MY KTEO

Παρασκευή 29 Απριλίου 2022

Σχεδόν… «τριπλή» ενίσχυση για τις οικογένειες με παιδιά στα τέλη Μαΐου


Λίγες μέρες προθεσμία έχουν όσες οικογένειες δικαιούχοι του Α21 θέλουν να εξασφαλίσουν στην ερχόμενη πληρωμή έξτρα επίδομα, το οποίο αντιστοιχεί σε μιάμιση μηνιαία δόση της τακτικής ενίσχυσης που λαμβάνουν: Όσοι έχασαν τις προθεσμίες, δεν έκαναν αίτηση για την χορήγηση του επιδόματος τέκνων και κατά συνέπεια δεν τους καταβλήθηκε λίγο πριν το Πάσχα η έκτακτη ενίσχυση, μπορούν να την πάρουν με την επόμενη καταβολή εφόσον όμως κάνουν ακόμη και σήμερα την σχετική αίτηση στην πλατφόρμα του ΟΠΕΚΑ. 

Στις 6 Μαΐου 2022 στις 6 μμ θα κλείσει προσωρινά η ηλεκτρονική πλατφόρμα αιτήσεων Α21 – επίδομα παιδιού, όπως άλλωστε συμβαίνει πριν από κάθε νέα πληρωμή. Κατόπιν αυτού, η ηλεκτρονική πλατφόρμα δεν θα δέχεται νέες αιτήσεις μέχρι να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση και η καταβολή της δεύτερης δόσης του επιδόματος, την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Μαΐου του 2022.

Πληρωμή τακτικού και… έκτακτου επιδόματος μαζί
Οι δικαιούχοι του Επιδόματος Α21, λοιπόν, θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ idika.gr ή μέσω του διαδικτυακού τόπου opeka.gr, με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του δικαιούχου στο TAXISnet, ως τις 6 Μαΐου.

Για να χορηγηθεί το επίδομα η αίτηση πρέπει να υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί. Επισημαίνεται ότι αίτηση που έχει αποθηκευθεί προσωρινά θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.

Η έκτακτη ενίσχυση ή… «επιταγή ακρίβειας» που θα δοθεί στους δικαιούχους του Α21, είναι ποσό ίσο με  μιάμιση μηνιαία δόση επιδόματος παιδιού, δόση δηλαδή που αντιστοιχεί σε 1,5 μήνα.

Έτσι τα ποσά που θα καταβληθούν στους δικαιούχους ως έκτακτη ενίσχυση ξεκινούν από 42 ευρώ και φτάνουν έως 105 ευρώ, εάν έχουν 1 παιδί και αναλόγως του εισοδήματός τους.

Η «επιταγή ακρίβειας» μπορεί να φτάσει και τα 2.520 ευρώ για οικογένειες με 13 παιδιά και εισόδημα ως 28.500 ευρώ.

Η επόμενη πληρωμή του επιδόματος, αλλά και της έκτακτης ενίσχυσης για όσους υποβάλλουν αίτηση μέχρι τις 6 Μαΐου έχει προγραμματιστεί για τα τέλη του ερχόμενου μήνα.

Τι θα γίνει με όσους χάσουν και… αυτή την προθεσμία
Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί πως, όσοι καθυστέρησαν και έχασαν την προθεσμία που είχε τεθεί μέχρι το α΄10ήμερο του Μάρτη, αν υποβάλλουν τις αιτήσεις τους είτε τώρα που είναι ανοιχτή η πλατφόρμα, είτε σε επόμενη χρονική περίοδο, μαζί με τις δόσεις που τους αναλογούν θα λάβουν και την έκτακτη ενίσχυση.

Μάλιστα, οποιοδήποτε διάστημα έως και τον Ιανουάριο του 2023 κάνουν αίτηση για επίδομα τέκνων Α21 «κατοχυρώνουν » και την έκτακτη ενίσχυση. Μόνον που όπως είναι λογικό θα τους καταβληθεί σε επόμενη φάση μαζί με την τακτική πληρωμή τους.

Διευκρινίσεις από τον ΟΠΕΚΑ για την έκτακτη ενίσχυση
Ο ΟΠΕΚΑ έχει εκδώσει και σχετική διευκρινιστική ανακοίνωση για την έκτακτη ενίσχυση που θα δοθεί στους δικαιούχους του επιδόματος τέκνων στην οποία και αναφέρει: «Ως προς το Επίδομα Παιδιού, η εξαγγελθείσα προσαύξηση καταβάλλεται σε όσους δικαιούχους έχει καταβληθεί η πρώτη δόση του επιδόματος για το έτος 2022, δλδ. στις 31 Μαρτίου 2022. Αντίστοιχη προσαύξηση θα καταβληθεί στους δικαιούχους του επιδόματος μετά την έγκριση της αίτησής τους και πάντως οποτεδήποτε έως τα μέσα Ιανουαρίου 2023  αυτή υποβληθεί και εγκριθεί».

Έτσι, το μόνο που έχουν να κάνουν οι δικαιούχοι είναι η αίτηση όπως την κάνουν κάθε χρόνο για την πληρωμή του τακτικού τους επιδόματος.

Όσοι λοιπόν το πράξουν «αυτόματα» χρίζονται και δικαιούχοι της έκτακτης ενίσχυσης.

Η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων ενεργοποιήθηκε εκ νέου και όσοι έχασαν την προηγούμενη προθεσμία έχουν δικαίωμα να κάνουν τώρα αίτηση και να λάβουν το επίδομα που τους αναλογεί, το οποίο εξαρτάται από τα εισοδήματά τους και τον αριθμό των τέκνων.

Ποιοι είναι δικαιούχοι του επιδόματος τέκνων
Ο προσδιορισμός των δικαιούχων του επιδόματος τέκνων γίνεται με εισοδηματικά κριτήρια –βάσει του λεγόμενου ισοδύναμου εισοδήματος- ως εξής:
  • Πρώτη κατηγορία έως 6.000 ευρώ
  • Δεύτερη κατηγορία 6.001-10.000 ευρώ
  • Τρίτη κατηγορία 10.001- 15.000 ευρώ
Ενδεικτικά να αναφερθεί ότι το ελάχιστο επίδομα των 28 ευρώ για 1 παιδί το λαμβάνουν ζευγάρια με οικογενειακό εισόδημα που κυμαίνεται από 17.501 ευρώ ως και 26.250 ευρώ.

Το ποσό του επιδόματος, λοιπόν, εξαρτάται από τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων και αφορά:
  • Για την πρώτη κατηγορία 70 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο, επιπλέον 70 ευρώ για το δεύτερο και άλλα 140 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε επιπλέον των 3 παιδιών
  • Για τη δεύτερη κατηγορία 42 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο παιδί, επιπλέον 42 ευρώ για το δεύτερο και 84 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο
  • Για την τρίτη κατηγορία 28 ευρώ τον μήνα για το πρώτο παιδί, επιπλέον 28 ευρώ για το δεύτερο και επιπλέον 56 ευρώ για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.



Πηγή: enikonomia.gr του Βαγγέλη Δουράκη