MY KTEO

Σάββατο 23 Απριλίου 2022

Το ενεργειακό κόστος απειλεί τη μικρομεσαία επιχείρηση


Η “ενεργειακή καταιγίδα” που πλήττει επιχειρήσεις και νοικοκυριά σε όλη την Ευρώπη, αποτελεί σοβαρή απειλή για την οικονομία της χώρας, καθώς απομειώνει την ελάχιστη ικμάδα των αδύναμων νοικοκυριών, την περιορισμένη ρευστότητα των επιχειρήσεων και, αναμφίβολα, την αγοραστική δυνατότητα των καταναλωτών.

Παράλληλα η γενικότερη ακρίβεια που αποτελεί απόρροια και του ρωσο-ουκρανικού πολέμου δημιουργεί ένα ανεξέλεγκτο εκρηκτικό κοκτέιλ για την επιχειρηματικότητα καθώς πέρα απο τις επιχειρήσεις που έχουν άμεση σχέση με την αγορά των δυο χωρών οι συνεχείς ανατιμήσεις σε πρώτες ύλες δημιουργούν σημαντικά προσκόμματα στο επιχειρείν και ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι.

Είναι δεδομένο πως από έναν πόλεμο δεν προκύπτει ποτέ όφελος, αλλά η μεγάλη απώλεια της ειρήνης, που είναι προϋπόθεση για κοινωνική και οικονομική ευημερία.   Ακόμη και αν λήξει ο πόλεμος στην Ουκρανία σύντομα, κάτι το οποίο ωστόσο δεν είναι ορατό στο άμεσο μέλλον, η αναστάτωση που έχει προκληθεί στην Ευρώπη θα δημιουργήσει μεσοπρόθεσμες οικονομικές συνέπειες. Μάλιστα μια κρίση τέτοιας έντασης, ιδίως όταν διαδέχεται μια χρηματοοικονομική κρίση και πριν ακόμη τελειώσει η πανδημία, ενισχύει τις αδυναμίες που προϋπήρχαν, θέτει εμπόδια ανάκαμψης και έχει απροσδιόριστο κόστος για τους μικρομεσαίους της αγοράς.

Η σύρραξη στην Ουκρανία δημιουργεί κατ´ αρχήν ανησυχίες στην ελληνική αγορά για ακρίβεια διαρκείας στα καύσιμα και στην ενέργεια, κάτι που αποτυπώνεται καθημερινά στο ξέφρενο ράλι των τιμών σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο, βενζίνη,  αλλά και στις πρώτες ύλες.

Είναι χαρακτηριστικό πως όπως προκύπτει από το Οικονομικό Βαρόμετρο, που διενήργησε το ΒΕΘ τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου, το 85% των συμμετεχόντων στην έρευνα απάντησαν πως το ξέφρενο ράλι τιμών δεν αποκλείεται να οδηγήσει κάποιες επιχειρήσεις σε λουκέτο.  Επιπλέον έξι στους δέκα βιοτέχνες απαντούν πως επηρεάζονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η σημαντικότερη λοιπόν πρόκληση είναι οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να κρατηθούν στη ζωή. Κατά συνέπεια απαιτείται η λήψη ενός πλέγματος μέτρων  από την κυβέρνηση προκειμένου να συγκρατηθούν οι ανατιμήσεις. Στο μεταξύ και οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να αντιληφθούν το μέγεθος της κρισιμότητας της κατάστασης προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να μπορέσουν πολίτες και επιχειρήσεις να αντέξουν το νέο πλήγμα.

Η βελτιωμένη δημοσιονομική πορεία της χώρας δημιουργεί περιθώρια για δημοσιονομικές παροχές. Το έλλειμμα του 2021, που θα είναι κατά μιάμιση μονάδα μικρότερο, δίνει στο οικονομικό επιτελείο τη δυνατότητα να αξιοποιήσει την επίδραση που έχει το 2022 η καλύτερη από το αναμενόμενο πορεία του ελλείμματος και της ανάπτυξης το 2021 (carry-over). 

Πέρα από το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για την ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους, που αναμένεται να ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα, το ΒΕΘ προτείνει μια σειρά μέτρων που μπορούν να συνεισφέρουν στην καλύτερη πορεία της επιχειρηματικότητας.

Επιγραμματικά απαιτείται:

-Μεγαλύτερη ρευστότητα μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων,

-Φθηνότερη και ευκολότερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση μέσω των τραπεζών,

-Χαμηλότερη φορολογία για ιδιώτες και επιχειρήσεις με επιβράβευση της φορολογικής συνέπειας,

-Χαμηλότερη φορολογία για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις ως κίνητρο για την αύξηση των εξαγωγών,

-Ευνοϊκότερο επιχειρηματικό περιβάλλον με ένα ευέλικτο, αλλά ασφαλές πλαίσιο χωρίς γραφειοκρατία,

-Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος,

-Αποκλιμάκωση πληθωρισμού, ενεργειακής ακρίβειας και ομαλοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας,

-Κατάργηση της επιστροφής της Επιστρεπτέας Προκαταβολής,

-Χρονική μετάθεση των υποχρεώσεων που έχουν οι επιχειρήσεις.

-Μείωση  του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης από το 13% στο 6%

-Αύξηση της επιδότησης στην ενέργεια και

-Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα.



topontiki.gr του  Αναστάσιου Καπνοπώλη