MY KTEO

Σάββατο 30 Απριλίου 2022

Σε Πανηγυρικό και Αναστάσιμο κλίμα έγινε και φέτος ο εορτασμός του Αγίου Ενδόξου Νεομάρτυρος Δήμου του Αλιέως

 


Σε Πανηγυρικό και Αναστάσιμο κλίμα έγινε  και φέτος ο εορτασμός του Αγίου Ενδόξου Νεομάρτυρος Δήμου του Αλιέως κατόπιν ευλογίας του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου, στον  περικαλλή Ιερό Ναό των Αγίων Ιωάννου του Δαμασκηνού και Νεομάρτυρος Δήμου του Αλιέως, που βρίσκεται στην θέση Παλαιοκαμάρα Ιστιαίας σε ένα κατάφυτο και περιποιημένο από κάθε άποψη κτήμα και με την ευθύνη του Ιεροκήρυκος της Ι.Μ. Χαλκίδος, Αρχιμ. Δαμασκηνού Μάκρα.

 



Το απόγευμα της Τρίτης της Διακαινησίμου, 26ης Απριλίου ε.ε τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός προεξάρχοντος του Ιεροκήρυκος Αρχιμ. Δαμασκηνού Μάκρα και με την συμμετοχή πολλών ευλαβών Ιερέων εκ των Αρχιερατικών Περιφερειών Ιστιαίας και Αιδηψού ενώ κατά ευγενική παραχώρηση το Θείο Κήρυγμα διηκόνησε ο Αρχιμ. Νεόφυτος Χασάν αναφερόμενος στον βίο του Νεομάρτυρος Δήμου.

 

Την κυριώνυμο ημέρα της Τετάρτης της Διακαινησίμου, 27 Απριλίου, τελέστηκε με κατάνυξη και ιδιαίτερη λαμπρότητα ο Αναστάσιμος Όρθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία προς τιμή του εορταζομένου Αγίου της Εκκλησίας μας, με την συμμετοχή αρκετών κληρικών αλλά  και πολυαρίθμου εκκλησιάσματος τηρουμένων των υγειονομικών μέτρων κατά  του κορωνοιού. Στο τέλος της Αναστάσιμης Θείας Ευχαριστίας μίλησε καταλλήλως ο Εφημέριος Ωρεών, Οικον. Ιωάννης Σούρας αναφερόμενος στο μαρτύριο του Αγίου Δήμου στη γη της Ιωνίας στα 1763 καθώς και στα αμέτρητα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής του 1922 και στην πορεία των Μικρασιατών προσφύγων για την εγκατάσταση τους στα χώματα της Β. Εύβοιας με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή και προκάλεσε συγκίνηση στους συμμετέχοντες Χριστιανούς της πανηγύρεως.

 

Το Ιερό αναλόγιο εξυπηρέτησε ο διακεκριμένος Ιεροψάλτης του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Λιχάδος κ. Αθανάσιος Παπαγεωργίου  με την συμμετοχή Ιεροψαλτών της Επαρχίας Ιστιαίας τους κ.  Παναγιώτη Αναστασίου, κ. Ανδρέα Μηλιώνη, κ. Αργύρη Δημόπουλο και τον κ. Ιορδάνη Ιωαννίδη ενώ παρέστησαν τιμητικώς ο Δήμαρχος Ιστιαίας- Αιδηψού κ. Κοτζιάς Ιωάννης, ο Λιμενάρχης  Ωρεών και εκπρόσωποι των τοπικών φορέων της επαρχίας Ιστιαίας.

Σε όλους τους ευλαβείς Χριστιανούς δόθηκαν αναμνηστικές Πασχαλινές ευλογίες.