MY KTEO

Παρασκευή 22 Απριλίου 2022

Το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Κύμης Αλιβερίου ενάντια στο κλείσιμο του καταστήματος πώλησης της ΔΕΗ στο Αλιβέρι


Σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο Κύμης Αλιβερίου στη συνεδρίαση της Μεγάλης Δευτέρας εξέφρασε την οργή του για την απόφαση του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ Γεώργιου Στάσση, να κλείσει το κατάστημα πώλησης της Επιχείρησης στο Αλιβέρι. Ομόφωνα μάλιστα αποφάσισε την έκδοση σχετικού ψηφίσματος, μετά από πρόταση του αντιδημάρχου Νίκου Μαστροκώστα.

Στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Νίκος Μαστροκώστας, είχε τονίσει ότι είναι αδιανόητο να κλείσει το κατάστημα πώλησης του Αλιβερίου, αφού πρόκειται για το πρώτο ενεργειακό Κέντρο που κατασκευάστηκε από την ΔΕΗ στην Ελλάδα, την δεκαετία 1950 και εξακολουθεί να παραμένει ενεργό ενώ εξυπηρετεί και τα αιολικά πάρκα της ευρύτερης περιοχής, με την μεταφορά του παραγόμενου ρεύματος προς το κέντρο της χώρας. 

Την εισήγηση του Νίκου Μαστροκώστα επικρότησε σύσσωμη η αντιπολίτευση, οι επικεφαλής της οποίας έκαναν λόγο για συνεχή υποβάθμιση του Δήμου και ζήτησαν επίσης δυναμική κινητοποίηση αν δεν εισακουστεί το αίτημα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ακολουθεί το ολόκληρο το κείμενο του ψηφίσματος:

ΨΗΦΙΣΜΑ
Του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κύμης –Αλιβερίου για την κατάργηση του καταστήματος πωλήσεων της ΔΕΗ στην πόλη του Αλιβερίου

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου, ενημερώθηκε για την απόφαση 64/2022 του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ με την οποία καταργείται το κατάστημα πώλησης του Αλιβερίου.
Το Δημοτικό Συμβούλιο, θεωρεί αδιανόητη την απόφαση αυτή και θεωρεί ότι αυτοί που εισηγήθηκαν την απόφαση δεν έχουν γνώση της πραγματικότητας αλλά και της ιστορίας της ΔΕΗ.

Ο Δήμος Κύμης –Αλιβερίου, έχει την μεγαλύτερη έκταση από όλους τους Δήμους της Εύβοιας με 804 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Προήλθε από την συνένωση πέντε (5) πρώην Δήμων και έχει (47) Κοινότητες και (111) οικισμούς. Οι μόνιμοι κάτοικοι είναι 28.437 (απογραφή 2011) και είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πληθυσμιακά Δήμος μετά την Χαλκίδα.

Η ΔΕΗ μετά την ίδρυσή της κατασκεύασε τις δύο (2) πρώτες μονάδες στο Αλιβέρι την δεκαετία 1950 με παραγωγή 40 MWη κάθε μια και καύση λιγνίτη. Αυτό ήταν το πρώτο ενεργειακό κέντρο, το οποίο και σήμερα εξακολουθεί να είναι ενεργό, ενώ εξυπηρετεί και τα αιολικά πάρκα της ευρύτερης περιοχής, με την μεταφορά του παραγόμενου ρεύματος στο κέντρο της χώρας.

Οι αποστάσεις από την Κύμη στη Χαλκίδα είναι περισσότερο από 80 χλμ., ενώ από το Αλιβέρι η απόσταση είναι 47χλμ.. Η απόσταση του Αλιβερίου από την Κάρυστο είναι 72χλμ. ενώ η απόσταση της Κύμης από την Κάρυστο είναι 96χλμ. ( ο μόνιμος πληθυσμός του Δήμου Καρύστου είναι12.180, απογραφή 2011).

Από το Αλιβέρι εξυπηρετείται σημαντικός αριθμός κατοίκων της Δημοτικής Ενότητας Αμαρύνθου (7000 κάτοικοι) του Δήμου Ερέτριας,  αφού η απόσταση Αλιβέρι-Αμάρυνθος  είναι 18χλμ. αλλά και επίσης σημαντικό τμήμα της Δημοτικής Ενότητας Στυρέων του Δήμου Καρύστου. Πρόβλημα σοβαρό δημιουργείται και στην Σκύρο (πληθυσμός 3000 κατοίκων) της οποίας η σύνδεση με την Εύβοια, στην οποία ανήκει, γίνεται με την Κύμη.

Το Δημοτικό Συμβούλιο διαπιστώνει ότι δεν υπάρχει καμία λογική στην απόφαση κατάργησης του καταστήματος πωλήσεων του Αλιβερίου και αν δεν αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα υπάρχει ενδεχόμενο να  αυξηθούν οι απλήρωτοι λογαριασμοί  της ΔΕΗ.

Το θέμα αυτό, δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να δημιουργηθεί.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι ομόφωνη και ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί να επανέρθει το Δημοτικό Συμβούλιο στο ίδιο θέμα.