MY KTEO

Σάββατο 23 Απριλίου 2022

Ανανέωση και συμμετοχικό ανοικτό Κίνημα


Του Δημήτρη Κατσούλη

Η πολιτική συμμετοχή για έναν ενεργό πολίτη δεν είναι παρά μία  συνειδητή επιλογή έκφρασης λόγου

και αγώνας για την μετουσίωση του λόγου σε πράξη. Η συνέπεια αλλά και η ανιδιοτέλεια είναι βασικές αρετές του ενεργού πολίτη γιατί χωρίς αυτές εύκολα μεταμορφώνεται σε οπαδό και φιλόδοξο θεσιθήρα που στρατεύεται σε μηχανισμούς κατάληψης εξουσίας αδιαφορώντας για την ποιότητα, την κοινωνική αναφορά και την στόχευση του μηχανισμού.

Τα γράφω αυτά, γιατί η πορεία ανασυγκρότησης ενός συλλογικού πολιτικού υποκειμένου ιδίως όταν πρεσβεύει την ανανέωση του ιδεολογικοπολιτικού λόγου και την ενίσχυση της πολιτικής συμμετοχής (αυτοί οι δύο στόχοι είναι στην παρούσα συγκυρία αλληλένδετοι) προϋποθέτει την σύμπραξη ενεργών πολιτών, που συνθέτουν ιδέες, προτάσεις και καταθέτουν στην κοινή προσπάθεια χρόνο και μόχθο για την δράση, με άλλα λόγια προϋποθέτει ενεργά μέλη μίας συμμετοχικής, βουλευόμενης και πολιτικά δρώσας οργάνωσης. Η συμμετοχική δημοκρατική οργάνωση διαφέρει παρασάγγας από τον μηχανισμό εξουσίας, είτε ως μηχανισμό κατάληψης  και διαχείρισης είτε ως μηχανισμό ανάληψης κάποιων εστιών της. Η συμμετοχική δημοκρατική οργάνωση είναι συλλογικό εργαλείο κατάκτησης της πολιτικής εξουσίας που διέπεται από τις αρχές άμεσης και ψηφιακής πλέον δημοκρατικής συμμετοχής των μελών, της λογοδοσίας και της διαφάνειας στη διαμόρφωση του ιδεολογικοπολιτικού και προγραμματικού λόγου.

Για να γίνω πιο σαφής:

Οι εκλογές για την ανάδειξη του Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής έφεραν μία μεγάλη νίκη για τον Νίκο Ανδρουλάκη. Ο νέος Πρόεδρος επαγγέλλεται την ανανέωση, το θεσμικό κόμμα, την αυτοοργάνωση ως άνοιγμα και συνομιλία με την κοινωνία, επαγγέλλεται βασικές αρχές της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Αυτό είναι μία αφετηρία για ένα νέο ξεκίνημα. Δεν αρκεί όμως η διακήρυξη καλών προθέσεων, απαιτείται εφαρμογή στη πράξη. Όχι στο απώτερο και αόριστο μέλλον αλλά στο εντελώς άμεσο παρόν.

Πάμε στις 8 Μάη 2022 για εκλογές Νομαρχιακών και Δημοτικών Επιτροπών και Συνέδρων για το Συνέδριο 20-22Μάη 2022 το οποίο έτσι και αλλιώς πρόκειται να καθορίσει την πορεία της παράταξης για τα επόμενα χρόνια.

Θα γίνει η 8 Μάη 2022 μία από τα ίδια; δηλαδή εκλογική διαδικασία ενός αποστεωμένου οργανωτικά κλειστού μηχανισμού που προσπαθεί να εκμαιεύσει το αποτέλεσμα με όρους κλειστών συσχετισμών, πράγμα που δεν συνάδει με την Ανανέωση, την αυτοοργάνωση και το θεσμικό, δημοκρατικό και συμμετοχικό κόμμα; Ή θα γίνει – έστω και την ύστατη στιγμή- μία ανοικτή διαδικασία κινητοποίησης των ενεργών πολιτών για να συμμετάσχουν όχι μόνο ως ψηφοφόροι αλλά και ως στελέχη που μέσα από τον ανοικτό ζωντανό πολιτικό διάλογο και την δημοκρατική εκλογική διαδικασία θα αναδειχθούν, μπαίνοντας έτσι νέο αίμα και νέες ιδέες στα όργανα της βάσης και ταυτόχρονα στην κορυφαία πολιτική διεργασία του Συνεδρίου;

Αξίζει να μετρηθούμε όσοι προσδοκούμε το ανοικτό κόμμα, που δεν φοβάται να ζήσει την πιο γνήσια δημοκρατία στη βάση, που τολμά να δώσει ζωή στην παραγωγή της πολιτικής στην κοινωνία και στη διαλεκτική ανατροφοδότηση μεταξύ βάσης και κορυφής, το ανοικτό κόμμα που δεν φοβάται την Ανανέωση  και τολμά από σύνθημα να την κάνει πράξη.

Δημήτρης Ι. Κατσούλης