MY KTEO

Παρασκευή 29 Απριλίου 2022

Κορωνοϊός: Αναστολή covid pass από 1η Μαΐου – Τι αλλάζει με τα rapid test στους ανεμβολίαστους


Αλλαγές στα πιστοποιητικά εμβολιασμού και στα rapid τεστ για τους ανεμβολίαστους εισηγήθηκε ομόφωνα κατά την σημερινή συνεδρίασή της η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας με τις προτάσεις να γίνονται αποδεκτές από την κυβέρνηση.

Πιο συγκεκριμένα, από 1η Μαΐου:
  • αναστέλλεται το covid pass και επανέρχεται η χωρητικότητα στο 100%
  • αναστέλλεται το EUDCC στις πύλες εισόδου της χώρας.
  • 1 rapid test την εβδομάδα (από δύο που ήταν ως τώρα) στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, εξαίρεση τα νοσοκομεία και οι ΜΦΗ που παραμένουν τα 2 rapid test την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εργαζόμενους.
  • 1 rapid test (από 2 που ηταν ως τώρα) σε ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς και τα μέλη ΔΕΠ. Θα υπάρξουν διευκρινίσεις από το υπουργείο Παιδείας.
Οι αλλαγές στα σχολεία
Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, αλλαγές θα υπάρξουν και τα πρωτόκολλα για την λειτουργεία των σχολείων όλων των βαθμίδων. Οι μαθητές θα επιστρέψουν στις τάξεις μετά τις διακοπές του Πάσχα με ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας. Συγκεκριμένα από 3 Μαΐου καταργούνται τα self tests για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, ωστόσο η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική.

Έαν ένα παιδί νοσήσει από κορωνοϊό, τότε θα υποβάλλονται σε τεστ οι συμμαθητές του δύο φορές: Το πρώτο τεστ θα γίνεται την πρώτη μέρα που γνωστοποιείται το κρούσμα και το δεύτερο την 4η ημέρα. Και τα δυο αυτά self test θα χορηγούνται δωρεάν.

Τι ισχύει για τη χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους
Αναφορικά με τη χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δήλωσε ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην καταργηθεί. Μπορεί ενδεχομένως η μάσκα και να μην καταργηθεί στους εσωτερικούς χώρους, γιατί είναι ένα ήπιο μέτρο. Η μάσκα θα παραμείνει τον Μάιο και από εκεί και πέρα θα αποφασίσουμε, παρακολουθώντας την επιδημιολογική κατάσταση ανέφερε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.




kathimerini.gr