

Το κριθαράκι βγαίνει σίγουρα ψημένο αλ ντέντε και πολύ ζουμερό. Αρκεί το σκεύος που θα χρησιμοποιήσετε να μην είναι χοντρό κεραμικό και το φαγητό να μπει καυτό από την κατσαρόλα στο φούρνο ώστε να αρχίσει αμέσως ο βρασμός του.


argiro.gr